Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nove nuzky v lekarnicce auta od r. 2011

Od: miramira® odpovědí: 37 změna:

Zdravím,od r.2011 musí autolékárnička obsahovat m.j. i nerezavějící nůžky min. dl.15cm s ohybem a zaobl. konci. Myslíte, že tyto nůžky můžou v dané složité situaci nějak lépe pomoci oproti např. malým původním nůžkám z měkkého materiálu, které tam bývají teď. Mě se to tedy jeví jako hloupost. Navíc pokud někoho obvazuji, nebudu nic zkracovat a obvaz použiji celý, protože zbytek už mi nemusí příště vystačit skorem na nic (možná tak na palec u ruky)?

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tak se jeste priznejte, kolik z vas z te lekarnicky pred umistenim do auta alespon odstrani balici folii, v ktere byvaji v obchode zabalene.

Totiz ve chvili, kdy vidite nekoho napul rozmasirovaneho, jak z nej caka krev, ste ve stresu, ruce se vam klepou, kazda vterina je draha, tak presne v te chvili se ta folie sundava dost spatne.

hodnocení

priznavam, že v takove situaci bych byl rád když vytočím na svym mobilu 155 nebo 112 nebo 150. Akorat bych tak byl schopnej nekoho s nuzkama poranit. Ale budu je tedy shanet. Folii uz mam sundanou dole. A pokud vim obvazy jiz nemuseji byt podle noveho sterilni.

marenka*
hodnocení

3x

Vem si ty staré nůžky co tam jsou teď, a běž zkusit přestříhnout bezpečnostní pásy. ;) Když to vezmu kolem a kolem, tak sedícímu dítěti, které má vrchní část pásu skoro okolo krku to může zachránit život.

8976*
hodnocení

3x

do poviné výbavy bych přidal vyškoleného zdravotníka, policajta,laserový dálkoměr, značkovač s reflexní barvou, studené světlo, výstražné hořící pochodně jak jsou v amerických filmech a nakonec bych ještě zákon o povinné výbavě poslal do sněmovny k doplnění a schválení...

cyril*

Jen blbni! *ee* A nakonec se toho někdo chytne.

8976*

prosím tě jen se začti do některých krávovin tady na poradte, vynásob to - a máš ty kraviny co vymyšlí ta banda kretenů, kterým radí darmožrouti na ministerstvech, odborech, krajích, obcích - konkrétní případ tedka kdy jsou ministerstva paralyzována a uzavirají se zakázky za miliardy než skončí funkce ministrům a nohsledům ze stran co je budou následovat - tenhle národ potřebuje tvrdou ruku - demokracie se neosvědčila...prostě ted přestala sradńda a není odkud brát a co prodat a bude skřípění zubů - a blbečkové jsou štastni že vyhrál pan kníže, profláklej černoprdelník a VV ... za rok uvidíme...

takže nějaká lékarnička, náhradní kolo, žárovky to jsou jen třešničky na naší zářné budoucnosti...ještě se pozapomělo na další debilovinu která se taky tlačila - každý si měl vozit trubičky na foukání...vzpomente si.

hodnocení

tohle si zaslouží bod *palec*. Souhlasím. Nejvíc mě fascinuje jak vesměs všichni ví, co v dané situaci dělat, a ví jak by se zachovali. Když jsem viděl v TV (vemi zajímavý) pořad o záchraně zraněného, tak se tam m.j. dělal průzkum, kolik řidičů zastaví u nehody. Výsledek byl opravdu BOHUŽEL velkým zklamáním. Auta projížděly kolem a nic se nedělo.

doplněno 10.06.10 09:37:

to 8976

ar*

Miro Bohužel jsem se před pár lety stal svědkem nehody kdy mladá ženská to v Citroenu AX napálila do Tatry 813 čelně no čelně nervala to na přední kolo až ho Tatře vyvrátila. Jsem člověk kerý krev moc nemusí a pokud jsou takové záběry v TV tak od ní odcházím. V ten moent kdy se ,ale do té situace člověk dostane uvažuje nejspíš jinak. Všechno jsme dělali s řidičem Tatry snad v nějakém šoku. Z auta se kouřilo první co bylo on letěl k šoférovi já jsem mezi tím vypáčil kapotu a utrhl kabely o baterie. řidička silně krvácela a byla zaklíněná mězi sedačkou a volantem , tak nejdřív jsme se dostali pod její nohy a odsunuli sedačku a protože jsme s ní nechtěli hýbat tak jsme ji začali ofáčovávat v autě, no prostě když přijela konečně záchranka (což nám připadalo jako věčnost) tak teprve potom se mně udělalo špatně a šel jsem "nakrmit kačeny". Ještě teď mám husinu jen když to píšu , ale v ten moment fakt nic a jako zázrakem se to člověku všechno vybavuje jak má postupovat i když asi každý reaguje jinač to je jasný. Zažil jsem to celkem dvakrát a doufám, že už to nikdy nezažiju fakt obdivuji záchranáře.

K těm řidičům co nezastaví a nepomůžou, zavřít, sebrat řidičák navždy, výmluvy že nesnášejí krev nezájem. Já ji taky nemusím ale zastavím vždycky

are, moc mě mrzí, ale již nemůžu dát dobrou odpověď, takže alespoň 1* a *palec*

Za svůj život jsem se již několkrát připletl k nehodě. Vždy se najde někdo, komu to nedělá dobře a jen přihlíží, nebo zvrací. Naprosto respektuji jeho počínání.

Nikoliv neposkytnutí pomoci. Myslím tím, že jede a kouká, přesto aby alespoň zavolal někam a zastavil další auta...

marenka*

Milane, dala jsem bodíka i za vás.*palec* Are máš pravdu. Člověk, který je poučený a ví co a jak koná automaticky, až pak mu je zle. V první řadě ale musí vědět co dělat. ;) Vybavená lékárnička je výborná věc i když krvácení zarazit v případě nouze mincí do rány taky jde.

hodnocení

2x

Tady jde asi spíše o stříhání náplastí či třeba oděvu raněného. Obvaz stejně znovu nepoužiješ, protože už nebude sterilní... A lékárničku doponíš novým obvazem.

jarda3*
hodnocení

2x

No hlavne by me nenapadlo nekomu strihat pas, to stoji s predpinacema takovej balik, ze bych se nedoplatil ;) Do znackovych hadru bych se taky asi nepustil.

Spis by me zajimalo, kde nejake levne vyhovujici nuzky sehnat.

marenka*

Jardo, kdybys měl rozsekané auto za půl mega na hadry, oblečení od Dieselu, nevím jak drahé pásy, tak ve chvíli, kdy ti mozek vnímá akorát tak blížící se hlasy někoho, kdo ti sakra pomůže dýchat, kdo zažene tu příšernou bolest na hrudi, kdo tě odtamtud vytáhne, tak by ti peníze byli úplně u zadku. Z druhé strany, kdybys někomu neposkytnul pomoc, protože víš, jak jsou drahý věci v autě, nebo hadry, tak by ti asi poděkoval. Sežeň si levné nůžky a já se budu modlit, aby tě nikdo i třeba z rodiny nepotřeboval.

Není to jen o nůžkách, třeba ta folie na zabalení zraněného je výborná super věc *palec*

hodnocení

*palec*. No dozvdědel jsem se co sem třeba neznal, jak se dá nůžek využít. Ale těch řidičů, co jsou ochotni zastavit u nehody a pomáhat bohužel není moc. (Ale to už se tu řešilo v jiné dabatě)

hodnocení

1x

Míro, Vás to může zdát jako hloupé, ale ujasněme si, co vše lze nůžkami udělat, odřezat, ustřihnout atd. Takové co tam byly z plastu, ani leukoplat někdy neustřihly.

Určitě se vyskytnou názory, že to vymyslel nějaký výrobce nůžek, ale stačí se zeptat obsluhy záchraného vozu, na přednáškách, ukázkách a po zásahu...

ar*
hodnocení

1x

I já se připojuju k ostatním a nové (funkční) nůžky schvaluji. Je to jeden z mála dobrých nápadů, ještě bych uvítal. povině zimní pneu a při cestě do hor řetězy.

Jen tak pro zajímavost miramira vemte ten paskvil ,kterému výrobce říkal nůžky a zkuste rozstřihnout rifle. Hodně z nás tyto gatě nosí a při poranění nohou a potřeby zastavení krvácení kvalitní nůžky opravdu hooooooodně pomohou a třeba zachrání i život.

doplněno 09.06.10 11:49:

No, tak pokud bych se dostal opravdu do uzkých a šlo mně o život , byl bych opravdu nerad aby v tom okamžiku jel kolem Jarda 3 nebo podobný řidič a přemýšlel kolik stály moje kalhoty až by ze mně stříkala krev. To pak ještě bude taky přemýšlet kolik dal za svoje hadry.

To ,že řidiči nezastaví u nehody je další věc. Pokud by jsme to brali tkto můžeme rovnou lékárníčky zrušit.

Já vím , lékarníčka je drahá , zrovna včera jsem ji kupoval 425Kč. Možná by bylo v budoucnu dobré kdyby šlo koupit i bez nůžek , které dělají dost velkou část ceny. Přeci jenou nůžka mají delží životnost než ostatní součásti lékárničky v četně obalu.

hodnocení

1x

již jsem vyčerpam dobré, jen doplním, že bych nařídil i vestu, i cyklistům. Jsou určitě lépe vidět.

doplněno 10.06.10 12:53:

kdopak mě to připomínal, že píšu mimo téma?

alf*

já bych byl celkem spokojen kdyby cyklisté za snížené viditelnosti svítili nebo blikali jak mají a kdyby se bleskurychle neměnili v chodce, zvláště směrem z chodníku do silnice je to proti rychlosti chodce téměř neubrzditelné.

jarda3*
hodnocení

1x

Tak ja to myslel samozrejme s nadsazkou, az ironicky, je fakt ze u drazsich aut clovek netusi na jakeho haj.zla narazi a jeho pravnici ho pak muzou stahnout z kuze za kazdy detail. Je to dnes blba doba.

A obal z lekarnicky nesundavam z praktickych duvodu - policajt vidi original zabaleny, koukne na datum krabice a da pokoj. Kdyz jsem mel luxusne vybavenou plechovou pixlu tak se v tom hrabal ctvrt hodiny a prohlizel kazdy flastr (tu vozim vetsinou taky ale neukazuju ;) )

Jestli bych pomohl, je otazka, asi dle okolnosti, jeste jsem nastesti nemusel nic takoveho resit.

marenka*

Uf *uf* Tak to jo, Jardo, ono já měla kurz první pomoci jiný, než který se dělá pro veřejnost. Máš pravdu v tom, že v hodně věcech nás varovali! Např. je podezření na poranění páteře. V tom případě se nesmí s člověkem hýbat, resuscitace se dělá na sedadle (ten co pomáhá si musí poradit). Vytáhnout takového postiženého můžeš pouze v případě, že hrozí nebezpečí výbuchu či hoření auta. Jo. Ty ucítíš unikajicí PHM, usoudíš, že to bouchne, toho člověka vytáhneš z auta a auto někdo uhasí, nebo k požáru nedojde. Ten člověk tě pak zažaluje, protože díky tomu, že jsi ho vytáhnul, tak jsi mu nenávratně páteř poškodil. A budeš platit a platit a platit. *zed*

Každá strana má dvě mince, bohužel

mařenko, prosím, znáte nějaký případ "člověk tě pak zažaluje, protože díky tomu, že jsi ho vytáhnul, tak jsi mu nenávratně páteř poškodil" jak mu to dokázali, že již neměl poškozenou páteř před tím? díky.
erikch*

Bohužel takový obdobný případ se udál známému,na požádání bych asi mohl i doložit i rozsudek-přesně v duchu "za dobrotu na žebrotu"...Sice se nejednalo přímo o poškození páteře,ale nějaký jiný trvalý zdr.problém- v dobré víře a snaze pomoci člověku,který udělal chybu,naboural,ale platí za jeho chybu známý...No a měsíčně to známého stojí něco málo přes 4000,-Kaček...Takže přátelé-každá pomoc něco stojí...Je to sice trochu cynické,ale bohužel i pravdivé.Byl jsem i u nehody s úmrtím,spolujezdkyně zemřela bohužel při převozu-a v tu chvíli nemyslíte-jen automaticky reflexivně lidi z auta ven,zastavit krvácení-řešíte co je zrovna po ruce a dýchat-stejně v ten moment neřešíte nůžky takové nebo makové,stejně tak jestli má džíny nebo tepláky,na to není čas(u mne v tu chvíli ani pomyšlení)-a voláte 112.Ani mi nedalo se od dotyčných vzdálit-než přifrčela sanitka ...Prostě jestli mám anebo nemám takový nebo jiný obvaz,nůžky apod. je fakt v tu chvíli absolutně nepodstatné-kdo to zažil,ví přesně o čem mluvím...

doplněno 09.06.10 21:02:

Pro Milana C.-jsme v čechách-čili soud si může zcela dle svého uvážení naložit s argumenty jak je libo(soudu)a neexistuje žádný mechanismus ani institut zodpovědnosti za takováto rozhodnutí...Vojenskou prokuraturu-"dozorčí orgán" soudů,policie,stát.zastupitelstev zrušili už v roce 1992...Nezávislost je sice důležitá,ale stejně tak v i zodpovědnost-ta tu bohužel není.Další věc-rovnost stran při sporu daná Ústavou-v praxi-st.zástupce má o den delší lhůtu podání odvolání(např.proti rozsudku) než občan-kde je tedy ta rovnost,rovné stejné podmínky...?A tak by se dalo pokračovat až do podzimu...(příštího roku)

marenka*

Nám to takhle řekli. Milane, víte jak to v dnešní době funguje. Fakt se někdo toho může chytit. Tady máte jen pár vět k tomu, z čeho žalující může čerpat. ;)

Lehké zranění se může podstatně zhoršit nesprávným zacházením. Pokud máte jakoukoliv pochybnost, postupujte tak, jako by byla páteř zraněna. Nehýbejte se zraněným do příjezdu odborné pomoci.

doplněno 09.06.10 16:12:

Jsem to špatně popsala.. je jasný, že ta páteř poškozená byla. Proto se s tím člověkem může hýbat jen v krajním případě. Jenže jak laik pozná, kdy? Jak pak vysvětlí, u soudního sporu, že si myslel že to auto bouchne? Vůbec když to bude malý, chudý človíček a proti sobě bude mít někoho s houfem právníků? Ten žalobce dokáže, že jeho zranění se zhoršilo nesprávným zacházením snadno.

To znamena, ze az nastane podobna situace, tak zraneneho vytahnout a auto podpalit. Aby nebyl prostor na dohady.

marenka*

Axusi, no skoro se to tak dá říct.

Mařenko, nic ve zlém, jen pohodu. Ale mě každý rok na školení na profesní průkaz učí, že neposkytnutí pomoci (jsou i vyjímky) je trestné. Ale nikdo mě nemůže potrestat za to, že jsem NEUMYSLNĚ poskytl pomoc špatně, neodborně, laicky.

Proto se ptám na případny soud, jako argument pro další školení.

doplněno 09.06.10 18:17:

mařenko, díky.

marenka*

Tak konkrétní soudní případ nemám. Nám to říkali tajně jako zdravotníkům. *nevi*

cyril*

Znal jsem jednoho tajného a ten by jako první pomoc mohl poskytnout jedině ránu z milosti ze služební devítky. *smich*

jarda3*

Co je to neposkytnuti pomoci? Jako laik vubec nemuzu posoudit, jak zavazne je zraneni, pokud je tezsi nez nejaka oderka atp. Zavolani 112 muze byt v nekterych pripadech odpovidajici pomoc. A to ze nemohu dojet na nejakou chybu pri poskytnuti pomoci je hezka teorie ale uz jsem slysel o absurdnejsich soudnich pripadech... Bohuzel.

hodnocení

0x

Ty dosavadní nůžky, to je parodie na nůžky.

miljan*
hodnocení

0x

Obsah lékárničky je nepodstatný. Důležité je minimálně každé dva roky měnit obsah, aby se kamarádi mohli napakovat. *cert*

fidonet*
hodnocení

0x

mě nejvíc udivuje, že když něco vyjde zákonem, předpisem, tak o tom chce každý dikutovat :) Je to nařízení respektujme ho. Jinak jsme jako naši politici, kteří všechno obkecávají a porušují.

K nůžkám : Musí byt schopné přestřihnout bezpečnostní pasy. To ty staré asi neumí, že?

hodnocení

mě šlo hlavně o to, že zachraňujeme pomocí nůžek v lékárničce a ne tím, že bysme dali na silnice všude zákaz předjíždění a 70KM/H, nebo působit lépe na řidiče osvětou a informacemi. Ale to ne holt se jezdí rychle, tak jim tam šupneme nůžky ať se pak můžou zafačovávat. Vím, že s tímto souhlasit ve valné většině nebudete, ale tak to vnímám já. Řeší se pouze často jen důsledek problému a ne jeho zásadní a hlavní příčina a tu vidím v řidiči. Mj. ten pán přispívatel výše to napsal hezky a možná i paní zachránil život na místě samém, a jsem tomu rád, ale nejsem si jist jestli nůžky k něčemu prišpěly. V zásadě však jejich funkci nezpochyňuji.

nu*
hodnocení

0x

krvácení z tepny se musí zastavit jako první, už po minutě a půl se může zraněný dostat při masivním krvácení do šoku, ze kterého se už nikdy neprobere, po 4,5 - 5 minutách zástavy dechu dochází k nevratnému poškození mozku, někde jsem četl že průměrná doba příjezdu záchranky v Praze je 8,5 minuty, při tepenním krvácení a zástavě dechu potřebuje zranený okamžitou pomoc, když se jen volá záchranka, je zraněný bez šance...čínské plechové nůžky z laciné lékárničky za 119,-Kč v akci určitě nepřestřihnou bezpečnstní pás,právě proto je lékárnička tak levná...pokud ministerstvo dopravy něco navrhlo, muselo to vyplynout z praxe a statistik, kdy zaklíněné osoby po autonehodě umírají také proto, že je nelze vysvobodit z bezpečnostních pásů, které nelze odepnout, připoutanému zraněšnému se těžko poskytuje dýchání nebo nasáž srdce, nebo zaškrcuje tepna, ke ketré není přístup...druhou otázkou je, zda bude nůžek na trhu dostatek a zda bude jejich cena přijatelná,...a zda vůbec budou k sehnání...pokud jd eo otázku neposkytnutí první pomoci, jedná s e o trestný čin a tak je to správně

hodnocení

já sem asi regulérní marťan, ale nůžky na přestřihnutí bezpečnostních pásů . . není to ironie? opakujte si to několikrát za sebou: Bezpečnostní pás. . . Bezpečnostní pás . . . Bezpečnostní pás . . . Já navrhuju klasické nůžky na plech s kloubem, kterýma se přestřihne všechno i 1MM plech.

nespokojenyurednik

nůžky, které jsou schopny přestřihnout bezpečnostní pás, podrobně popsané v novele vyhlášky, to je oficiální stanovisko-zdůvodnění ministerstva dopravy,které bylo ústy jejího mluvčího před několika týdny prezentováno v médiích, stačí se podívat například na internetu na záznam z naší-vaší televize...vozit s sebou nůžky na plech, klidně hydraulické nikdo nikomu nebrání...

fidonet*

Zbytačná diskuze nad něčím co je dáno zákonem a i selským rozumem. Divil byste se, kolik lidí lékarničku nemá a kolik nemá nůžky. V 99 případech ze 100 jsou vám nové nůžky na prd. Ale pokud ty dobré nůžky 1 z 1000 zachrání jeden život, tak to má oprávnění. Máte v autě hasičák? Naco, že? To vyhláška nepřikazuje, ale až vám bude hořet vaše vlastní auto, jak byste ho rád použil ... Já hasičák za 20 let použil asi jen 3x. jednou an hořící auto a 2x na hořící autobus. A vzdy se hodil dokonale.Takový hořící dopravní prostředek je fantastická věc ...

Nove nuzky v lekarnicce auta od r. 2011

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]