Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Couvací světlo na přívěsném vozíku

Od: petrhavranek odpovědí: 12 změna:

Vážení, jak se zapojují couvací světla přívěsů? Na sedmipólové zásuvce není místo na toto světlo, to je až na 13pólové. Musí být couvací světlo na přívěsném vozíku?! Děkuji Petr

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Couvaci svetlo na voziku bejt nemusí

O 1 do 750kg nemusí

O 2 nad 750kg musí (včetně O 3, O 4)

hodnocení

4x

Nemusí být na přívěsu couvačka. Pokud ji tam chcete, musíte míz jinou zásuvku 13 kolíků.

hodnocení

4x

POZOR!

Couvací světlo je povinné u přívěsů kategorie 02.

Dabel a MIlan pouze O1!

O2 je kategorie přívěsů maximální povolená 1300 s nájezdovou brzdou. Klidně i podvalník (autopřepravník 660kg s maximální povolenou třeba 2000kg už spadá do O2 kategorie.

Couvací světlo je u těchto O2 povinné.

Stejně tak při překročení šíře 1200mm povinné přední obrysová světla k odrazkám.

Musí být 13pol zásuvka. 7pol nelze.

doplněno 07.10.22 15:41:

Předpis ECE R48 § 6.4 a R23 v EHK 48 o vnějším osvětlení

Děkuji za poučení, mám karavan s váhou nad 750kg, čerstvě po technické a nemám tam couvačku. Páč mám starý vozík
Domnívám se, že tazateli jde o normální vlek za osobák...

6.4.1 Přítomnost

Povinný na motorových vozidlech a na přípojných vozidlech kategorií O2, O3 a O4. Nepovinný na přípojných vozidlech kategorie O1.

Jestli je slovem "normální" do 750kg, tak nemusí.

Jinak musí.

To, že to STK neřeší je jinej problém.;)

Milý kolego, jasně že u nového vozíku nad 750 kg musí být, ale u dříve vyrobených nikoliv. Neplatí zpětná montáž, jako u blinkrů a mlhovek...

@milancukrar... mohu poprosit zápis, kde to je, že u nových ano a u starých ne? díky;)

Pane kolego, od kdy platí tento předpis? Platí i zpětně? Domnívám se, že nikoliv a vozidla schválené před tímto datem se řídí předpisy minulé doby.

Jen si pamatuji, že na stará auta se musely domontovávat blinkry a mlhovky zadní.

Na zemědělské vlečky zase přední obrysovky.

Předpis platí. Podle mě i na stará přípojná vozidla.

Pane kolego, karavan, vlastní výrob, rok 2016, techničák nový čistopis, po technické kontrole, od té doby dvě technické. Je mi divné, že by to nechtěli ani v jedné STK

Do 6ti metrů povinná jedna a nepoviná ve 2ks.

Nad 6 metrů povinná dvě

Předpis v odkazu je aktuální k roku 2013

stk-spara.cz/...

Kamarád dělal STK na přívěs a ani je nezajímalo, zda bliká a svítí. Cca měsíc zpátky, takže vím, jak takové kontroly probíhají. Je to o lidech. A jestli tam jsou starší ročníky a neznají nová ustanovení, tak bohužel.

Je to bordel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma obrysová světla

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]