Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Politá autobaterie

Od: zbynek odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, dnes se mi podařilo při dolévání vody do ostřikovačů (normálně z obchoeu, která tam má přijít) trochu polít autobaterii. Je to prosím velký problém? Dá se to nějak vyřešit, abych nevyzkratoval celé auto? Díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Voda sama o sobě vodivá není.

Vodivá je jen díky minerálů či solím. Ostřikovačová navíc obsahuje jen ethanol a barvivo se saponáty (tak nějak).

Klade jen určitý odpor při průchodu proudu od plusu k mínusu laicky řečeno. Při tak malém napětí jako je 12 či 14V je proud kapalinou zanedbatelný. Při 1000V by to bylo něco jiného.

Normálně se auta mejou vodou i v motoru.

Problém vody je spíše jen oxidace a chemická reakce na mokrých konektorech vodičů, kdy průchod proudu a voda elektrolýzou kovy sežere a vodiče uhnije a přeruší.

Na baterce, kde jsou tlusté dráty a póly baterky se nic nestane. Horší by to bylo s řídící jednotkou a drobnou elektronikou.

hodnocení

4x
Ještě auto nehoří? Ale normálně, utřete to...kdyby tam bylo 1000V DC, problém by byl už dávno a nenapsal byste ani písmenko, žádný dotaz

hodnocení

4x

Nic se neděje, klidně to spláchněte vodou, ono to uschne a nic se nestane.

hodnocení

4x

Běžně jsem dříve baterii po nabití (před cca20 roky) z auta kde po celou dobu vlastnictví zlobilo dobíjení, jsem /p vzoru armádních nabíjecích stanic, opláchnul hadicí vodou, nechal uschnout a pak šoupnul do auta. Nikdy se ji ani ničemu jinému nic nestalo! Nedělejte si s tím násilí!

PS povětšinou to byly staré AKB v ebonitové (černé) shránce či pak ještě o krapet novější,ale ne tzv bezúdržbové (měli ještě klasicky sřouby na dolévání elektrolitu (destilky)

ahoj*
hodnocení

2x

Mi připomnělo jak jsem nedávno sledoval staré díly Boříčů mýtů o tom jak se potopí auto do vody a pak testovali i elektrické stahování oken a baterku měli v kubíkovce a ono to fungovalo

no ono taky záleží jak dlouho to auto bylo pod vodou a složení té vody... ...já jsem se živil jako autoelektrikář-teď už jsem na důchodě a prošlo mi tehdy po povodních rukama dost aut -některé byly i pár dní pod vodou-samozřejmě někdo auto odepsal a koupil jiné-starší neutopené či nové-ale jsou lidičky co na to prostě neměli a tak se to spravovalo...no a musím konstatovat že většina elektriky-laicky krabičky,palubní desky,měřáky...motorky.startéry,alternátory,kabely,svorkovnice v autě byly plny mokrého bláta a už to začínalo hnít... korodovat ...co bylo měděné tak zelené od měděnky...takže něco se vyměnilo..něco rozebralo a vyčistilo...auto sice odjelo ale ale problémy pak byly pořád...

@kornel...je to tak. Jako kolega můžu potvrdit, že jde o čas, agresivitu dané kapaliny a fakt, zda je to pod "proudem" či nikoliv.

zbynek
hodnocení

Díky, takže se po otřrní nemusím bát auto nastartovat, jo? :D

jasně, bez problémů...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]