Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

VINkod a číslo podvozku

Od: kasi* odpovědí: 7 změna:

Zdravím. Mám starý, v těchto končinách málo se vyskytující terénní automobil. Ve velkém technickém průkazu mám uvedený původní VIN kód jako číslo karoserie. A původní VIN automobilu (byl stejný jako u karoserie) je přeškrtnutý (s razítkem) a nahrazen poměrně jednoduchým číslem, které je uvedeno i v malém OTP jako VIN. Ptak jsem se na to na úřadě, a prý je to tak v pořádku, platné je přidělené číslo. Na vozidle souhlasí číslo karoserie,a na podvozku jsem našel po zjištění kde hledat pod vrstvou rzi zbytky nějakého úplně jiného čísla. Sice jsem s VIN kodem zatím problém neměl, jezdím jen po tuzemsku, ale raději by to měl v pořádku. Jelikož mám nyní auto napůl rozebrané, tak bych si mohl správné číslo vyrazit. Dotazuji se tedy, zda jsou na přidělená čísla podvozku nějaké předepsané raznice, a případně nějaké typické místo, kde by mělo číslo být. Kdysi jsem byl s jiným terénním vozem na vyražení čísla na základě papíru od DI v servisu, odmítli jej vyrazit tam kde bylo původní (možná kvůli špatnému přístupu) a přidělené číslo mi vyrazlili na držák tlumiče v motorovém prostoru.

Další "nesrovnalost" v dokladech jsou rozměry vozidla, uvedená délka vozidla je o kousek jiná než skutečná, podařilo se mi sehnat rozměry od výrobce, a tento rozměr uvedený v dokladech se nevyskytuje. Nevím, zda se mám pokoušet to nějak napravit, zatím se mi nestalo že by někdo automobil přeměřoval.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

erikch*
hodnocení

0x

Zdravím,ohledně tohoto problému-tzv."náhradní technologie"vyražení VINu(z důvodu buď přestavby anebo nečitelnosti)musí být úředně rozhodnuto(protokol)a musí se razit min.raznicemi 7mm na pevné,neměnné části skeletu,což právě" klobouk"uložení tlumiče je...Nenahrazuje se všech17 znaků VINu,ale pouze třeba 6,8-to je asi nahodilé.Pár aut jsem dříve takto přestavoval a měl jsem jak 6-ti místné tak i třeba 10-ti místné VINko.Původní musí být znečitelněné.Jde o evidenci,čili máte-li takto VIN přidělen,je takto veden v centr.registru a nelze(aníž by třeba nenastal problém)svévolně VIN měnit a upravovat...Pro jistrotu si znehodnoťte to co jste našel,to co není uvedeno v TP,potažmo protokolu o výměně karoserie(přestavbě)A co se rozměrů týče-další konkrétní ukázka skvělé a fundované práce českých úředníků-než aby zvedli své zlenivělé pozadí z polstrování kancel.židle,tak tam něco namastí(aníž by je ověřili alespoň u aut.zástupce značky v ČR prostřednictvím internetu-je to prostě práce "navíc")-i když je to kravina-jsem zvědav zda pan "nespokojený úředník" bude hájit své soukmenovce,kteří prostě nemají zodpovědnost za své chyby-zkuste dát žalobu na dotyčného konkrétního úředníka,že uvádí ve veřejné listině nepravdivé údaje(normálně trestný čin,bez ohledu na úmysl)-bohužel,to u nás nejde,takže úředníci si dál můžou v klidu psát do TP co uznají za vhodné(nebo co se jim líbí)-bez ohledu na faktický stav věci...Takže VIN je snad jasné-co je v TP je alfou omegou-ostatní tam nemá co dělat(na autě)a rozměry bych nechal být-u přepážky byste asi narazil-pán,paní,co tam budou sedět nepřipustí chybu kolegy a těžko se budete domáhat změn dle reality.Viděl bych to na nutnost mít min.vyjádření výrobce(aut.zástupce u nás),což je tak 1500,-a měsíc čekání a tak dál...

kasi*

Děkuji. Žalovat úředníky nebudu, auto je z roku 1984, a do CZ bylo přihlášené v roce 1996. A na evidenční kontrole musel dělat hodně smutné oči, by prošlo :). Původní VIN je částečně již nečitelný. ještě se podívám, jestli někde na jiném místě nenajdu vyražené přidělené číslo. Zde v CR mne to netrápí, ale nevím, jestli ono přidělené číso uzná policajt i někde na západě. K rozměrům - automobila v CR nemá zastoupení, bylo by to asi náriočnější sehnat vyjádření které by bylo uznáno.

erikch*

uzná-musí-je to oficiální záznam(resp.úř.posvěcený úkon) úřadu země,kde je auto přihlášené...Jezdil jsem s "přestavbami" Německo Francii a Špáňo-a všechny tamní kontroly bez problémů-alespoň s tímhle-v malým TP je dole v záznamech uvedeno:"VIN přiděleno náhr.technologii"(nevím přesně citaci)no a jednou jim to frantíkům trvalo asi hoďku než to prokonzultovali,ale v pohodě...

nu*
hodnocení

0x

1.) přidělené číslo je platné, komu, kdy a proč a jaké číslo bylo přiděleno lze na úředu zjistit, žádosti a rozhodnutí o vyhovění jsou založeny ve spisu vozidla

2.) neuvádíte, proč jste tyto informace nepožadoval po tom, od koho jste auto koupil, pokud nejste porvním majitelem auta, ten Vám je měl poskytnout, a pokud se Vám něco nezdálo neměl jste auto kupovat...začal jste dotaz větou...mám starý, v těchto končinách málo se vyskytující...atd...ale od kdy ho máte? Je to auto pořízeno v ČR jako nové? Nebo jako dovoz z jiné země? Kdo vystavil původní registrační doklad? Atd...Takže na tyto otázky, kdy kde a co se s autem stalo a proč je na karoserii jakési jiné číslo a proč neodpovídajíé rozměry si budete muset odpovědet sám, můžete oslovit výrobce a požadovat bezpečnou identifikaci, zaplatíte za to několik tisíc a nakonec možná zjistíte, že Vaše auto je slepenec dvou různých aut, nebo něco podobného...podle VIN je výrobce schopen zjistit, kde a kdy bylo vyrobeno, pro jaký trh, kde bylo prodáno, kde všude má vyraženo VIN a další identifikátory atd...nelze také vyloučit, že by jste po důkladné analýze o auto mohl přijít, pokud nejsou identifikátory v pořádku...

3.) auto může být v pořádku, při dovozu ze zahraničí bylo technikem na STK ztotožněno s autem, které má trochu jiné rozměry, a blbý a líný úředník (to je pro Ericha) vystavil český TP podle technického protokolu, který mu byl předložen, protže (blbý a líný) uředník na rozdíl od policejního technika z dob kdy toto zajišťoval DI VB neprolézá auto fyzicky, ale pracuje jen s protokoly, k prolézání aut jsou na STK školení technici typu "K" , vykonávající tyto činnosti ze zákona...

4.) u aut běžne nesouhlasí rozměry v TP na milimetr přesně, pokud je auto prodáváno na 13" kolech, je ve velkém TP uvedena jeho výška, kterou by mohlo auto mít při použití těch největších možných alternativních kol, atd...takže ten největší rozměr...

5.) VIN řeší norma ISO z roku 1984, umístění VIN národní i EU legislativa, VIN náhradní technologií se vyráží buď vedle původního VIN vyraženého z výroby, pokud je tam dostatek místa, nebo na jiné vhodné místo na pevné čáti rámu-podvozku...Sám si vyrážet číslo VIN nesmíte, v zákoně je za to předepsaná tučná pokuta

kasi*

Děkuji. Auto je dovezené ojeté, kupoval jsem jej před lety od několíkátého majitele v ČR. Při koupi jsem zkontroloval číslo karoserie, které je na štítku v motorovém prostoru a typ motoru, rovněž to zkontrolovali při přihlašování. Číslo podvozku nenašli. Kde je číslo na podvozku jsem zjistil až nedávno, dostal se mi do ruky rakouský techničák stejného typu auta, jsou mnohem důkladnější, byl tam obrázek se všemi místy kde je VIN kod na autě, a také správné rozměry, jinak by si toho nevšiml. A skutečně, po obroušení staré barvy a rzi se tam nějaké zbytky čísel našly. Že je auto "slepenec" dává tušit i pohled do velkého technického průkazu, ač je to náhrada za stracený původní, tak je tam mnoho změn.

Tak nevím, jesli vyrazit (nebo nechat vyrazit v nějakém servisu) ono přidělené číslo (možná že tam někde je, ale zatím jej nenašel) nebo nechat auto tak jak bylo, s tím že původní číslo rámu je stejně již nečitelné, a nechat auto bez čísla.

nu*

na STK lze získalt povrzení, že je v.č. nebo VIN poškozeno korozí, ale čitelné, s doporučením obnovit VIN náhradní technologií...pak požádejte na úřadu o vydání Rozhodnutí k jeho obnově...

nu*

pokud technik na STK nenajde VIN, jedná se o vážnou závadu a technickou nedostanete, nebo pokud je špatně čitelné tak třeba jen na měsíc, v každém případě se jedná o vážnou závadu, při zjevné manipulaci s VIN o závadu nebezpečnou,auto je pak technicky nezpůsobilé, na silnici nesmí a Vy si pak musíte zajistít odvoz auta na podvalu domů z STK až do dořešení celé situace

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]