Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

3 prouda dalnice

Od: tomaso odpovědí: 47 změna:
Nazdar, jak se má řidič zachovat, když najede na triproudou dálnici, levý a prostřední pruh plný, pravý volný kam oko dohledne(tj treba minimalne kliometr). Jako vždy se v pripojovaku rozjede,aby jel co nejrychleji, zařadí se do pruhu cca ve 120. Dva sousední pruhy jednou cca 90-100. Má začít zpomalovat aby nepodjizdel auta vlevo?

47 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

break
hodnocení

4x
Normálně se předjíždí zleva, ale jelikož se občas v Česku na dálnici sejde banda trotlů, kteří význam třech proudů nechápou, tak to beru zprava.

hodnocení

0x

Dejte přesné GPS místa, abychom si představili Vaší situaci.

Páč jde o to, zdali popisujete stav správně. Je to souběžná jízda? Podle popisu píšete o třech jízdních pruzích, pak o připojovacím pruhu..

Předjíždět vpravo nemůžete, něco jiného je jet v připojovacím pruhu rychleji, nežli v jízdním pruhu.

tomaso
hodnocení

Tady.
mapy.cz/...
Predemnou z benzinky vyjizdjelo jeste jiné auto, to ovšem bylo ihned na začátku pripojovaku v cca 60km/h magnetem ve stredovych svodidlech pritahnuto do pravého pruhu. Toho jsem předjel ještě v pripojovaku a poté se zařadil před něj do pravého pruhu. Já 120, prostredni 90...

Takže jde o souběžnou jízdu?

Pletete si pravou a levou, ale chápu, co jste chtěl sdělit :)
tomaso
Myslím že si levou a pravou nepletu :)
Souběžně jízda to podle me není, když byl pravý pruh celý volný...
Tak si to po sobě přečtěte znovu, vaše "pravá" tam nějak nedává smysl :)
"magnetem ve stredovych svodidlech pritahnuto do pravého pruhu" - tady asi myslíte do levého, ten je u středových svodidel. Pokud by jel v pravém, bylo by to správně.
Jinak ano, pokud byl jeden pruh volný, o souběžnou jízdu by jít nemělo, protože moje rychlost v tu chvíli nezávisí na rychlosti vozidla jedoucího přede mnou (Ale nedává to nějak smysl, asi zákonodárci počítali s tím, že řidiči budou rozumní a budou jezdit ve správných pruzích dle zákona. Potom by se totiž nemohlo stát, že právě pravý pruh je prázdný a ostatní plné.
"Je-li na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích v jednom směru jízdy taková hustota provozu, že se vytvoří souvislé proudy vozidel, v nichž řidič motorového vozidla může jet jen takovou rychlostí, která závisí na rychlosti vozidel jedoucích před ním... "

Výborně, "Souběžně jízda to podle me není, když byl pravý pruh celý volný..."

Takže vpravo nesmíte předjíždět...

Myslím že si levou a pravou nepletu***vyjizdjelo jeste jiné auto, ... pritahnuto do pravého pruhu
Tak jak to bylo?

@mikihans: Nepochopil jste to vy. Před ním najíždělo v připojovacím pruhu jiné auto, které ovšem bylo "jako magnetem" přitáhnuto z připojovacího do pravého pruhu, a proto ho mohl pisatel ještě "předjet" připojovacím.

tomaso
Nene, z pripojovaciho byl okamžitě přitáhnut nalevo do pravého (3 proud). Samozřejmě by urcite chtěl ještě více vlevo,ale tam měl bohužel souvislý proud aut.

Taky jsem to nepochopil, ale díky za vysvětlení, už to chápu...

tomaso
No jo, jak jsou tři pruhy, tak i pravý může být vlevo :) buďme radi,že nemáme 50 pruhu jako v Číně, to bychom se nedomluvili nikdy...

riva
hodnocení

0x

Když se napojujete, tak se nejedná o předjíždění. Máte zajistit plynulou jízdu, což často znamená, že zrychlíte abyste se zařadil.

riva, to je správně, ale tazateli jde o to, že v levo od něj jeli všichni pomaleji, nežli on, už v pravém pruhu, který byl před ním úplně volný..

hodnocení

0x
Spravne by jsi mel srovnat rychlost s ostatnima. Kdyz to je soubezna jizda, tak to neresim a "predjizdim i pravym. Ale tohle souběžná jizda neni a tim padem porusujes pravidla pro jizdu mimo obec, kde se smi predjizdet jen zleva. Vyjimka je pripojovak. Jinak tu situaci znam. Kamiony v dali a vsichni se nastosujou doleva a mezi tim jim tam jeste vjede kamion nebo nejaky snek
tomaso
A když začnou zpomalovat, tak mám také zpomalit? A když se sousední prostřední zastaví, mám také zastavit? :)

To ne, to už není předjíždění! *smich*

Bavime se o situaci, kdy je v pravem pruhu jedno auto. Kdyz jich tam je vice, tak se jedna o soubeznou jizdu a muzes jet dal. A jak by se kdo zachoval realne je vec druha. Jsem myslel, ze tazatel resi predpisy...obavam se ale, ze vase konkretni verze neresi. Aspon jsem o tom neslysel.
tomaso
Ano řeším předpisy, jak sem se měl dle zákona teda zachovat...
Jinak první auto v pravém pruhu sem dojel za cca 4km...

hodnocení

0x

Jedná sa o súbežnu jazdu,nie o predbiehanie z prava. Vy vo svojom pravom jazdnom pruhu môžete ísť max. povolenou rýchlosťou na dialnici. Jazda v ostatných pruhoch vás bude zaujímať,ak budete do nich prechádzať. O predchádzanie z prava by sa jednalo vtedy,ak by ste auto pred vami idúce napr. v strednom jazdnom, predbehol v pravom a zaradil sa do stredného znovu. Pre tých,čo nevedia čo je to súbežná jazda pre vysvetlenie je to jazda vozidiel vo viacerých jazdných v rovnakom smere,kde jazda vozidiel idúcich rýchlejšie v jednom jazdnom pruhu oproti iným jazdným pruhom sa nepovažuje za predbiehanie.

doplněno 03.10.22 00:00:

Vodický preukáz som si robil ešte za socializmu,za rovnakých zákonov. Skôr vy by ste si mali preštudovať zákon než niečo začnete kritizovať,možno by ste zistili,že mám pravdu.

§ 12 ods.3 zákona 361/2000 Sb.-to je vaše znenie zákona a nič sa tam nepíše o obci alebo mimo obce,platí tento odsek všade.

epi.sk/...

doplněno 03.10.22 20:51:

O predchádzanie v pravo by sa jednalo vtedy,ak by ste pomaly idúce auto pred vami obišiel v pravom jazdnom pruhu a zaradil sa späť do pruhu v ktorom ste išiel pred predbiehaním. Vodič idúci v pravom krajnom pruhu nemá možnosť predbiehať vozidlo idúce pred ním v pravo. Jedine,že by to dal na drzo po krajnici. Pri predbiehani sa vždy mení jazdný pruh. Tu sa jazdný pruh nemení,takže sa jedná o súbežnu jazdu.

Kdy jste dělal zkoušky z českého zákona, že to vůbec neznáte?

Měl byste zvážit poskytování takto nekompetentních rad...

re4zon
Jenze on ma pravdu, az na tu soubeznou jizdu. Pokud pojedu volnym pravym pruhem, nejde o predjizdeni, at uz vlevo jede cokoliv jakkoliv rychle.

Nemáte pravdu. Pokud pojedu po tříproudé silnici mimo obec v pravém jízdním pruhu rychleji než auto ve středním (nebo levém) a nebude se jednat o souběžnou jízdu, je to předjíždění.

Slavco, myslíte toto:

(3) Je-li na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích v jednom směru jízdy taková hustota provozu, že se vytvoří souvislé proudy vozidel, v nichž řidič motorového vozidla může jet jen takovou rychlostí, která závisí na rychlosti vozidel jedoucích před ním, mohou jet motorová vozidla souběžně (dále jen "souběžná jízda"); přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu.

Jenže tak to není v situaci, co popisuje tazatel. Páč kolik vozidel jede před ním, v "jízdním pruhu v jednom směru jízdy"?

Věřte panu genehawkins® je to odborník a má pravdu.

Áno myslím,toto. Situácia je presne popísaná dva pruhy idú pomalšie ako tretí. To,že pred sebou má auto asi kilometer alebo 100 metrov je irelevantné. To,že pravý pruh je prázdnejší a ide sa v ňom rýchlejšie sa môže vyskytnúť v ktoromkoľvek pruhu. Z uvedeného popisu situácie je porušenie predpisov vodičov jazdiacich v strednom a ľavom pruhu,keď pravý je voľný. Vodič idúci v pravom jazdnom pruhu,pokiaľ neprekročil max. stanovenú rýchlosť, neporušil predpis. Predbiehanie z prava som popísal vyššie kedy by k tomu došlo. Pokiaľ by chcel niekto ešte polemizovať,tak nech mi dá odkaz na paragraf so znením,že vodič idúci v pravom jazdnom pruhu musí snížiť rýchlosť alebo až zastaviť,ak vozidla idúce v ľavých pruhoch idú pomalšie. Taký paragraf neexistuje.

Slavco, nepřesvědčím Vás, ani nedodám takový paragraf, který chcete. Páč takový není.

Podle Vašeho názoru, klidně silnice tři pruhy, v levém jede kolona, střední a pravý pruh je úplně prázdný, v tom levém porušují pravidla, Vy jedete ve středním, či pravém rychleji nežli v levém, je to podle Vás souběžná jízda, nikoliv předjíždení?. Pochopil jsem Vás dobře?

auto-mania.cz/...

další popis

v nichž řidič motorového vozidla může jet jen takovou rychlostí, která závisí na rychlosti vozidel jedoucích před ním, mohou jet motorová vozidla souběžně (tzv. souběžná jízda);

Ale každý má svoji pravdu.

tomaso
A jak sem se teda měl zachovat? Zpomalit na rychlost těch ve prostrednim pruhu?(a kdyby oni zpomalili na 20,tak zpomalit taky?)
A kdyby se někomu z těch blbu v prostředním rozsvítilo,přejel do prava a jel 130, tak můžu jet 130 za nim, protože to už bude souběžna jízda?

tomaso, zachovat dle práva, nebo dle zvyku v některých případech? Jsem přesvědčen, že to víte...

Předjíždět vpravo se nesmí.

tomaso
Jak jsem se měl dle prava zachovat? Jestli opravdu zpomalovat jako vedlejší pruh klidně až do zastavení.
Stejně jako když jedu na dvouproudu v klidu 110 na tempomat v pravem, v dálce kamion a dojedu strudl aut v levém...taky mám zpomalit a zůstat daleko za kamionem predemnou? Ikdyz v tomto případě by se to dalo považovat za soubeznou jízdu, bezpečná vzdálenost není nikdy dost velká:)
Já samozřejmě jezdím dle aktuální situace (samozrejme ze sem ty blbecky opatrne predjel vpravo),ale spíš mě zajímá,jak si tvůrce zákona představuje že se budu v takových situacích chovat...

No, ve 130 km/h je bezpečná vzdálenost minimálně 200 m.

tomaso, ale Vaše jednoduchá otázka má mnoho řešení, ale vždy podle konkrétní situace.

Vy naznačíte hypotetickou situaci, a chcete, aby zákona na tuto situaci přesně reagoval?

Jestli opravdu zpomalovat jako vedlejší pruh klidně až do zastavení
Jen rozebrání možnosti této situace má mnoho řešení, ale začal bych tím, proč ty auta ve středním a levém pruhu tak zpomalují. Určitě ani Vy je nebudete předjíždět vpravu, páč nevíte, co se tam děje a proč to tak je. Klidně to můžou být malinká autíčka Fiat 600, přes které vidíte, klidně dva návěsy, přes které nic nevidíte.

Další věta..

A kdyby se někomu z těch blbu řidičů v prostředním rozsvítilo,přejel do prava a jel 130, tak můžu jet 130 za nim, protože to už bude souběžna jízda?
Tak to být nemůže...páč jedou pomalu, jeden tedy poruší předpis a přejede do pravého volného, prázdného pruhu a ZAČNE zrychlovat na Vaší udanou rychlost 130km. Vy ho klidně dojedete a pojedete spolu v koloně..

Věřím tomu, kdybysme si sedli vedle sebe, malovali různé situace, najdeme společnou řeč a pravdu.

Zkrátka vpravo se nesmí předjíždět, souběžná jízda je definována v zákoně.

Přeji hezký den.

tomaso
To byla zcela reálná situace. Prostě sem se připojil na dálnici a měl vyšší rychlost jako ti v prostrednim pruhu. Dle zákona jsem tedy měl okamžitě zpomalit na jejich rychlost a stále se přizpůsobovat jejich rychlosti abych nikoho z nich nepredjel?
Já jenom jestli rozumím vizi zákonodárců správně.
asd1

Rozumíš správně - zprava předjíždět nesmíš resp. jen pokud jde o souběžnou jízdu (to jsou aspoň dvě auta, a jak blízko musí být je nejasné ;), v každém přpadě předjíždět zprava je o hubu - lidi nečumí do zrcátek, auto zprava nečekaj a pošlou ti to tam, takže pokud bereš zprava tak s tim musíš počítat a být schopný vyhnout se.

Druhá věc je ta, že levý (střední a levý u 3 proudu) jsou jen pro předjíždění (nebo souběžnou jízdu), pokud je pravý bez aut tak v levých porušujou předpis, resp. ti v prostředním protože nepředjíždí, správně mají jet vpravo.

Holt policie na vymáhání s. a jen měří za bukem...

Ra při 130 kmh odstup 200M? Sis trošku zapřeháněl.. Rozumný je německých "halb tacho" tj. 75m (ca naše dvě vteřiny). Na tohle zatim nemáme ani předpis, natož aby to policie hlídala *zed*

asd1, 1* a *palec*, za vysvělení...

asd1 - německých Halb Tacho je věc jedna, náš zákon a naše pojišťovny věc druhá.

asd1

A jaký předpis u nás nařizuje při 130 kmh odstup minimálně 200m?

Zatím to je tak, že dokud není bouračka tak odstup bezpečný je, i kdyby borec jel nalepenej metr za kufrem.

Převzít D předpis i se sazebníkem (a klidně i s policajtama) je asi moc složitý, tak se vymejšlí zase paskvil...

asd1 - z povinností řidiče ... smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled ...

break
Platí odstup 2 sekund, což je necelých 72m. A to je víc než dost.

Chlapci, že se diskuze nestočí k bezpečné vzdálenost, páč dotaz je na něco jiného.

Děkuji

Jakou mate fintu na zmereni brzpecne vzdalenosti?
break
Reakční doba dvou sekund. Někde na určitých úsecích jsou příčný čáry a ty počítaš za jak dlouho je mineš. Nebo styčný body jako stožáry, sloupy atd...

asd1 - brzdná dráha 150 metrů + reakční doba.

Brzdná dráha roste s druhou mocninou rychlosti, takže nějaké dvě sekundy jsou nesmysl. Ty jsou jen proto, že když první začne brzdit a druhý začne po dvou sekundách ve stejném místě, nenarazí do něj. Pokud ovšem ten první bude brzdit víc nebo do něčeho narazí ..

Slavco, jak jsem již napsal, "Slavco, nepřesvědčím Vás, "

ale Vaše doplnění o definici předjíždění a souvislou jízdu si musím zapamatovat na školení řidičů. To ještě neslyšeli...

asd1 - chtěl jsem naznačit, že pokud je ve 130 km/h nejbližší vozidlo 200m přede mnou, pak to mohu považovat za jízdu v koloně. Ani ozbrojené složky mne nemohou nutit bezpečnou vzdálenost nedodržet.

asd1
Ra - smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhledTohle platí pro rychlost, odstup od vozidla před sebou nikde stanovený nemáme. Němci ano. A s odhadem vzdálenosti tam řidiči problém nemaj, Jako pomůcka tam jsou příčný čáry na silnici. Tady se vymýšlí povinných 50m bez ohledu na podmínky = někdy to je zbytečně moc někdy zoufale málo. Nechápu proč se nepřevezme funkční předpis od němčourů, ai sankce jsou rozumně nastavený - malé provinění symbolická sankce, nebezpečné věci (vysoká rychlost a opravdu malý odstup - nalepenej na prdel) tvrdá sankce..Pro běžnou jízdu ty 2s nebo halb tacho funguje dobře (a u nás takový odstup moc řidičů nemá, taky to pak podle toho vypadá - bum bum bum..)Ano pokud je nějaký vozidlo 200m daleko, tak se to ná nazvat souběžnou jízdou, už tam to druhý auto je a jak má být daleko stanovený neni.. Ale zase podobný chytračení je kravina, i děcko ze školky umí jasně říct jestli je auto osamocený nebo jede v koloně.Souhlas dotaz neni na bezpečný odstup, tak by se to mělo řešit jinde..

asd, děkuji.

Souhlas dotaz neni na bezpečný odstup, tak by se to mělo řešit jinde..

asd1 - proč by měl být definován zvlášť bezpečný odstup, když je funkcí rychlosti? Pokud jedu rychleji, než bych měl (jsem pro mou rychlost blízko k vozidlu vpředu), zpomalím a odstup od vozidla se zvětší, vidím dál. Zvětšováním vzdálenosti roste i bezpečná rychlost a visté vzdálenosti budu ve shodě s rychlostí. Prosté. A už končím ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]