Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je pravda, že pokud mě v úsekovém měření rychlosti v jeden den na stejném místě 2x změří překročení rychlosti, tak mohu dostat pokutu pouze za jeden z přestupků? Tz. když mě chytí ráno za překročení o 7km/h a odpoledne za překročení o 7km/h?
Pravda to není. Jsou to dva samostatné přestupky.
Aby to bylo, tak jak si myslíte a někde jste slyšel, muselo by více přestupků proběhnout současně. Tresty za ně se pak nesčítají, ale bere se ten nejzávažnější.
Například, když Vám ráno naměří vyšší rychlost, k tomu zjistí, že jste pod vlivem alkoholu a ještě máte na vozidle propadlou technickou. Řešit přestupky se budou všechny, ale pokuta a body se budou týkat toho nejzávažnějšího.
Tak si to představ tak, že pojedeš po dálnici a za tebou civilní auto policie.
Ty překročíš rychlost o 40km/h. Pak znovu překročíš rychlost o 50km/h a nakonec překročíš rychlost o 60km/h.
Takže když tě policie zastaví na odstavném parkovišti, tak bude řešit ten největší přestupek.
Když tě ale na stejné dálnici o hodinu později chytnou ještě jednou jiní policisté, tak se možná budou ptát, jestli si takový řidič nezaslouží více než pokutu.
Pozor, neplést s tím, že za stejný přestupek nemůžete být potrestán dvakrát. Toto jsou dva různé přestupky, takže trest za každý samostatně.
jsem si vzpomněl na vtip:
Jel frajírek kolem kamery s krabicí por měření rychlosti - takový menší záblesk při focení - chachá, jsem jel jen 40 ... tak to otočil a jel znovu - 35, pak zas, 30 -... jeho nálada se trochu zkazila, když mu pak přišly 3 pokuty za jízdu bez pásů.
To určitě pravda není. Dám přirovnání k jízdě v dopravním prostředku bez jízdenky. Když revizor kontroluje pasažéra bez jízdenky, tak daný pasažér dostane pokutu a k této pokutě je připočítána výše jízdného. Takže daný pasažér může v daný časový údek jet dál. Když by ale byl po čtvrt dni kontrolován znova a opět by neměl jízdenku, tak by byl pokutován znova.
Co se týká silniční kontroly, tak kdyby teoreticky policisté měřili na nějaké silnici dvěma radary, vzdálenými od sebe např. kilometr, a nějaký řidič by jel v obou úsecích větší rychlostí než je povolená rychlost, tak klidně může dostat dvě pokuty.
Podobně, když by nějaký řidič neměl nasazen pás a dostal by od nějaké policejní hlídky pokutu, taky to neznamená, že bez pokuty může jet v daný den dál bez nasazeného pásu.
za jeden přestupek lze potrestat jen jednou, přijde první příkaz s pokutiu dejme tomu na 800 Kč a ten se zaplatí, přijde druhýá příkazb s pokutou a podá se odpor...bude se to řešit v klasickém správní mřízení...správní orgán řízení zastaví a pachateli pokutu zruší ale naíčtuje mu náklady řízení dejme tomu 2000,- Kč..takže to vyjde na steno
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.