Nejste přihlášen/a.
Jak presne se postupuje kdyz vam zvednou pojistne?
Staci vyslovit nesouhlas se zvysenim ceny emailem 6 tydnu pred vyrocim, nebo se musi vypovidat anebo odstupovat anebo podepisovat?
Odstoupit v takovém případě můžete do data výročí. Bylo by ovšem vhodné, pokud vám mailovou výpověď pojišťovna nepotvrdí, mít nějaký průkazný způsob, jako třeba doporučený dopis, nebo se stavit na pobočce a nechat si podepsat převzetí.
Ano, pravdu má hlada, je to do měsíce od obdržení oznámení o zvýšení pojistného. Ovšem fakticky to pojišťovny oznamují obyčejným dopisem, není tedy možné prokázat okamžit doručení. Výroční datum je pak takový bod, do kdy si výpověď vždy obhájím, zatímco po výročí už těžko můžu pojistku rušit. Mohl bych ovšem namítat navýšení pojistného, které mi vlastně ani prokazatelným způsobem nemuselo být oznámeno...
Je ovšem taky možné, že máte ve smlouvě odsouhlasenou elektronickou komunikaci, tam bude potřeba smlouvu prozkoumat, jak to vlastně přesně máte.
jak presne se postupuje kdyz vam zvednou pojistne
Pokaždé, u všech vozidel ihned začnu srovnávat a hledat to nejlevnější a nejlepší pro mne pojištění. To zvládnu za 2-4 dny.
Pak vypovím smlouvu a uzavřu novu, třeba se stejnou pojišťovnou.
Za rok znova a pak opět znova...vždy to nejlevnější, již mnoho let stejný postup
Doufal jsem ze to je zakon, tedy pravidlo bez ohledu na podminky. Ty se mi prave nechce cist ani hledat ten dopis.
Podle Ckp a RZ je to u Slavie.
Uz nekolikrat se mi stalo, ze uzavreli double pojistku, a pak chteli podepisovat a skenovat zruseni te stare. Ale tady, pri zvyseni ceny, to plati u telco i energii i bank, staci vyslovit nesouhlas se zvysenim ceny, nebo jen nesouhlas s prodlouzenim smlouvy a to staci (zadna vypoved), ale nevim jak to resi zakon o pojistovnach?
Tak u Slavie je možné cokoliv. Nám bez oznámení zrušili smlouvu (6 týdnů před výročím info o pokračování ve stejném rozsahu ) Dozvěděli , když jsem chtěl novou ZK , že jsem ji ztratil, tak nás cca10 dnů po ukončení- slavnostně informovali, že byla jedn ostranně zrušena k výročí! Nestarat se o to tak dodnes cca2 měsíce jezdíme bez uzavřené smlouvy! Od slávie IHNED pryč , pokud by byla jediná=raději oželím auto budu chodi pěšo nebo na bicyklu ! Ps mne osobně paní na přepážce ČSOB poj. telefonicky informuje abych se stavil k projednání možné změny před výročím! (máme vic aut!, teď již všechny jen u CSOB poj.)
Nesouhlas se zvýšením pojistného je potřeba vyjádřit do měsíce od obdržení zprávy. Výpověď bez udání důvodu je nutné podat 6 týdnů před výročím. To jsou dva důvody ukončení, které je potřeba rozlišovat, aby nedošlo k chybě, přestože se lhůty mohou překrývat. Mám zkušenost, že pojišťovny příjmou výpověď e-mailem. Pro jistotu jsem dřív posílal dopis s podpisem v pdf. V posledních letech raději používám datovou schránku, protože není potřeba dělat kopii.
Procesní - formální postup při zvýšení ceny je popsán přímo v dopise pojištovny, kterým pojišťovna zvyšuje ceny
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Způsob zániku pojistné smlouvy popisuje zákon o pojištění odpovědnosti, jedním z nich je vzájemná dohoda...v zákoně jsem nenašel žádné omezení možnosti dohody, proto stačí jednoduše se dohodnout a odcházet s písemným potrzením o ukončení nevýhodné smlouvy...
Já nepostupuji nijak, protože moje pojišťovna si to ještě nikdy nedovolila
U Slavie bych na email nespoléhal a poslal jim i doporučený dopis nebo datovkou, případně to nechal vyřešit pojišťovnu, ke které budete přestupovat pokud vám tu možnost nabídne.
Já nepostupuji nijak, protože moje pojišťovna si to ještě nikdy nedovolila
Vám za posledních 10 let nezvýšili pojištění? Nebo jak dlouho máte stejnou pojištovnu?
Děkuji
10 let ji ještě nemám. Mám ji 7 let a ke zdražení už nedojde, protože do konce listopadu by mělo přijít jiné auto takže současné půjde pryč a tedy bude nová smlouva, kde bohužel očekávám o dost horší cenu.
@mathew Pokud jsi byl novy ridic a teprve budejes bonus z nuly, tak ti mela pojistka KLESAT.
Takze nezdrazovani pojistky = ze ti ji vlastne 7x zdrazovali kazdy rok !
Postupuje se podle zákona o pojištění odpovědnosti...smlouvu lze zrušit kdykoliv, vzájemnou DOHODOU...
@diesel Nerady = nemusi.
Dotaz znel na ty paragrafy, kdy musi. Pokud pomineme depozit a 6 tydnu pred vyrocim, zbyva situace zvyseni ceny.
K tomu zvyseni ceny tu jsou ale 2 rozporuplne informace:
jedna zni do mesice od oznameni zvyseni ceny (@ hlada® 05.11.22 15:24)
a druha: kdykoliv pred zvysenim (@ genehawkins® 05.11.22 12:49)
Hodila by se proto textace zakona
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.