Nejste přihlášen/a.
Vážení, jak se zapojují couvací světla přívěsů? Na sedmipólové zásuvce není místo na toto světlo, to je až na 13pólové. Musí být couvací světlo na přívěsném vozíku?! Děkuji Petr
POZOR!
Couvací světlo je povinné u přívěsů kategorie 02.
Dabel a MIlan pouze O1!
O2 je kategorie přívěsů maximální povolená 1300 s nájezdovou brzdou. Klidně i podvalník (autopřepravník 660kg s maximální povolenou třeba 2000kg už spadá do O2 kategorie.
Couvací světlo je u těchto O2 povinné.
Stejně tak při překročení šíře 1200mm povinné přední obrysová světla k odrazkám.
Musí být 13pol zásuvka. 7pol nelze.
Předpis ECE R48 § 6.4 a R23 v EHK 48 o vnějším osvětlení
Děkuji za poučení, mám karavan s váhou nad 750kg, čerstvě po technické a nemám tam couvačku. Páč mám starý vozík
Domnívám se, že tazateli jde o normální vlek za osobák...
6.4.1 Přítomnost
Povinný na motorových vozidlech a na přípojných vozidlech kategorií O2, O3 a O4. Nepovinný na přípojných vozidlech kategorie O1.
Milý kolego, jasně že u nového vozíku nad 750 kg musí být, ale u dříve vyrobených nikoliv. Neplatí zpětná montáž, jako u blinkrů a mlhovek...
Pane kolego, od kdy platí tento předpis? Platí i zpětně? Domnívám se, že nikoliv a vozidla schválené před tímto datem se řídí předpisy minulé doby.
Jen si pamatuji, že na stará auta se musely domontovávat blinkry a mlhovky zadní.
Pane kolego, karavan, vlastní výrob, rok 2016, techničák nový čistopis, po technické kontrole, od té doby dvě technické. Je mi divné, že by to nechtěli ani v jedné STK
Do 6ti metrů povinná jedna a nepoviná ve 2ks.
Nad 6 metrů povinná dvě
Předpis v odkazu je aktuální k roku 2013
Kamarád dělal STK na přívěs a ani je nezajímalo, zda bliká a svítí. Cca měsíc zpátky, takže vím, jak takové kontroly probíhají. Je to o lidech. A jestli tam jsou starší ročníky a neznají nová ustanovení, tak bohužel.
Je to bordel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.