Nejste přihlášen/a.
Nedělejte si s tím problém nebo jezdíte větší rychlostí než 190km/h? Vylepte někde na palubku v zorném poli , že je vozidlo vybaveno pneumantikami o nižším rychostním indexu.
To, že lze použít nižší rychlostní index u zimních pneu vím a omezení si nastavím na palubním počítači. Šlo mi jen o kombinaci H a T na jedné nápravě, ale jak psal magor výše, rychlostní index se nebere v úvahu pro shodnou pneumatiku.
Tak zákon říká že na nápravě smí být pouze schodné pneu a to je " Shodnou pneumatikou se rozumí pneumatika stejného rozměru, konstrukce, druhu dezénu a značky. O rxchlostním indexu tam nic není takže nastavit max.rych. na počítači a jezdit
Díky! Hledal jsem a našel jsem si to celé. Z vyhlášky tedy vyplývá, že pokud budu mít jednu pneumatiku s rychlostním indexem T, tak vozidlo je nadále technicky způsobilé dle zákona..
konstrukce pneumatiky = konstrukce diagonální, radiální, smíšená - BIAS BELTED
druh dezénu pneumatiky = dezén letní a dezén zimní, u něhož je na bočnici pneumatiky vyznačeno označení M+S, M.S, M/S nebo MS
Příloha č. 12 k vyhlášce č. 341/2014 Sb.
F) Technické požadavky na výbavu vozidel koly, pneumatikami a protiskluzovými řetězy:
2. V případě vybavení vozidla zimními pneumatikami, dle odstavce 13 s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla, musí být uvnitř vozidla a na vždy viditelném místě z pohledu řidiče upevněn výstražný štítek, který udává nejnižší hodnotu maximální rychlostní kategorii pneumatik pro jízdu na sněhu. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidla překročena. Upozornění formou nálepky může být nahrazeno zařízením trvale nainstalovaným ve vozidle, například palubním počítačem.
13. Vozidlo nesmí být, s výjimkou nouzového dojetí, současně vybaveno pneumatikami různých rozměrů a konstrukcí, pokud při schválení technické způsobilosti není stanoveno jinak. Na téže nápravě musí být používány pouze shodné pneumatiky. Konstrukcí pneumatiky se rozumí konstrukce diagonální, radiální, smíšená - BIAS BELTED. Shodnou pneumatikou se rozumí pneumatika stejného rozměru, konstrukce, druhu dezénu a obchodní značky. Druhem dezénu pneumatiky se rozumí dezén letní a dezén zimní, u něhož je na bočnici pneumatiky vyznačeno označení M+S, M.S, M/S nebo MS; za zimní dezén se považuje též speciální dezén, u něhož je na bočnici pneumatiky vyznačeno označení ET, ML, MPT nebo POR.
viz. zakonyprolidi.cz/...
Vyměň to a dej H, pětikilo za dopravu je nejmenší zlo.
Verze H a T má jinou konstrukci, neni to stejná guma, je tam jiný kord i směs..
Infolinka a "nemůže potvrdit" = při události tě vyfakujou a tvrdě půjdou po tom že technicky nezpůsobilé + guma s přímým vlivem na nehodový děj..
Je mi jasné, že si kryjí záda a nechtějí říct něco, co bych potom mohl použít. Ale to "guma s přímým vlivem na nehodový děj" by museli dokázat a podle vyhlášky se konstrukcí pneumatiky se myslí něco jiného:
konstrukce pneumatiky = konstrukce diagonální, radiální, smíšená - BIAS BELTED
Ale člověk se pořád učí...
Jen mě překvapil fakt, že mi to nechtěli potvrdit ani na STK - tam mi jen řekli, že by to při technické neřešili a technickou by mi dali bez problémů, ale jestli je to 100% OK vůči zákonům, tak to říct nechtěli.
Konstrukce ve smyslu předpisu stejná je a předpisu vyhovuje, ale je to jiná guma a má i jiné vlastnosti - jinak řešený bloky, lamely, jiná směs (vyšší index mívá tvrdší a v rychlosti se míň hřeje), možná i jiný kord.. Může se to hádat s ESP, být nestabilní atd. Osobně bych radši dal pětikilo za dopravu než měl jednu gumu jinou. Pro běžný ježdění daleko od limitů asi OK, ale nevíš kdy tě potká něco nečekanýho a budeš muset manévrovat na limitech..
Pojišťovna to využije jako záminku, bude tvrdit že to vliv mělo.. Kdo se umí bránit ten vyhraje, ale kdo ne tak to projede, půjde to k soudu kde stačí když budeš mít horšího právníka než pojišťovna. I při úspěšný obraně to je otrava že tě to stojí úsili a čas.. Lepší je tyhle možnosti pojišťovně vůbec nedat.
V ČR je technicky způsobilé.
V Itálii mimo zimní období to bude problém.
Případ se sousedem a "ujelo mu auto" - kdyby měl jiný gumy než má mít, tak to nemělo příčinnou souvislost s nehodou a pojišťovna by utřela. Ovšem jen pokud by se bránil správným postupem, při špatným postupu (slovíčkaření) by se jim argumentace technickou nezpůsobilostí povedla a vyj.. by s nim.. U havarijky kde je technická způsobilost ve smlouvě by plnit nemuseli..
Dej si tam rezervu a pneu vyreklamuj. Asi nejjednodužší řešení.
Jinak dle mě je to stejný problém jako jiný rok výroby. Tedy žádný problém.
...
To se fakt dělá stejná pneu (rozměr, dezén, zatížení) s jinými indexy rychlosti?
já bych se nestaral o to kolik pošta bude stát...chyba není na Vaší straně a ať si to řeším prodávající... a kdyby se něco stalo a pojišťovna tohle zjistila tak máte určitě problém...nebo když na technické si toho všimnou tak se může stát že si na Vás smlsnou...ale samozřejmě se rozhodněte podle sebe...pěkný den...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.