Nejste přihlášen/a.
ja bych dal novej vzduchovej filtr do nádrže celou plechovku vifu a před měřením to nekde projel v otáčkách 3500 a vejš
Stačí vzducháč a palivový ftr aVIFko , a důkladně před E to po zahřátí na provozní protáhnout . Je ale zřejmé, že tazatelka nemá zájem o řešení problému-zatím nedodala další info na mé dotazy, nic nenapsala takže to vidím jako zbytečnost se snažit radit, tedy zde vyloženě konkrétní osobě !Ale může to pomoci dalším tazatelům!
Jen k vůli dalším tazatelům reaguji. Tazatelka je marná. Myslí, že se to asi udělá samo. A nebo není technicky zdatná a servis asi nenavštěvuje k vůli financím. Potom jezdí v plečce, která neprojde TK.
Klasický případ. Rád ybch se pletl.
Ne každý furt čučí do počítače...
Pokud četla a neni lama tak upřesňovat neni potřeba, leda poděkovat jako slušnost..
Nabízí se tu dva pojmy kouřivost a rozptyl hodnot kouřivosti, to neni to samý..
Zdravím, samozřejmě, že nejsem LAMA a ráda poděkuji všem za komentáře, ano, nesedím celé dny u PC a opravdu si nemyslím, že se to udělá samo.
Pardóón pánové, jsem ženská, a těmto věcem moc nerozumím, proto jsem si přišla pro radu sem. servis navštěvuji, když je potřeba výměna oleje, nic dlašího mi nikdo nic neřekl, že by bylo potřeba udělat, asi by pánové servismani věděli.
Uplně si nemyslím, že bych jezdila v plečce, jasně, není to úplně nejnovější model, ale naopak také není nejstarší!
CO se týče ďáblových otázek, tak odpovím při jednom:
najeto mám necelých 130tis. auto používám minimálně. chyba byla určitě i v tom, že jsem na STK dojela s nezahřátým motorem.
netuším co je zkratka FAP a náplň eolys?
tak se prosím nezlobte, že jsem nereagovala hned!
Takové ženy se mi líbí. Neurazí se a reagují.
Jste skvělá. Omlouvám se, jestli to působilo moc útočně.
FAP je stejné jako DPF
Oboje je filtr částic u naftových motorů ve výfukovém systému. Akorát jeden název je z francouštiny (FAP) a druhý z němčiny (DPF)
FAP (Filtre à particules)
DPF – Diesel Particulate Filter
Eolys je aditivum do paliva pro regeneraci DPF (FAP)
Přišla jsem si sem pro radu, abych odstranila aktuální problém. Takže, ne neurazila. Vy muži dokážete býz občas "hnusní" ani si to neuvědomíte. Takže v pohodě
Tak to úplně netuším jestli se tyto filtry měnily, vždycky mi vymění nějaké filtry při pravidelné výměně oleje, ale to jsou asi jinačí
Aditivum jsem koupila na doporučení emisaře, ale ještě jsem chtěla znát další názory
Tyto filtr se mění až v momentě, kdy už nefungují. To by byl velmi drahý špás.
Je pod autem na výfukové trubce. Většinou je v něm i katalyzátor. Taková vložka mřížky potažená drahými kovy, která reaguje s uhlovodíky ve výfukových plynech. Jejich dopad na mřížku s kovy působí katalytickou reakci a mřížka se skokově rozžhaví i na 600C. Dojde k vypálení a přeměně na neškodné nebo méně škodné látky a ty vyletí ven výfukem.
Tím, že je vložka katu vedle filtru částic v jednom obalu, tak mu pomáhá v regeneraci, kdy vysoká teplota pomáhá v čištění. Proto ti tu radí lidi pořádně projet pod plným plynem a nejlépe naložené auto nebo do kopců sprinty, aby se to pořádně prohřálo a vypálilo, což po městě nelze a spíš se to městským provozem ucpává. Někdy až natolik, že regenerace nefunguje a je nutná výměna nebo se to zkouší mimo auto chemicky proplachovat.
Taky se omlouvám a prosím v SZ sdělte VIN auta , pokusím se zjistit jzda má FAP a zda i eolys. U Peu a Ctr jsou občas nepřesná data a je nutno upřesnit dle VIN. Např údajně všechny HDi1,6-16V mají FAP filtr, ovše na synovo autě NENÍ a NEBYL už z výroby!
Teďkon jsem na tom protokolu zjistila, že to měření tu mám rozepsané, první 2,45 druhé 2,36, třetí 2,21 a čtvrté 2,17, průměr 2,30 - takže klesající tendence
Ano, to je právě zmiňované rozpětí kouřivosti. Na emisích je nutné jednak splnit hodnotu kouřivosti ze štítku nebo z techničáku a pak také to rozpětí. Jestli máte klesající tendenci, mělo by Vám právě pomoci to protáhnutí auta do kopce do maximálních možných otáček.
To vypadá zasviněný couračkama po městě, a čistilo se to už hned při protočení na emisích, taky jak se vypaloval binec ve vejfuku tak proto to tolik čoudilo...
Takže VIF, celou pikslou nic nezkazíš, pořádnou italskou údržbu a zkusit znova emise, s velkou pravděpodobností to projde. Prohnat to i těsně před emisema.
dobře, tak já jdu hledat nějaké krpály, tak doufám, že tu něco takového bude :D a myslíte, že pomůže i třeba jízda 50km/h na dvojku? když bych měla otáčky cca 3tis, nebo je to úplně mimo?
určitě je to způsobeno, jízdou ve městě
U nákladních aut se doporučuje i zpřáhnout návěs nebo těžký kontejner se sutí jako zátěž.
Takže spíš by pomohla zatažená ručka, ale to rozhodně nedělej .
Spíš do auta nalož těžký věci a nebo posbírej členy rodiny jako zátěž. Ale v principu třeba na trojku ten krpál 70-90, aby to táhlo.
50ka s dvojkou je libovka. Malá zátěž zvláště u silných motorů.
A mít ručičku tachometru opravdu na začátku červeného pole, ne v něm ale před ním. Jakou hodnotu maximálních - přeběhových otáček máte uvedenou v protokolu z emisí?
Počkat počkat, ta teď tomu nerozumím, myslím si, že tem muj pinda krpál na 70 nevyjede :D takže 50tka na dvojku je mimo? prostě abych měla 3tis a víc otáček, je to tak?
50 kmh na dvojku? Tak třeba v Alpách Tady možná někde v Krkonoších a s naloženým autem
Dálnice, dlouhý kopec, 150 kmh a 4000 otáček.
Nebo aspoň co nejdelší prudký kopec, trojku a 4000 otáček..
Nejen vysoké otáčky, ale i zátěž (ve smyslu výkonu motoru)...
3tis otáček je málo, opravdu to vytočte až do omezovače k červenému poli a tam to podržte. Doufám ale, že rozvodový řemen máte v pořádku, aby to vydržel.
Ještě poslední dotaz, jak dlouho myslíte že tohle mám praktikovat? celý měsíc, než pujdu na nové měření? nebo třeba dvakrát za týden?
Nemusíte každý den, ale pravidelně alespoň jednou každý týden, a hlavně ne jen pouze před emisní kontrolou, ale NEUSTÁLE dokud budete to auto mít, abyste si neodrovnala právě filtr pevných částic.
Nejlépe na jeden zátah. V jednom dni najet 200-300km. To je top. Rozhodně ne jezdit takto týden do práce 10km. To akorát odejde turbo, jak to rozhycovaný vypneš.
Obecně přejdi na styl, že s ohřátým motorem (po těch ca 10-15 km) budeš vždy (nebo aspoň často) zrychlovat na dvojku s otáčkama do 4000 a pak řadit rovnou 4 nebo 5 a držet rychlost. Je to výhodný i na spotřebu - zrychluješ v oblasti nejvyšší účinnosti motoru. Pak se motor čistí průběžně, i to líp jede míň žere, nejsou problémy s EGR, turbem atd. Jo, turbo je nutné před chcípnutím nechat dochladit = aspoň minutu malá zátěž nebo půl minuty volnoběh.. (nejhorší je vyjet kopec na dálnic zastavit a hned chcípnout) Nemusíš nechávat vrnět na místě, stačí posledních 500m jet volně (pokud to neni do kopce)..
Pokud půjdeš na emise za měsíc, tak VIF stačí dávat doporučený panák na 20 litrů nafty, těsně před emisema nalej zbytek piksly a projeď to pořádně - ten dlouhý kopec, trojka a 4000 ot., zhruba minutu stačí, pak hned na emise..
Studený motor nehonit!
PS: pokud máš dovolenou kouřivost 1,5, tak FAP tam nemáš, takže jeho regenerace nemusíš řešit
Z tebe uděláme závoďáka
Já bych nalil půlku a pak zbytek. VIF se nedá předávkovat. Naopak to lépe vyčistí a rychleji. Normálně se u rotaček čistí vstřiky tím, že se motor nechá běžet na čistý VIF bez nafty.
Tak HDi-hmmm a co FAP, nápň eolys či co to má koncovka výfukučistá či je začernalá, kdy měněn vzduchový ftr, palivový a...?, Kolik má nalítáno?
Před E a TK se doporučuje zahřát motor na provozní teplotu a pak "vyhnat pavouky" z výfuku tzn jak už zde jeden rádce napsal-nejlépe do kopce na 3°na plno až k max.otáčkám, Tak jsem to dělal jak na staré naftové P405, stejně na X2 2,0HDI a dnes i na 1,6HDi dokonce toto dělal i na benzínu (dnes tedy ne dávám mechanikovi).Nikdy nebyl problém a to má nynější HDi1,6 už skoro 300 000, ten pug měl milion!
VIF do nafty (nebo nejlíp natankovat v německou rakousku - naftu maj kvalitnější)
+ italská údržba = prohřát motor (min. 15 km), pak delší zátěž a vyšší otáčky, ideálně dlouhý kopec na dálnici a dát tomu pohulit - celá výfuková soustava se vypálí a profoukne.
Pak to na 99% projde, 0,03 je malý rozdíl a pokud auto občas "nehoníš" tak je jasný že to čoudí víc...
Ad rozpětí kouřivosti - tipuju že na protokolu je první měření s nejvyšší kouřivostí a poslední s nejnižší? To by ukazovalo na "italskou útržbu" při tom měření kdy to otáčkama profoukli..
na protokolu je hodnota kouřivosti čtyř po sobě jdoucích měření, že bylo 0,28, a max je 0,25
a pak hodnota kouřivosti naměřeně 2,3
2,3 kouřivost je hrozně moc, tam to nebude jen projet po italsku... Kolik máš dovolenou? Rozptyl nesplnil jen těsně..
Moje stará piksla měla na posl. měření kouřivost 0,7 a rozptyl 0,08
jo těch 1,5 máš limit kouřivosti.
= jestli projetí + VIF pomůže je loterie. Pokud se jezdily jen couračky po městě tam by mohlo, ale jestli to jezdí i dálnice tak si nemyslim že to bude stačit..
Jestli máš kouřivost na po jednotlivých měřeních tak uvidíš průběh jestli se snižovala nebo ne.. Pokud je jen průměr všech tak to nenapoví.. Pokud to je zanesený, tak s každým měřením (profoukne se to v otáčkách) by se měla kouřivost snižovat..
Pokud nepomůže projetí, tak zadat dobrému servisu vyřízení technické.. Pozor můžou lítat desítky tisíc (vstřiky atd.)
Jo převážně jezdím po městě.
Právě, že jsem chtěla znát více názorů jestli ty aditiva a projetí pomůže nebo ne, abych tam za měsíc nepřišla a oni mě zas nevyhodili. nebo prostě sehnat někoho kdo mi ty emise uděla.
Samozřejmě, bych chtěla volit spíš variantu č. 1.
a jelikož o tom vím úplný kulový, tak mě zajímalo, jestli ta hodnota je fakt tak moc rozdílná a nebo ne
tu hodnotu tu mám jen jednu, takže průměr
Začal bych VIFem a pak servis diagnostikou regenerovat nebo DPF vyčistit nebo vyměnit a zjistit funkčnost čidel, EGR, atd... aby se případně předešlo dalšímu zanášení, pokud není samotným viníkem styl jízdy paní.
Celou plechovku nalít do nádrže a natankovat kvalitní palivo třeba VervaDiesel na Benzině
VIF koupí na benzínkách nebo v autodílech.
...
Ale pak pořádně projet. Třeba vzít na výlet a hlavně do kopců pořádně šlapat na plyn a né jen plachtit.
Ano, přesně takovou plechovku mi dali v Autokelly, akorát už zimní a Vervu jsem také natankovala.
Ten filtr se regeneruje vypalováním, dokud to jde. Začíná se levnější variantou vypálením pořádnou jízdou v zátěži (kopce pod plynem), potom diagnostikou v servisu a nucenou regenerací, kdy se stříká do motoru daleko víc nafty než při jízdě do kopců a až potom se vymontuje z auta a zkouší se čistit chemicky proplachy a zda to pomohlo a v neposlední řadě výměna a ta může znamenat i 20 - 90 tisíc dle typu auta a velikosti filtru.
Proto se hned nemění. je to o ceně. V tom filtru je ten katalyzátor a je na něm platina, iridium a další drahé kovy, které na ty uhlovodíky reagují ohřátím. Není to jen filtr jak ve vysavači nebo náhubek na covid. Je to aktivní věc.
jo ááha, dobře.
a když půjdu na tu diagnostiku do servisu, tak tam taky dokáží změřit tu kouřivost? nebo až prostě na těch emisí?
Na diagnostice zjistí funkčnost FAP a pkd je tak mnžství Eolys či jiné kapaliny, pokud to am je ne každé HDI má a nepíšete RV.
Nesmí standartní diagnostika pro VW , škody... Na toto jedině Lexie a kdo s ní UMÍ!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.