Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může motorka do 125ccm s maximální rychlostí 95km/h na dálnici?

Od: davidsileny odpovědí: 22 změna:
Dobrý den mám otázku zdali můj skútr peugeot Django 125ccm 8KW (10 koní) na dálnici? Samozřejmě dálniční známku na motorku nemusím kupovat že?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

To se ptáte jako člověk co neabsolvoval autoškolu? nebo máte ŘP? V zákonu je jasně stanoveny podmínky provozu na dálnicích a to že na dálnicích je dovolen provoz vozidel jejichž nejvyšší dovolená rychlost není nižší než 80km... Zákon 361/2000Sb citace z §35. Novelizace platná od 1,1.22 toto nemění!

Takže pokud máte v TP-ORV 95km , pak ano můžete na dálnici ovšem osobně bych s tímto prdítkem vůbec na dálnici nejel!Maximálně městské okruhy kde je snížena max rychlost na 100km

davidsileny
hodnocení

Je mi 16 a teprve budu dělat ŘP na A1.

Tak to beru,ale stejně .silně nedoporučuji s takovým skůtrem, i když splňuje literu zákona,jezdit na dálnici ! Tuhle jsem jel v po "Táborské" dálnici (od Sloupu po sjezd před Miličínem a přesto, že chvílemi i dost silně pršelo, tak drtivá většina nesnížila rychlost pod 130km, což je nevyšší povolená. + pro byl velmi malý provoz,hrubým odhadem tak desetinový orpti D v ten čas z Brna na Prahu.Vůbec si nedovedu představit jet tam na "brndilu" 95km mezi auty s rychlostí ,až na výjimky, nad 130!.Dnes i s letitými zkušenstmi bych se bál jet na pístu (měl jsem Jawku 50 typ 20 částečně upavený na 21, který jezdil přes 70!) po silnici č.34 nebo 23 (konkrétně směr JH-CB nebo JH-K.Řečice)

davidsileny
hodnocení

Je pravda že D3 je taková prázdná... Ale já potřebuju jezdít Po D1. Ale kdybych jel v pravém pruhu a držel se třeba za kamionem... Je to v pořádku?
Z hlediska legislativy to v pořádku je.
Mně by to půd sebezáchovy asi nedovolil. Přes kamion vůbec nevidíte, co se děje před ním, další řadu kamionů budete mít hned za zády.
Vlastně i v autě nerad jezdím mezi kamiony, ťukance mezi kamiony kvůli nedobrždění/nepozornosti jsou snad na denním pořádku a já bych nerad sloužil jako deformační zóna :)
Mimochodem jestli to jezdí reálně lehce přes 80, tak dost možná ani neudržíte rychlost s kamiony, které většinou jedou na omezovač někde mezi 85-90 km/h. A když nejede naložený, tak to udrží i do kopce, což vy ne.

Já myslím, že si to vyzkoušíte a že vás to přejde. Je to opravdu nebezpečné a všem budete na obtíž. V provozu zpomalíte i kamiony, které nebudou mít šanci vás předjet, takže budete zažívat to, že se vám nalepí metr za zadek, případně na vás bude blikat a troubit. V horším případě vás začne předjíždět tak, že pojede těsně kolem vás a vytlačí vás do odstavného pruhu. A v tom nejhoším případě vás při sledování svého oblíbeného seiálu ani nezporuje a smete, něco tak maličkého a pomalého na dálníci nečeká.

anoano
27.09.22 20:22
hodnocení

3x
… jasně.

hodnocení

3x
Vážně bych to nedělal, i když to dle zákona možné je.
Bude to nebezpečné pro Vás i pro okolí.

hodnocení

3x

Ano, můžete, za každého počasí, páč splňujete zákon 361/2001

(1) Na dálnici je dovolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší
dovolená rychlost2) není nižší než 80 km.h-1. V úseku dálnice procházejícím obcí je dovolen
i provoz motorových vozidel a jízdních souprav pro veřejnou hromadnou dopravu, jejichž
nejvyšší povolená rychlost2) není nižší než 65 km.h-1. Mimo obslužná zařízení dálnice je
ostatním účastníkům provozu na pozemních komunikacích zakázán vstup na dálnici, chůze
a jízda po dálnici.

paveldvorak
hodnocení

1x

v techničáku to má uvedeno 90 km/h, takže dle legislativy může...ale v reálu to jede lehce přes 80, jak bylo výše naznačeno, za ideálních podmínek

asd1
hodnocení

1x

Může, ale počítej že to je hodně o držku.

Radši jet vedle o 10 minut dýl než být na placku..

Budeš jak kuželka obzvlášť do kopce kdy ti to pojede s bídou 60 a kolem tebe budou valit kamiony, je jen otázka času kdy tě někdo sejme - řidič čumící do mobilu dokáže přehlídnout i tu reflexně natřenou a oranžově blikající silničářskou desku 2x2m...

davidsileny
hodnocení

Ještě detail... Když mi 16 a dodělám ten řidičák tak už můžu na dálnici? (Myšleno jako v 16ti letech)? Možná je to padlé na hlavu ale moc tomu nerozumím :(

...dodělám ten řidičák ...

až doděláte řidičák, budete vědět přesně, co říká zákon 361/2000 a k tomu další pravidla, které Vás naučí v autoškole.

Takže Vy chodíte teď do autoškoly, děláte si řidičák a ptáte se lidí na internetu? Proč se nezeptáte instruktora?

hodnocení

0x
Pozor, nestačí jen podmínka konstrukční rychlosti, ale také platí, že v okamžiku, kdy vozidlo ztratí z nějakého důvodu, třeba vlivem poruchy, schopnost dosáhnout na rovině rychlosti 80, respektive 65 km/h v obci, rovněž nemůže použít dálnici, bez ohledu na specifikace v technickém průkazu. Stane-li se to v průběhu jízdy po dálnici, musí řidič na prvním sjezdu dálnici opustit. § 36, odst. 2
Takže na dálnici mimo obec s takovým prskoletem pouze pokud nepojedete ve dvou a pokud to nebude proti větru. A pokud vám moc nezáleží na životě. A pokud vám není trapno s ohromným jekotem motorku ležet helmou na řidítkách. abyste aspoň těch 80 udržel.

Tomkk, pokud jsem Vás pochopil dobře, tak píšete špatně.

ztratí z nějakého důvodu,...

Páč zákona hovoří jasně, ve Vámi dobře citovaném předpisu.

(2) Dojde-li během jízdy na vozidle nebo nákladu k závadě, pro kterou nelze dosáhnout na rovině rychlosti nejméně 80 km.h-1, musí řidič dálnici opustit na nejbližším výjezdu.

Takže Vaš úvaha, že: "...takovým prskoletem pouze pokud nepojedete ve dvou a pokud to nebude proti větru..." je mylná.

Takže pojede-li motocyklista se spolujezdcem, proti větru, dešti, nepojedou přes 80km/hod, klidně můžou jet dáte po dálnici

...

nickys

Dal bych Milanovi bod *palec*

mnd®

nickys: tak se neskovávej za anonymitu a registruj se.

Máte pravdu, čerpal jsem ze serveru portalridice, který při výkladu nedodržel přesné znění, a tím změnil právní význam:
portalridice.cz/...
Otázkou může být, jaký byl původní právní záměr. Opravdu chtěl zákonodárce na dálnici pustit vozidla. která už např. jedou jen max. 60 kvůli běžnému opotřebení, které ještě nelze označit za závadu?

Musí být v zákoně omezení jen pro poruchu. Páč podle Vašeho výkladu by pak musel i v silném dešti, či sněžení, vozidlo opustit dálnici,

Teď to již zní nelogicky, že?

Alespoň je vidět, že se nemá věřit všemu co se píše na internetu, nebo si alespoň přečíst, co píšou. Páč oni tam citují zákon správně,

Zde je řeč o schopnosti vozidla dosáhnout nějaké rychlosti na rovině z hlediska stavu vozidla a nákladu, nejde o to, že ho zpomalí řidič kvůli počasí a bezpečnosti.

ale já jen upozorňuji, na chybu, kterou jste začal Vy,...a pokud to nebude proti větru.

Upřesnil jste to správně, že to napsali jinde špatně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]