Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rychlá jízda

Od: ptmk odpovědí: 26 změna:

Dobrý den, kdo byste mi uměl poradit s následující trablí. Jel jsem v obci asi 65 a minul jsem PČR, kdy policajt měřil přenosným radarem rychlost. Nebyl jsem na místě zastaven, takže očekávám dopis. A o to mi právě jde. Přijde mi výzva k úhradě pokuty, jako to chodí, když mě změří městský kamerový systém? Tedy zaplatím pokutu na základě dopisu a dál se to už neřeší.

S PČR nemám zkušenost. Bojím se, aby to nešlo rovnou do správního řízení a mne si nepozvali na úřad - to bych pak dostal i body, čemuž se chci vyhnout.

Díky za reakce lisí znalých problematiky.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Může být obojí postup,. vyzvou provozovatele, aby sdělil řidiče, klidně můžou ivyzvat, aby se dostavil k podání vysvětlení,, klidně můžou poslat odpustkový dopis s pokutou.

Nemůžou, nejedná se o automaticky zjištěný přestupek.

break
hodnocení

3x
Přijde ti dopis s fotkami. Zaplatíš a hotovo...

sony*
hodnocení

3x
Dostanete výzvu k zaplacení. Bude tam napsané upozornění, že pokud neuhradite pokutu ve stanovené lhůtě, bude záležitost předána do správního řízení.

erre
hodnocení

1x

Já projel takto kolem zjevně měřící policie NĚkolikrát (jako skryté octávky tak klasické pol. auta) a nikdy mi nic nepřišlo. Myslím si, že by vás dojeli a pokutu vám dali hned...

A) neměřili!

B) měřili a nepřekročil jste max rychlost!

Myslet znamená houby vědět.Ne vždy zahájí stíhací jízdu!

hodnocení

0x

jak je psáno-vyzvou Vás k podání vysvětlení k přestupku neb dostanete dopis-viz příloha (takto to přišlo synovi od MP BN)

pokuta 1.pdf786.76 kB
pokuta 2.pdf937.9 kB
pokuta 3.pdf1.02 MB

Nelze, nejedná se o automaticky zjištěný přestupek.

Hmm tak to hodí za hlavu?!

Nejspíš ano. Nic jim tedy nebrání ve vyšetřování a spousta neznalých lidí se dobrovolně přizná.

ptmk
hodnocení

Diesel: To si právě nejsem jistý, jestli u PČR to funguje stejně, jako když přestupek zjistí městká policie.

Dle mne to bude +- stejný-tedy pokud to PČR rovnou nepředá na úřad ať se starají jiní!

Napsal jsem špatně. PČR ani MP to po zdokumentování přestupku již neřeší-tedy pokud není řešeno na místě!-vždy pak odbro dopravy-evidence přestupků!pak jen záleží na rozhodnutí referenta přestupků-obešle viz sken, nebo předvolá k podání vysvětlení k přestupku,nebo rovnou správní řízení. Ale osobně myslím že je priorita vybrat peníze, na 1.dobrou-vše ostatní je práce navíc.

ptmk
hodnocení

Stál jeden policajt za sloupem veřejného osvětlení a měřil. Žádné auto PČR tam nestálo.

break
Nech se překvapit.

krakex*
hodnocení

0x

Nebál bych se o body, maximálně Vám přijde pokuta, kterou lze zaplatit, nebo se odvolat.

Pokud Vás PČR nezastavila, neidentifikovala řidiče, nelze udělit body řidiči, pokud se sám neudáte.

Na druhou stranu, PČR s takovým měřením a následným posláním dopisu má dost práce, měření rychlosti není tak jednoduchá záležitost, je možné, že Vás třeba změřili, ale nelze fotku uplatnit.

Navíc, kolikrát se měří rychlost jen informativně, např. v úsecích ve kterých bude následovat pevný radar, aby se zjistilo, jestli se to vůbec vyplatí.

Pokud by si Vás pozvali na úřad, řekl bych, že řidič je neznámý a pokutu zaplatil.

siley*
Oznámit že nevíš kdo řídil není doporučeno. Je za to automaticky pokuta 10tis, protože ty jako majitel máš povinnost znát kdo autem v dané době jezdí.
Musí se říkat "vím kdo řídil, ale nebudu vypovídat z důvody možné újmy mé nebo blízké osoby". Pak se jen platí vyhodnocená částka pokuty za přestupek jakožto majitel vozidla

hodnocení

0x

Nic vám nepřijde.

siley*
hodnocení

0x
Když měří přenosným radarem tak mají často ještě danou toleranci až od které to začne fotit. Většinou 10-15km ještě tolerují protože za to jsou nízké tresty.
Jinak pokud bude vidět řidič, rovnou pošlou fotku s a danou pokutou (případně body) a kam to máš zaplatit. Ty můžeš rozprovat na úřadě.
Pokud řidič není vidět, pošlou dopis majiteli vozidla s žádostí podání výpovědi o řidiči. Pokud hrozí nějaký vyšší trest tak nemusíš oznamovat kdo řídil a ty jako provozovatel zaplatíš pouze pokutu a body nikdo nedostane.

Neposílají NIC ani PČR ani MP-tito řeší jen pokutou na místě (jiným postihem!)pokud neřeší na místě= řeší to pak odbor dpravy-evidence přestupků!

siley*
To je pouhé slovickareni aby si mohl dělat chytrého. Je úplně jedno jestli to posílá úřad nebo policie, prostě to posílají

NENÍ TO jedno to je jen a pouze Tvoje neznalost a pokus aby toto nikdo nepoznal!6el 99% stejně jaky Ty jste neznalí!

A hlavně provozovatel za to žádnou pokutu dostat nemůže, to může jen u automaticky zjištěného přestupku (mimo parkování).

hodnocení

0x

Záleží také na tom, o kolik ti proměřuje tachometr. Možná, že jsi byl v toleranci.

kuchtik00*
hodnocení

0x

1) Jako správní delikt provozovatele (tzv.sprdel) lze řešit pouze automatizované měření rychlosti (tedy to bez obsluhy) a přestupky s parkováním. NIC jiného nemůže být správní delikt provozovatele. "Sprdel" je ta vaše "pokuta" (odpustek) z dopisu, která když se zaplatí, všechno končí.

2) Není možné trvdit, že nevím kdo řídil, to je taky přestupek, sice jiný, ale je.

3) Nikdo nemusí práskat na sebe ani na své blízké

4) Za jakékoli jiné přestupky než jmenované v bodě 1 je odpovědný jen a pouze řidič, nikdo jiný

===> pokud něco přijde, jednoduchá a funkční věta: "vím, kdo řídil, ale taky vím, že vám to nemusím sdělovat"

úplně to takto stačí. Kdo tvrdí něco jiného, jednoduše nemá pravdu.

ptmk
hodnocení

Kuchtiku, díky za radu. Sám si myslím, že to takhle nějak bude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]