Nejste přihlášen/a.
Pokud 5W30 nežere víc jak deci na 1kkm tak ten, pokud už žere tak 5W40 (ten nevadí ani dlouhodobě, ale auto s nim má o něco vyšší spotřebu). Dobrou zkušenost mám s Total future NFC 5W30, filtr Mann
Měníš po kolika? Dobrý po 10 max 12 kkm, papírových 20kkm ty oleje nedávaj ani náhodou.. Dolít přes litr a neni na horní rysce = mohl se už i přidírat odspoda.
= už bere, tak zůstaň u 5W40. Příčina s velkou pravděpodobností honění za studena (i někdy v minulosti), generálkovat to je nesmysl, drahý a obvykle nepomůže. Tak se pak leje nejlevnější olej dokud to jede a dokud tě to baví
Vozejk spotřebu oleje určitě zvyšuje, ale motor v top stavu nežere ani tak, ten si vezme ca čtvrt litru na 10 kkm
Do Zmetca 1,6 74 kW leju 5W30, bere si ca 3 deci na 10kkm a má 260kkm. Tuhle spotřebu má furt, už od 130kkm kdy jsem ho koupil.
GO motou neni olejem ale tim že to honí za studena (můj názor proč zmetec začíná brát olej.. - písty se roztáhnou rychleji než válce a z válců to dělá šišky, proto to ani nemá smysl generálkovat rozuměj překroužkovat..)
5W40 i 10W40 použít jdou, bere si to míň oleje ale víc benzínu..
Záleží jak jezdíš ale mimo město to ani nepoznáš ten nárůst je minimální nebo spíš žádný. Tyhle motory jsou spíše citlivé na to jak se jezdí tam jsou velké rozdíly ve spotřebě než co by způsoboval olej.
Nárůst spotřeby je tak deci na 100 km, takže minimum.. 5W 40 je vhodnější než 10W40 - je za studena řidší maže "hned" hlavně v zimě, za tepla jsou podobný (záleží na konkrétním oleji, některý 10W40 může být za tepla i řidší než 5W40). Když žere oleje hodně (víc než půl litru na 1000 km), tak dávat úplně nejlevnější olej klidně 15W40. Nemá hydroštely a stačí mu cokoliv podobnýho oleji.
Dálky i s dálnicí běžně jezdim 6L (průměr 100 kmh), město tak 8, město krátký jízdy 9, mimo město plynulou svižnou jízdou (na limitech, průměr kolem 70-80 kmh) kolem 5,5, sportovní jízda 10-12 . Dost záleží jak se s tim umí jezdit, většina lidí nedostane průměr pod 7, já mám dlouhodobý průměr 6 rovných..
Souhlasím, osobně jezdím již přes rok průměr za rovných 7L ale jezdím na limitu a hodné toho dělá krátká převodovka kdy na dálnici při 130 ten motor točí opravdu zbytečně moc otáček.
Krátký kvalty má MK2, taky je o metrák těžší. Hůř jede víc žere je v něm míň místa.. Tomu se říká pokrok .. Líp jede MK1, při tacho 140 kmh po rovině si bere rovných 7, při 100 kmh ca 5,5 a při 90 kmh 4,5.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.