Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jízda v pravém pruhu,

Od: jarousek odpovědí: 15 změna:
Dobrý večer,
mám dotaz, když jedou vozy v levém pruhu v tunelu na D0 jedou 90 km/h, potom zpomalí na 75 km/h vozidla jedou v prostředním pruhu kostantně 80km/h a pravý pruh je prázdný. Mohu jet v pravém pruhu 80 km/h, nemusím sledovat vozy v prostředním a levém pruhu, abych ten tunel neprojel rychleji. Když mám pravý pruh zcela volný?
Díky
doplněno 16.11.22 19:22: Není to v obci, je to mimo obec D0 pražský obchvat
doplněno 16.11.22 19:40: to pravděpodobně je souběžná jízda. Ještě jsem se nestkal v Praze D0, že řidič autobusu, nákladního vozu, pojede v tunelu pomaleji z 80 km/h, když má svůj pravý pruh volný, kvůli tomu že v levém pruhu chvíli jede 90km/h, potom 70km/h. Když bude řidič sledovat dva pruhy v levo jestli nejedu rychleji, než vlevo to není moc bezpečné.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Je ten Váš úsek v obci?

doplněno 16.11.22 19:33:

Po doplnění, mimo obec nesmíte předjíždět vozidla jízdou v pravém pruhu. Jedině, že by šlo o souběžnou jízdu. Podobné se tu řešilo asi před 10 dny.

doplněno 16.11.22 21:22:

Doplnění dvě:

Mýlíte se, páč píšete: pravý pruh je prázdný, takže nemůže jít o souběžnou jízdu.

Pokud je tak hust/...

Kolik vozidel musí jet v tom pravém pruhu za sebou, aby už šlo hovořit o souběžné jízdě?
A dejme tomu, že už jich je dost na souběžnou jízdu a jedno z té kolony je nutně první, tedy před ním jsou desítky, či stovky metrů volného pruhu, smí toto první auto kolony podjíždět auta v levém pruhu, nebo ne?
:)
zaseja

tomkk v tom případě, pokud by to nebyla souběžná jízda, tak se dopouštějí pro změnu přestupku všichni v tom levém pruhu, protože se přece jezdí vpravo a tak není důvod, aby byl pravý pruh prázdný a bylo je kudy podjíždět.

To zaseja: Jistě, ale to mi nijak nepomůže, proto řešíme, jak se v těchto situacích smí chovat ti v pravém pruhu, za jakých podmínek je smí mimo obec podjíždět. A zdá se, źe ty podmínky jsou definovány dost neurčitě.

tomkk, máte lepší definici?

Páč situace je jasná, každý to snad pochopí, co je souběžná jízda.

Máte pravdu,že sa to tu toto nedávno riešilo,no mohli by ste dať odkaz na paragraf,kde sa píše,že súbežná jazda je definovaná len v obci. Ja som také niečo nepostrehol.

slavco, súbežná jazda je definovaná len v obci

ale to nikde není napsané a není to pravda. Souběžná jízda je přeci i na dálnici, mimo obec, klidně i na jiné silnici.

hodnocení

1x

Řidiči v Praze jezdí trošku stylem Indie. Takže porušují všichni na obchvatu něco. Ať už rychlost či jízdu v pruzích.

Mnozí jedou prostředním pruhem stále, aby je pravý náhle nesjel pryč, když by končil sjezdem.

neznalek
hodnocení

0x

Nějak nechápu, že "Pražský obchvat" není v Praze.

I když vede po okraji obce (Prahy), tak snad je to v obci, nebo ne?

Někdy vedou i přes obec (značeno místní tabulí) silnice pro motorová vozidla ...

doplněno 17.11.22 09:41:

Děkuji za objasnění, ale stejně by mě zajímalo, kde (v kterých místech) je na D1 a D0 místní tabule "Začátek obce" Praha.

Jelikož to tam opravdu neznám, tak možná někdo, kdo tam jezdí, se té dopravní značky všímá.

A pokud by byla někde na D0 značka "Začátek obce", změnila by se pravidla pro jízdu v jízdních pruzích za touto značkou?

Tak to asi nevíš, k čemu jsou obchvaty. Právě k tomu, aby vedly okolo obce a ne ní.
Pražský okruh je úplně normální dálnice, vedoucí mimo obec (dáno dopravním značením, komu patří pozemek může být řidiči jedno).

paveldvorak
hodnocení

0x

nevím o tom že by tam byla stabilní devadesátka, pokud tam někdo vjede 90 a pak zpomalí na 80, je to správně...rychlost v tunelech na obchvatu prahy se mění dle provozu

jarousek
hodnocení

Co se týče, že kamión, autobusy v pravém pruhu jede konstatně 83 km/h a já jedu prostředním pruhem kostantně 80 km/h tak se dopouštím já přestupku?
Běžně v tom tunelu se předjíždí, zrychlují, zpomaluj v pravém pruhu jsou rychlejší než v prostředním (průběžném).
Jak já jsem to pochopil je to jízda souběžná.
Takže to pravděpodobně nepokutují z kamer.
doplněno 17.11.22 12:58: Hodně vozidel se rádo řadí na dálnici například D1 Praha - Brno v silném provozu do levého pruhu chtějí všichni jet rychle, ten je zacpaný a pravý pruh je volný jedou 85km/h kostantně nákladní vozy, autobusy a ten levý pruh jede 130km/h a potom náhle zpomalí až do zastavení. V ten okamžik pravý pruh je zcela prujezdný.
Myslím že v ten okamžik když levý pruh skoro stojí a ten pravý pruh jede cca 85km/h to asi nebude souběžná jízda.
Musí řidiči správně v pravém pruhu snížit rychlost?

život a praxe Vás naučí, co a jak...

Hodně řidičů porušuje předpisy, řekl bych asi tak 100% řidičů, někdy poruší. Někteří to ani nevědí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]