Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem rádcům,
minulý rok v červenu mi byl odebrán ŘP za požití alkoholu a následnou jízdu. Díky čistému TR a celkové bezúhonnosti mi byla nabídnuta možnost se obrátit na Probační a mediační službu, kde jsem zaplatil vysokou pokutu a díky tomu se zastavilo trestní řízení a já se vyhnul soudu. Musel jsem se dobrovolně vzdát řízení motorových vozidel na 1 rok bez možnosti zkrácení trestu. Mezitím jsem odjel pracovat do zahraničí a trest uplynul, jako voda. Vzhledem k časovému vytížení jsem se do ČR dostal až teď v listopadu. Doma na mě čekal přiložený dopis, že mohu na MÚ VYZVEDNOUT svůj ŘP. Problém nastal po předložení tohoho dopisu a OP, kdy paní absolutně nevěděla, co má dělat a tak zavolala svému šéfovi a ten mi sdělil, že jsem se dostavil pozdě a budu muset jít na zdravotní prohlídku, psychotesty a znovu do autoškoly na testy a jízdy. Jenže předtím o tomto vůbec nebyla řeč, naopak mi PČR a tou službou bylo sděleno, že bych se měl tomu celému vyhnout. Po 15 minutové hádce jsem tedy z úřadu odešel, jelikož si myslím, že pokud mi byl trest stanoven na jeden rok, tak je přeci jedno, jestli si přijdu žádat zpět o měsíc později, nebo ne? To už je přeci jen moje věc. Chci se Vás zeptat, jestli je možnost se nějakým způsobem bránit, klidně i právně, popřípadě co byste mi poradili, abych udělal?
Předem děkuji za Vaše odpověďi.
To je jenom informace o nabytí právní moci, že můžeš řidičák dostat zpět, že ti skončil zákaz činnosti, ale za podmínek prokázání té způsobilosti, to znamená doktor autoškola a jízdy.
ZÁKAZ ŘÍZENÍ
Přezkoušení z odborné způsobilosti musíte absolvovat za účelem vrácení řidičského oprávnění v případě, kdy ode dne právní moci rozsudku nebo rozhodnutí, jímž došlo k uložení trestu nebo sankce zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, uplynul více než jeden rok. (Datum právní moci je uvedeno na rozsudku či rozhodnutí)
Musí se absolvovat cvičné jízdy?
Nemusí, postačuje samotné přezkoušení.
Kdy se může přezkoušení absolvovat?
Cvičné jízdy a přezkoušení můžete absolvovat až poté, kdy Vám skončil zákaz činnosti. V případě, kdy Vám byl zbytek zákazu po polovině trestu prominut, můžete začít až poté, kdy nabylo příslušné rozhodnutí právní moci !
Co je k tomu potřeba přinést?
- rozsudek soudu nebo rozhodnutí správního orgánu o zákazu činnosti
- v případě prominutí zbytku trestu příslušné rozhodnutí nebo usnesení
- výpis z karty řidiče z registru řidičů (ne starší 30 dnů k datu podání žádosti)
- žádost do autoškoly
- posudek o zdravotní způsobilosti řidiče vydaný praktickým lékařem ( dokládá se v případě, že ode dne nabytí právní moci rozsudku nebo rozhodnutí o uložení sankce
uplynula doba více než jeden rok).
Dopravně psychologické vyšetření - bude třeba ve chvíli, kdy si již půjdete na příslušný úřad zažádat o vrácení ŘP (tedy až po přezkoušení).
Ne, to nepomůže, tak to není.
Nelze žádat dříve některých případech, je důležitá délka trestu, nikoliv kdy mu vrátí řidičák (třeba na půlce)
Já reagoval na něco jiného,... Dopravně psychologické vyšetření, to je vždy potřebné, pokud byl trest udělan na jeden rok, bez ohledu na to, kdy dostane oprávnění zpět.
Ale je to jedno, páč on nemá řidičské oprávnění déle nežli rok, a nemohl ho dostat dříve.
S tím dopravně psychologickým vyšetřením + zdravotní prohlídkou jsem se nějakým způsobem smířil, to není problém. Ale opravdu budu muset zpět do autoškoly? Už jen ty testy stojí cca 3000,- + zdr.prohlídka 300,-. Ale ta autoškola je něco, co se mi doopravdy nechce nehledě na cenu.
d) doklad o zdravotní a odborné způsobilosti - vyžaduje se tehdy, když ZŘMV trvá od právní moci ke dni podání žádosti více než 1 rok - viz níže podrobněji)
Takto zní zákon...
To je trošku složitější.
Na přesnou odpověď by bylo třeba znát podrobnosti z rozsudku. Tazatel píše: rok bez možnosti zkrácení trestu. Pak jsou rozsudky, kdy není možné žádat dříve, nežli uplyne rok, některé rozsudky je možno žádat po uplynutí poloviny.
Tím je myšleno, polovina + 1 den, rok+1 den. atd.
Takže obecně jen podle toho, co sdělil tazatel.
A je nějaká lhůta, že to propadne úplně? Jelikož z flustrace nemám chuť to teď dělat a v prosinci odjíždim zpět do zahraničí, tak to udělám za dva roky? Teď už je to stejně jedno, když musím dělat vše.
Tak moment, v zákoně o řidičákách se píše, že pokud doba sebrání papírů je vyšší než rok, musí se dělat způsobilost.
Nikde se tam nepíše o tom, že by se způsobilost měla dělat po déle než roce od sebrání po podání žádosti! Podání žádosti podle mě nemá vliv na tu lhůtu sebrání.
§ 102
2) Žádost o vrácení řidičského oprávnění podává osoba (...) u příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Žádost musí mít písemnou formu a musí v ní být uvedeno: (...)
(5) Pokud ode dne právní moci rozsudku nebo rozhodnutí, jímž došlo k uložení trestu nebo správního trestu zákazu činnosti spočívajícího v zákazu řízení motorových vozidel (...) uplynul více než jeden rok, musí žadatel prokázat zdravotní a odbornou způsobilost.
Akorát se dělá psycho
(6) Žadatel musí prokázat psychickou způsobilost, pokud žádá vrácení řidičského oprávnění, které pozbyl v důsledku
a) soudem uloženého trestu zákazu činnosti spočívajícího v zákazu řízení motorových vozidel
Asi bych se poradil s právníkem, sazba nebude vyšší, než dělání autoškoly a všeho.
Podle mě máš tazateli pravdu, a není neobvyklé, že si úředníci vykládají zákon po svém, osobně jsem to taky kolem řidičáku zažil a po podání podnětu vyšší instanci na nesprávný úřední postup se vše vyřešilo.
Podle toho papíru si ho máš jen vyzvednout a termín tam neni, tak nevim co dělaj za ofuky..
Zašel bych za právníkem, řekne ti jesti to tak opravdu je a příp. jak formulovat požadavek o vydání řidičáku. Hádat se na přepážce nemá smysl, jedná se v klidu, prokazatelně a správným způsobem... Osobně předaný/ dopis na doručenku/ datová schránka, a něco jako "Dle usnesení xx ze dne xx žádám o sdělení kdy a kde si mohu vyzvednout ŘP."
A příště nalitej za volant nelízt, jsou z toho prů...y.
Děkuji Vám za radu. Ta poslední věta ovšem nebyla nutná, i když jsem něco jako "nemáš jezdit nalitej" čekal. Morálních řečí jsem si vyslechnul už dost a věřte mi, že to vím sám nejlépe, že jsou z toho průsery. Je to rok zpět a celé za mnou.
Aby Vám mohli vrátit řidičské oprávnění, musíte splnit zákonné podmínky.
To, že Vám někdo, někdy, nějak sdělil, že to tak nebude, tomu nevěřím. Doporučuji Vám nastudovat, kdy se může vrátit řidičské oprávnění, třeba zde, nebo na registru řidičů u Vás, nebo nastudovat zákon.
Vyjímky, o kterých asi píšete, nejsou..
Máte to v tom dopise přímo černé na bílém. kde si můžu vyzvednout svůj ŘP. A ne dalších X požadavků, co stojí jen čas a peníze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.