Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Divný zápach v autě

Od: jarin* odpovědí: 9 změna:

Ahoj,

potřebuju poradit. Posledních pár měsíců cítím v autě takový divný zápach. Paradoxně mám pocit, že ten zápach cítím od doby, co jsem byl na servise s klimatizací. Byl jsem u kamaráda, který mi to dělal včetně vyčištění, byla to asi půl hodinová procedura. Kabinový filtr jsem si měnil sám den předtím. Takže tohle bych asi vyloučil. V autě nejím, nemám tam nepořádek. Už jsem zkoušel vysát koberečky a nastříkal jsem na to antibakteriální sprej tu vůni, pomohlo to asi na týden. Ze sedaček to asi nejde. Mám sprej na čištění ale zatím nemám moc čas.

Ten smrad není úplně že by to bylo zkažený jídlo, asi ani k plísni bych to nepřirovnal i když nevím přesně jak smrdí plíseň. Spíš mi to příjde, že to je jako když jdete špitálem a cítí ten smrad z té dezinfekce ale není to taková ta dezinfekce co voní, ale je to taková ta surová čistá dezinfekce co má ten specifický zápach.

Je to záhada. V autě nic nevozím, děcka nemám. Většinou v něm jezdím sám. Nejím v něm, pravidelně interier vysávám. Jediné co mě napadlo, že by třeba mohl být problém ve výparníku. Ale teď jsem klimatizaci měsíc a půl nepoužíval, tak nevím jestli to jde skrz to? Ani z ventilátoru mi nepříjde, že by to šlo?

Máte někdo nějaké zkušenosti?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

1x

Desinfekce/ vonítko nalitý do ventilace při tom čištění?

jarin*
hodnocení

No, do ventilace jsme nic nelili. Akorát proběhla udržba klimy přes tu mašinu od Valea.

asd1

Detekor ozonu? Ten mohl pozabíjet bakterie ale "bujný porost" ve výměníku zůstal a začla v něm bujet jiná kolonie breberek..

jarin*
hodnocení

No a jak by se to dalo prosím opravit?

Kouzelným mávnutím?

Asi mechanicky odstranit. Rozberat těleso topení a vše umýt horkou vodou a nějakým odmašťovačem od prachu, steklého pěnového čističe klimatizací a od hub a breberek kolem výparníku.

Demontovat palubní desku.

Efektivní a jedinná možnost. Nebo dejchat ty spóry hub a převonět to vonítkem.

jarin*
hodnocení

No já jsem na demontáž levej, pomáhá taková ta pěna s hadící na čištění, pro začátek bych to zkusil asi.

Moc ne. Ta pěna spíš na sebe nabalí bordel ze stěn trubek vzduchovodů a po chvilce zkapalní a odteče hnusný šlem samospádem kdoví kam.

Velmi jemně. Je to pěna.

To není jako wapkou vyprat výparník dočista a všechen bordel "sfouknout" pryč.

Shnilé listí a spóry a chuchvalce nějaká pěna nerozhodí.

Spíš ta pěna zaprasí i ta místa, kde ještě bylo čisto.

V této fázi opravdu nic moc nefunguje.

Co máš za auto? U některých je výparník za filtrem kabiny a pak můžeš naprat pěnu přímo na něj nebo ošplíchat přes hadičku.

jarin*
hodnocení

Mám Alfu 147, tam je hodně špatný přístup i na kabinový filtr, natož k výparníku. Ještě jsem dostal takový nápad, co nechat auto vydezinfikovat ozonem? Pomohlo by to? Nebo ozon je spíš vhodný na zápachy typu - auto po kuřákovi, domácí mazlíčci atd.

V případě, že bych to dělal tou pěnou do ventilace, všude radí, že mám vyměnit kabinový filtr, ale mám ho tam teprve 3 měsíce, je na výměnu nebo by stačilo ho profouknout stlačeným vzduchem?

hodnocení

1x
A neměl by se náhodou kabiňák měnit až po vyčištění? Já to tak dělám, ale ozon tam chvíli ucítíš, chce to větrat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma dezinfekce klimatizace

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]