Nejste přihlášen/a.
Zdravím lidi,
zhruba měsíc jsem nabízel Focus Mk1 na prodej, především kdyby to chtěl někdo celé na díly a potom ofiko likvidačka nebo přepsat, ale EKO poplatek by dělal 3.000Kč. Ozval se borec že se přijede podívat. Po kontrole atd. říkal že by to koupil následující týden s tím že by pro to přijel, koupil, odvezl a po tom co by řekl mechanik by se rozhodl jestli auto přepíšeme nebo po odebrání některých dílů zlikvidujeme. Zhruba po týdnu napsal že jsou sjeté gumy o 0.02mm a že kdyby nebyly tak to nechá přepsat. Ptal se jestli tam je EKO poplatek, schválně jsem volal na úřad abych si ověřil jestli je a bouhužel 3000.Kč kdyby se to chtělo přepsat. To prý pro něj nemá cenu. Zeptal jsem se, jestli by tedy bylo možné z auta do konce měsíce odstrojit pár dílů a poslat na vrakáč, kde bych dostal protokol o likvidaci a mohl to odhlásit. Na to mi borec odepsal že je problém daň, ale pokud dobře vím, tak za likvidaci se nic neplatí což jsem mu psal už předtím ale napsal jsem mu to pro jistotu znova ale už neodepsal. Zkoušel jsem volat a také nic. Od té doby tak nějak dělá mrtvého brouka a nevím co dál. Naštěstí jsem si nechal velký technický průkaz, ale i tak je kupující pokud dobře vím v právu, protože jsme sepsali kupní smlouvu.
Jsem tak nějak na větvy, bojím se že už se neozve a s autem něco udělá nebo mi zůstane na krku do konce života. Máte nějaké nápady či zkušenosti s podobnými kšefty? Rád si přečtu vaše zážitky. ...
Tak si ho prodal a nebo neprodal?
říkal že by to koupil následující týden s tím že by pro to přijel, koupil, odvezl a po tom co by řekl mechanik by se rozhodl jestli auto přepíšeme nebo po odebrání některých dílů zlikvidujeme. Zhruba po týdnu napsal že jsou sjeté gumy o 0.02mm
tady z toho to nějak nepoznávám jestli jsi to prodal a za kolik...
pošli mu výzvu k součinnosti s tím, že když to na sebe nepřepíše do 7 dnů, že to zajdeš odhlásit sám a on že dostane pokutu 50 tisíc
No takhle, podle všeho to přepisovat nebude, protože z jeho pozdějších odpovědí po sms (na volání nereaguje) jsem usoudil, že to chce jen na díly, ale auto je bohužel napsáno na jiného člena v mé rodině akorát já s tím jezdil a dotyčný z rodiny už to chce mit vyřešené aby byl čistý akorát já se teď nemužu s kupujícím domluvit jestli teda co nejdříve odstrojí od potřebných dílů a necháme to zvrakovat, abych mohl s plnou mocí na úřad auto odhlásit natrvalo. K tomu poslednímu kroku se bohužel nějak nemohu dostat a obávám se, že kupující má navrh, protože jsme sepsali klasickou kupní smlouvu bez dodatku který by řešil tuhle situaci. (velký TP jsem si zatím nechal). Napadá mne jen se ještě zkusit kontaktovat kupujícího a při nejhorším se zastavit na adresu, kterou udal ve smlouvě.
Rád si přečtu vaše zážitky. ***těch tu na zdejší poradně najdete stovky, páč každý týden se tu objeví podobný případy.
Máte nějaké nápady***fyzicky vozidlo vzít od "kupce" a dopravit ho na ekolikvidaci.
zkušenosti s podobnými kšefty***ne, páč vždy jsem se spoléhal jen na sebe, nikdy ne na cizí lidi.
Ještě se zeptám:
ale i tak je kupující pokud dobře vím v právu, protože jsme sepsali kupní smlouvu
O jakém právu píšete?
Pro úřady, dle mnoha soudních rozhodnutí, v případech sankcí a postihů, je vlastník vozidla osoba, uvedená v techničáku.
Máte problém, páč to sám nezvládnete, bez právních znalostí. Musíte kupce dotlačit k jednání. Byl jste za ním osobně, že vozidlo převezete na ekolikvidaci? Evidenčku stejně neuděláte, můžete dojít na úřad a podat žádost o změnu vlastníka, a požádáte úřad o "pomoc" při nesoučinnosti kupujícího při přepisu vozidla v registru silničních vozidel .
PROBLÉM S PRODAVAJÍCÍM
Tady si to průběžne kontroluj...pokud to někdo převezme objeví se to v systému
Osobně se domnívám že bez velkého tehnického průkazu to žádná certifikovaná firma oficiálně nepřevezme a nezadá do systému...především kvůli identifikaci vozidla ...zřejmě si nepřemýšlel, když jsi se rozhodl nechat si ten papír...proto se domnívám že na té "větvy"ještě chvilu zůstaneš
Ano velký TP jsem si nechal, ale potřebuji se už auta zbavit papírově na úřadě s potvrzením o likvidaci a vyřazením ale kupující nereaguje a nechce se domluvit na tomhle kroku, takže mám auto stále na krku ale fyzicky je nemám u sebe. Dále bych rád zrušil povinné ručení atd.. ale hlavně mi jde o to, že je auto stále napsané na člena rodiny.
- bez velkého TP neudělá kupující NIC
- povinné ručení ze zákona zaniká dnem, kdy prodávající oznámil pojišťovně prodej vozidla
-nevím, jakou radu očekáváš, jinak než podle zákona nelze udělat žádný evidenční úkon...žádné papírové odhlašování neexistuje, vyřazení z provozu řeší §12, zánik řeší §13, přepis řeší §8, přepis po uplynutí zákonné 10-denní lhůty 8a)
Takže jste prodal auto, které není napsané na vás, je vůbec vaše? Kupujícímu jste nedal žádné dokumenty k tomu, aby to mohl přihlásit i kdyby chtěl. No tak si z toho odmontoval pár dílů a pak to nejspíš odvezl na vrakáč, kde to "omylem" spadlo do drtičky.
Obávám se, že pokud je to takto tak už zbývá pouze tvrdit, že jste to prodal na Ukrajinu a ať to odhlásí a doufat, že vám to projde. Ovšem musíte si být 100% jistý, že je to auto sešrotované jinak si moc nepomůžete, ale spíš naopak...
Podle mě s POJISTNOU smlouvou tazatel odhlásí z pojištění (dnem nahlášení resp. ke konci měsíce nahlášení) kupní smlouvou a do evidence vozidel donese smlouvu + TP, asi zaplatí 800,- a ať si to úřad dořeší.
Současně tu kupní smlouvu poslat mailem na čkp spolu s kopií dopisu kupci o tom, že od teď bude po kupci čkp vymáhat pojistné, a doporučení, ať se kupec dostaví na úřad xy, kde má uložen TP (protože si jej odmítl převzít od prodejce a vozidlo přepsat), aby kupec předešel pokutě 50000.
Vyřízeno za hodinku?
aj, ale že jste nikdy tokto nedělal?
"do evidence vozidel donese smlouvu + TP, asi zaplatí 800,- a ať si to úřad dořeší." tak to určitě nepůjde...
platit nebude nic...
No tak tím lépe, jestliže jediná vaše Vítka je v tom, že nebude platit ani těch 800 Kč, tak kde je ten problém, proč ještě sedí doma?
tak zrovna čtu zákon o správních poplatcích a tam je uvedeno, že správní poplatek se hradí PŘED provedením úkonu a jeho nezaplacení znamená ZASTAVENÍ ŘÍZENÍ písemným usnesením...Tak to je v tom zákoně napsáno...jen upozorňuji že zákon o správních poplatcích neřeší přepisy aut po zákonném termínu ale obecné procesní postupy při výběru poplatků ve správním řízení...takže jeden z účastníků to bude muset zaplatit...včetně případného emisního poplatku...to je zase v jiném zákoně Na jiném foru jsem četl podobný příběh a tam PRODÁVAJÍCÍ s radostí zaplatil oba poplatky jen aby se auto pořevedlo A pokud jde o tohoto hloupého prodávajícího, nelze vyloučit že bude muset podat žalobu na soud, aby určil, kdo je vlasníkem vozidla...a na základě rozsudku pak požadovat zmenu údajů v evidenci vozidel...kuopující mlže tvrdit ža auto dál peodla atd...Podání na soud - 2000,- kČ + náklady na advokáta / 2x ústní jednání u soudu nějaké konzultace atd/ cca 13 - 15 tis. KčTo je víc než cena motoru K tomu nějaká pokuta za nepřepsané auto, dejme tomu 2000,- Kč...nebo 5000,- Kč
Kdyby o tom, kdo je vlasníkem auta rozhodoval soud, dle mého názoru by to stálo jen 50, Kč jako zápis nějaké změny...a kdyby to soud poslal přímo nějakému úřadu bylo by to z moci úřední bez poplatku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.