Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předjíždění traktoru na dvojité plné čáře

Od: ajvn® odpovědí: 39 změna:

Zdravím rádce. Potřeboval bych si ověřit, že chápu jednu situaci správně.O co jde. Dvouproudá cesta, uprostřed plná čára, na začátku tohoto úseku je i značka"B21a Zákaz předjíždění" s dodatkovou tabulkou "Předjíždění traktorů povoleno". Zatím chápu, myslím že dobře, že traktor lze i přes plnou předjet. Jenže pak ta plná plynule přejde ve dvojitou plnou. Můžu i tady ten traktor předjet? Cesta je úzká, vždy musím tu dvojitou plnou přejet, nejde při předjíždění zůstat na své půlce. Já si myslím, snad správně, že na té dvojité už předjíždět nesmím. Díky

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

To je trošku oříšek. Pokusím se jej vysvětlit laicky, bez citací zákonů.

Za prvé, rozdíl v plné čáře a čáře dvojité je jen v tom, že na dvojité se nesmí odbočit vlevo ani mimo pozemní komunikaci. Přes jednoduchou ano.

V našem případě předjíždění tedy berme dvojitou stejně jako jednoduchou, tedy není v tom rozdíl, takže přechod jednoduchá-dvojitá neřešíme a řešíme dále jen "plnou".

Značka B21a zakazuje řidiči předjíždět motorové vozidlo vlevo. Dotatková tabula říká, že traktory předjet lze.

Takže máme plnou čáru (jednoduchou nebo dvojitou, to je jedno), a traktor předjet můžeme.

Pokud bude pruh tak široký, že koly nepřejedeme čáru (čáry), je předjetí dovoleno. Pokud tam místo není, čáru přejet koly nemůžeme.

Ale pozor, plná čára (čáry) neznamená i tak, že v jisté situaci nemůžeme předjet. Plná čára se nesmí PŘEJÍŽDĚT, to znamená přejet koly.

Prakticky předjíždění "na plné" lze uskutečnit i tak, že na konci přerušované přejedu do protisměru, předjíždím podél plné, a na konci plné až začne přerušovaná se zase zařadím. Plná čára neznamená zákaz předjíždění, pouze zákaz jejího přejetí koly auta.

Prostě si představte, že kromě odbočování, objíždění překážky a předjíždění nemotorového vozidla (povoz, cyklista) je plná čára onou pověstnou zdí. I za kterou můžete na druhé straně předjíždět.

hodnocení

Takže i na té dvojité můžu traktor předjet?(ne objet stojící...) Pro úplnost, jde o toto místo

Rozuměl jsi doufám tomu, jak jsem psal a je to uvedeno i v zákoně, že plné čáry se prakticky nemíš koly dotknout? Takže... dotkneš se v tomto místě koly auta čáry při předjíždění jedoucího traktoru? Když to uděláš jako kaskadér jedoucí po dvou kolech a nedotkneš se čáry, tak ten traktor s hnojem předjet můžeš.

Já bych to viděl takto na dvojité jen stojící traktor, vozidlo=překážku jinak ne.

Ale skutečně-pokud je dostatečný výhled a s tím další věci (výkona auta atd), nevím jak a kdo, ale já bych jej předjel.

@diesel, ty si dělej co chceš. @ajvn se ptal, jestli je to legislativně cajk. Plná čára (jednoduchá, dvojitá) se nesmí při předjíždění (ne objíždění) přejet koly, co na tom kdo nechápe?

hodnocení

@ernie - ano, rozumím tomu a chápal jsem to doteď úplně stejně, jak jsi mi to vysvětlil. Jen jsem byl právě přesvědčován, že díky té dodatkové tady lze předjíždět ten traktor ( myslím tu dvojitou). Jinak na tomto úseku včera( nevím, jestli zrovna zde) dva smrťáky, čelní střet :(

@ajvn Dvojitou nebo jednoduchou jsem napsal, že při předjíždění to je jedno. Nesmíš ty čáry přejet kolama. Ta dodatková cedule tam je jen pro to, kdyby chtěl předjíždět například motocyklista, nebo Sagan na kole. Nesmíš prostě přetnout koly čáru.

Jinak mezi Vsetínem a ValMezem to znám. Kdo ne, a nevěnuje se řízení, tak si koleduje...

Erni nauč se číst-napsal jesm jako první ODPO na jeho dotaz!

asd1
hodnocení

6x

Sice máš předjetí traktoru dovoleno značkou, ale je tam čára kterou nesmíš přejet ani přesahovat, nejširší místo je zrcátko tak ani tim, příp. nákladem pokud je širší než auto. Takže legálně traktor předjedeš možná tak na motorce pokud se vejdeš.

Předpisově smíš čáru přejet pouze když objíždíš překážku, tj. pouze když ten traktor stojí. Pokud jede tak nejde o překážku ale o jedoucí vozidlo a čáru přejet nesmíš, takže v reálu ani předjet.

Trochu do toho může kecat leda to že svislé značení je nadřazené vodorovnému...

Vítej v Kocourkově.

asd, s tím nadřazením v tomto případě nemáš pravdu, viz můj první příspěvek. O nadřazení svislé nad vodorovnou by se jednalo, pokud by obě znamenaly zákaz předjíždění.

Zde to ovšem neplatí, plná čára neznamená zákaz předjíždění.

hodnocení

4x

Téměř naprosto souhlasím s panem ernie, až na nepatrnou drobnost, která vůbec nemění jeho pravdu.

Pokud bude pruh tak široký, že koly vozidlem nepřejedeme nepřesáhnete čáru (čáry), je předjetí dovoleno. Pokud tam místo není, čáru přejet koly nemůžeme.

Ok, milane, je to i s nákladem a obrysem vozidla. Já to jen pro srozumitelnost zjednodušil. Nepředpokládám, že tazatel v místě pravidelně při předjíždění traktorů vozí na střeše fošny naštorc :-D

Proto jsem taky napsal, že to vůbec nemění Vaší správnou odpověď. Za kterou si zasloužíte body.

Pánové musím taky přspět - možná si i trochu vrtnout.

Při předjíždění nesmím přejet koly a ani nákladem přesahovat plnou čáru .

Který řidič ze svého vozu vidí na kola svého vozu?

Půl metru poznám o tom se nebudu přít, ale několik centimetrů - jestli jedu koly po čáře a nebo čára je z vnitřní strany kola?

slavo, tříštíme debatu na drobnostech, až nesmylech.

Při předjíždění nesmím přejet koly

Toto není pravda, to nikde ve vyhlášce, ani v zákoně není., proto Vaše věta "jestli jedu koly po čáře a nebo čára je z vnitřní strany kola?" je nelogická a zbytečná

ernie - to vůbec nemusí být "fošny naštorc na střeše", stačí běžné boční zrcátko. Dodávky a náklaďáky je mívají docela velká, takže když pojedou koly těsně vedle čáry (po své straně), zrcátko může klidně zasahovat třeba 20 cm do protisměru.

@slavo, to je jedno, jestli vidíš na kola nebo obrys či náklad vozidla, to nikoho nezajímá, jak si to zařídíš. Prostě zákon říká, že nesmíš přesahovat.

hodnocení

3x

Vidím to stejně jako @ernie a někteří další rádci. Ovšem v praxi je tato kombinace nesmyslná a její tvůrce se nezabýval do důsledku jejím významem. Většina řidičů traktor v tomto úseku předjede a ani si neuvědomí, že spáchali dopravní přestupek. Povolit předjíždění traktorů byl patrně i původní úmysl tvůrce toho dopravního značení aniž by si uvědomil, že stvožil nesmysl. Ovšem podobných míst se v naší republice najde dost velké množství.

Motocykl s postraním vozíkem, může předjet malotraktor Kubota? Při dodržení uvedeného značení?

Milane, nech si ty chytáky. Pro tuto situaci je rozdíl motocykl x motocykl s postarnním vozíkem naprosto nerelevantní? Když se trochu zamyslíš nad tím, co je motocykl s postranním vozíkem a co je malotraktor Kubota, tak tebou nastíněná situace už tu byla dávno vyřešena, nemyslíš?

Mňo, tak se mi ještě můžeš omluvit za tu TV Nova a jdeme dál...

inspa*
hodnocení

1x

361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích (ve znění novel) stanoví, že svislé dopravní značení má přednost před vodorovným.

Svislá značka "B21a Zákaz předjíždění" s dodatkovou tabulkou "Předjíždění traktorů povoleno" mi tak traktor předjet umožňuje i když je na silnici podélná značka (dvojitá plná).

Není pravda. Stačí si řádně přečíst výklad k DZ V1a a V1b. Kromě předjíždění cyklistů tyto DZ s předjížděním obecně vůbec nesouvisí!

A co přesně na tom není pravda?

@genehawkins: Ty už jsi jak TV Nova. Co přesně? Přesně to co jsem napsal!

Myslím, že si domýšlíš něco, co v příspěvku, na který jsi reagoval, není. Ten příspěvek je celý pravda. Znova si ho přečti, nikde tam není nic o tom, že by se při tom předjíždění směla plná čára přejíždět.

Vidíš inspo, jak ty si některé věci vykládáš, pak se není čemu divit i v diskuzích o politice.

Už jsem to tu psal. NEJEDNÁ SE O NADŘAZENOST svislé před vodorovnou. To by obě značky musely znamenat zákaz předjíždění, tak to ovšem není. Plná čára neznamená zákaz předjíždění, ale to, že ji nesmíš vozidlem přesahovat, takže jsou to naprosto jiné značky.

A ano, předjet traktor v takovém místě můžeš, jen pokud nepřesáhneš čáru, ale o tom se tu Mlho už dobrou hodinu bavíme.

@genehawkins, ano, de facto má @inspa pravdu, ale ať to tedy napíše pořádně podle kontextu, takhle je to zavádějící, poněvadž diskutujeme o konkrétním případě a ne obecně, k čemuž se vyjádřil inspa. Takže TV Nova opravdu ano. Řekli jsme sice pravdu, ale neřeknem vám všechno.

Protože inspa tady agrumentuje nadřazeností značek. Byť má samozřejmě v tomto svém tvrzení naprostou pravdu (nadřazenost svislých nad vodorovnýma=pravda), ovšem které vůbec s tímto případem absolutně nesouvisí. V tom je ten kontextový guláš.

hodnocení

0x

Takže,pekne podľa miesta,ktoré ste ukázali. Značka Zákaz predbiehania s dodatkovou tabuľkou povoľujúcou predbiehať traktory je umiestnená v obci a jej platnostnosť končí tabuľou koniec obce. Takže pre nasledujúcu plnú čiaru po značke Koniec obce je zakázané predbiehanie vo všeobecnosti a pre dvojitú plnú čiaru ani nemysliteľné.

Dopravní značka IZ4b Konec obce v žádném případě neukončuje platnost DZ B21a Zákaz předjíždění!

slavco31, prosím, kde berete informace ohledně platnosti značky?

je umiestnená v obci a jej platnostnosť končí tabuľou koniec obce.
Páč nic takového neznám...

hodnocení

0x
Ono ty značky jsou někdy nelogicky postavené a i tato značka zákaz předjíždění je v tomto úseku zbytečná, protože tam řidič by správně neměl předjet ani cyklistu, natož traktor. Konkrétně tento úsek i na kole raději objedu bokem, protože ta silnice je dost úzká pro auto i cyklistu.

Tento úsek? Který?. Proč by na široké vozovce nemohl předjet malý fiat, malý traktor? Když se vejde k čáře?

hodnocení

Tady souhlasím se štírem - ta dodatková značka je na mnou uvedeném úseku maximálně pro motorkáře ( i o tom bych trochu pochyboval, že se tam vleze), protože vedle traktoru se nevejde žádné dvoustopé vozidlo v celém úseku. Akorát řidiče mate. Pokud mi někdo chce oponovat, ať si ten úsek projede přes panoramu na mapách.cz, odkaz jsem dal. A kdo to tam zná, je mu to jasné. Jo a určitě neměl správce na mysli nějaký malotraktorek.

Vy ukazujete jen na tutu silnici, kde je opravdu problém, aby traktor mohl být předjet jiným vozidlem, jinde to může být širší.

Ale i zde se najde vyjímka, kde malotraktor Kubota může předjet jiný malotraktor?:)*mir*

hodnocení

Jasně, já se soustředil na tento úsek. Souhlasím s mírovým řešením *mir*:)

Milane já se bavím o konkrétním úseku Jablunka Bystřička. Tam ani malý fiat neobejde cyklistu aniž by dodržel předpisy. Už vůbec ne, aby předjel traktor a vlezl se tam, to prostě nejde, protože tam místo není. Prakticky je tam plná čára v celém úseku, jelikož je to tam dost zvlněný terén a zatáčky, takže není vidět ani do zatáčky, ani přes horizont. Jezdím tam autem dost často a i já jako ostřílený cyklista silničář se tomuto úseku na kole vyhýbám a to je už co říct. Dále na ValMez už je to lepší, ale z Bystřička do Vsetína na kole buďto po cyklostezce nebo přes kopec Dušná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]