Nejste přihlášen/a.
Ahoj. S kamarády pořád řešíme, že si ničím auto, když jezdím každý den do práce jen pár km. Já argumentuji, že si to auto ničím úplně stejně, jako každý jiný řidič, který jede dále. Já argumentuji tím, že je přeci jedno, zdali jedu 5 nebo 50 km... první kilometry je prostě motor studený a ničí se nám oboum stejně. Akorát já teda za 5km zastavím a auto chladne (dál se neničí) a on pokračuje dál (čili už se tolik neničí). Nebo snad je auto nějaké samoopravovací, že jemu se po prohřátí motoru samo začne opravovat? Nebo naopak nezahřáte auto se po zastavení nějak výrazně ničí dál? Pozor: Netvrdím, že krátké jízdy studeného motoru jej neničí, ale já nepopojíždím denně po městě. Ráno přijedu, večer odjedu. 2jízdy denně, stejně jako ten, co jezdi 50km. Já tvrdím, že se nám ničí oběma stejně.
Krátké jízdy motoru neprospívají, a to, že ho člověk ještě studený zhasne, tak tím to ještě dorazí. Motor není řádně promazaný, díly motoru nejsou v předepsané teplotě, do toho spoustu nespáleného paliva v motoru, mj. tím se ještě k tomu ničí katalyzátor a výfuková soustava, což by se u zahřátého a posléze vypnutého motru nestalo.
Prostě krátké jízdy motory ničí více, než když auto pořádně zahřeji a protáhnu, třeba i 100 km.
To, že se auto ničí i při delších jizdách, to je amortizace, tzn. pneumatiky, díly auta, spotřební materiál na autě, apod. Ale nemá to nic společného s krátkými jízdami, a je úolně jedno, zda ve nebo mimo město.
Kámoši maj pravdu
Hlavně studený motor = voda ze splin kondenzuje na stěnách válce a stírá se do oleje, z oleje se odpařuje až po ohřátí motoru. Ty ale zastavíš a pak jedeš zase se atudený,m, tak voda v oleji přibývá..
Podobně karbony, motor se jimi zasírá taky hlavně za studena a než se začnou pořádně vypalovat tak chcípneš motor a znova jedeš za studena..
= je dobrý každých 500 km dát trochu italskou údržbu.
Taky je dobrý mít termostat v top stavu (když i malinko propouští tak se motor ohřívá výrazně déle než se zcela těsným... Pak se motor ohřeje třeba po 3 km a další 2 km už se voda z oleje odpařuje víc než přibývá apod.
Auto s 5 km jízdami oproti 50 km jízdami se samozřejmě opotřebovává více. Pominu vypalování DPF, tak Vy na 50 km 10 x startujete zatímco druhé auto puze 1 x - tj Váš motor naběhá dalece více bez mazání- na sucho. Pokud je to diesel, tak 10 x častěji pracují žhavicí svíčky. Dále cyklus ohřátí a zchladnutí je u Vás 10 ti násobný. Určitě i brzdy jsou více zatíženy... u koncového bodu zabrzdíte 10 x častěji,...10 x častěji do auta nasedáte,...
Pokud to budeme počítat na najeté km, tak ano, ale já to beru na čas. Neboli já jedu 2 jizdy denně, on jede 2 jízdy denně. Já těch 50 km najedu dejme tomu až za 10 dní, on za jeden den. Samořejmě, že kdybych každý den najezdil 50km ale deseti jízdami, tak se ani ptát nebudu, zdali jsem to poškodil více než jednou 50km cestou. Já řešil to, že přeci oba nasedáme do studeného auta a jedeme oba těch 5km ... akorát, že on pokračuje dále.
On pokracuje dale. A z oleje se mu pekne zacina odparovat vlhkost, protoze zacina byt prohraty. Z vyfuku mu vysycha zkondenzovana voda, protoze vyfuk uz je poradne prohraty. Pekne se mu zacina ohrivat studeny interier. Taky mu klesa spotreba phm protoze uz je motor teplejsi a jede na idealni smes. Ty, to zaparkujes na parkovisti. Vyfuk plny zkondenzovane vody zacina pomalu rezavet. Chudak olej degraduje vlivem vlhkosti. Vlozky valcu, sotva se zahraly, zacinaji znovu chladnout. Ano, Tve auto dostava daleko vic na prdel, nez jeho.
Ona ta krátká sudená jízda způsobí opravdu větší opotřebení a větší spotřebu. Ale nedělal bych si s tím vůbec násilí. Protáhnete o Víkendu auto?
Za mne rozdíl-dva stejné motory-typ LFY-16V osmnáctistovka identická auto-jedno denně cca4-6km á2-3km a spotřeba kelom 9,5l druhé celý den sice pojížďky po městě (se žáky AŠ) ale stále motor na provozní teplotu a spotřeba max 7l/100. Takže asi tak nějak.
Už jen studená jízda v zimě. Motor, jak se ohřívá, tak pod deklem ventilů zažne vznikat rosa a kondenz ze vzdušné vlhkosti, jak se mění teploty. Motor se prohřívá, ale vrch má studenější, proto se začne srážet vlhkost na vodu a skape do olejové náplně.
Ty pak po 5km motor vypneš a máš vodu v oleji.
Brzo je pak kalnej jak bota.
...
Kamarádi co jedou 50km to mají za 5km stejně, akorát dalších 45km motor natolik prohřejí, že vlhkost nestihne zdegradovat olej a vyfoukne odvětráním víka ventilů přes klapku do spalováku výfukem pryč.
...
S takovými nájezdy měň olej každý rok nebo po 6-7 tisících.
Az s tim takhle najedes 250 tisic, tak poznas, ze druhy na dlouhych trasach najel 350. Otazka je, jestli tim tvym jezdenim tech 250 najedes driv, nez pujdes do duchodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.