Nejste přihlášen/a.
Po zapnutí zapalování počkám až zhasnou zbytečné kontrolky a svítí jen ty co musí - např. kontrolka dobíjení.
Při startu se na někdy na okamžik rozsvítí kontrolka ABS - víckrát NE než ANO
Je to jedničková fabie benzín.
Při inspekci jednou ročně snad servis dělá diagnostiku, ale nic mi nikdy nehlásí,že by něco bylo špatně a něco mazal.
Proč se někdy při startu na okamžik rozsvítí? ( není to při každém startu ).
Tak jsem to začal sledovat a dělá to jen při studeném motoru - pokud se více rohřeje, tak už se při startu nerozsvítí.
Tak mě napadá jestli by něco řekla diagnostika.
Zajímá mě, zda rozsvícení kontrolky ABS při startu - potom ale zhasne by vadilo při STK a nebo ne.
Pokud by trvale svítila tak to určitě bude závada.
Tipnul bych pokles napětí při startu - jednotka ABS může kolabovat jako první a rozsvítí kontrolku..
Že servis při roční kontrole nějak extra zkoumá auto, tak to jsi hodně naivní. Jen to projedou jestli to vyloženě netluče a dobře brzdí, vymění co maj (někdy ani ne všechno) a hotovo.
Tohle dělaj ty Fábky, když jim odchází baterka a nebo tam uživatel strká zbytečně slabé.
Dej si tam 70Ah novou a nebudeš mít problém s poklesem napětí v palubní síti.
Haprování napětí na svorce 30 normálně diagnostika hlásí minimálně dvoum jednotkám. Motoru a BSG.
Schválně nech kouknout, zda je tam tato chyba zapsaná jako sporadická.
Já to tak měl.
Laciné šunty se běžně dožívají 5 let.
Nová baterka nešetrným zacházením odejde i za rok.
Je to dost individuální.
Krátké trasy, aktivní využívání výhřevu sedaček a skel, odstavení na parkovišti venku v mrazech a naopak v létě rozpálené auto dát na slunce (vedro pod kapotou). Případně špatně ukotvená a otřesy desek nebo prostě jen malá kapacita, kdy každý rok se život baterky krouhne o pár Ah ať už se k baterce chováš pěkně či nikoliv (proto mají větší baterky výhodu s více Ah - kapacitou).
Větší kapacita je pitomost - ve Fíku jsem origo 44 Ah měnil po 11 letech a to ještě proto, že auto chvíli stálo a nechala se vybít.. A to mám výhřev i čelního skla který si bere snad 50A (má dvě půlky a každá má 30A pojistku)
Výhřev sedaček mám taky, ale ten si bere vcelku prd, asi jak mlhovky..
Druhá baterka Varta, ta chcípla do dvou let, teď Exide a zatim OK..
Dávat větší kapacitu podle mě význam nemá, jen zbytečně vozíš kila olova navíc.. Důležitější je mít v pořádku dobíjení a baterku nikdy nenechat vybít pod 50% kapacity..
Fábky maj elektro hydraulické servo. Bere v rejdech i 80A. Většinou v situacích popojíždění, kdy je volnoběh a ve většině Fábkách 70A altík dostává dost záhul a vše odnáší baterka.
Origo baterky jsou většinou prý z nového olova, proto se dožívají 10ti let.
Jak to řešíte Vy?
Necháváte ji tzv. dojít a nebo ji průběžně vyměňujete jak to asi dělají záchranné složky.
já jsem tam dal takovou co tam byla předtím a to 53Ah 500A
toto je třetí.
jaká tam byla z výroby nevím, ale ta tam vydržela 8 let.
Opakuji, že baterky z výroby jsou kvalitou jinde.
Řeším to pravidelným dobíjením jako u záchraných složek. Mám CTEK nabíječku a co tejden ji na tu baterku pověsím přes noc.
Ale může. Malý průřez vodiče = při vyšším odběru větší pokles napětí.
Podobný je často vidět u silových vedení (startér) kde je většina vodiče uhnilá a ten zbytek velký odběr bez poklesu nepřenese. Odpor bez zátěže je malý ale v zátěží velký, takže obyčejným měřením odporu to nenajdeš, měří se pokles napětí v zátěži, u tý pojistky rozdíl napětí před a za pojistkou...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.