Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyšší spotřeba oleje 0w-30 než 5w-40?

Od: krejz81 odpovědí: 4 změna:
Dobrý večer. Vyzvedl jsem auto ze servisu, kde mi mimo jiné měnili olej. Vždy předtím tam dávali olej 5w-40 nebo 5w-30. Na 15 tisíc km jsem dolíval obvykle jednu až dvě (u 5w-30) láhve nového oleje. Teď mi tam dali olej 0w-30. Prý je stejný jako 5w-30, který jim prý již nedodávají a 5w-40 zrovna neměli připravený a podle norem může jít do mého motoru také. Problém nastal v nutnosti dolívat oleje litr na cca 3 tisíce km. To je o víc jak polovinu vyšší spotřeba oleje než s 5w-30/40. Nemyslím si, že by to motoru zrovna vyhovovalo mít takovouhle spotřebu oleje. Lze při příští výměně přejít opět na 5w-40, aniž by zůstala vysoká spotřeba oleje jako u 0w-30? Zvolil bych jiný servis, který mi umožní si zvolit olej sám. Motor je 1.4 tsi CAXA a má najeto 330 tisíc kilometrů.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

petrovic
hodnocení

4x

Pokud nemas filtr pevnych castic dej 5W40 s prislusnou normou co doporucuje vyrobce. Ja osobne tyto 0w30 a jine lehkobezne oleje se snizenou HTHS viskozitou k smrti neuznavam.

vernon
hodnocení

0x
Je za tepla řidší, takže ano...

0W-30 a 5W-30 je za tepla stejný ale ono je to v té otázce trochu pomotané pokud tam byl 5W-40 ten je skutečně za tepla o něco hustší. Což se obecně doporučuje u motorů co spotřebovávají olej a hlavně přechod z ridšího oleje na hustší je většinou špatný a začně ubývat nebo někde téct, když už tak se přechází na opak u motorů co už mají něco najeto.

asd1

Nejsou za tepla stejný - podívej se na podrobný parametry (viskozita za tepla), 0W30 je řidší i za tepla. Obzvlášť u TSI neni divu že to žere...

Změna oleje - přesně naopak než píšeš.

Olej si může měnit sám, nic složitýho to neni.. Budeš tam mít opravdu to co chceš a cenově ca 700,- za kvalitní olej + filtr (např. Mann).. Vyměnit hned, žere olej = trpí lambdy a kat, nechat to dýl se může dost prodražit *ua*

při 330 kkm spíš 5W40 a držet se toho... Dobrou zkušenost mám s Shell.

Pokud manuál nedovoluje 0W30 tak bych to vyreklamoval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]