Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v množství všech zapsaných rozměrů pneu mám v technickém průkazu největší šířku 235 a to jak u průměru kola R18 tak u R19 (235/45 R18 a 235/40 R19). Co kdybych chtěl na kola obout ale pneu šíře 245 nebo 255? Typový list od ráfků nemám. Všude jsou jen návody jak nechat zapsat jiný ráfek, ale jak nechat zapsat jen jinou pneu?
Předem díky, Luboš
Najdi si na netu tabulku, jaky je vztah sirky rafku k sirce pneu. Treba na rafek 6.5J je ideal guma 205. Sirka 215 uz na rafku 6.5J je uplne na hrane. Tak zjisti, jak mas siroke rafky a jak nejsirsi pneu na ni lze vubec pouzit.
Jo, tohle je dobrý postřeh, za ten díky. V tom označování jak pneu tak ráfků se tak nějak teprve začínám orientovat. No ale za předpokladu, že tam označení bude např 8JX, jaký je další postup k zápisu širší pneu? Docela nechápu, proč v TP nejsou zapsány všechny povolené rozměry jak disků, tak pneu. Já mám krom menších rozměrů v TP tyto dva, co mě zajímají: 235/45 R18 94W 8JX18 ET44 a druhý 235/40 R19 96W XL 8JX19 ET44.
Takže dle tabulky bych tam mohl dát nejširší 245 mm, ale v TP zapsané prostě nejsou, takže je tam dát legálně nemohu, leda po dalším zápisu do TP.
Jo a k těm pneu, proč výrobce nepíše všechny rozměry. Jak už jsi pochopil, máš šířku ráfku, šířku pneu. U Tvého ráfku je 235 ideál, 245 už na hraně. Proč by výrobce předepisoval gumy, které jsou hraniční na ráfcích? Prostě to někdo navrhl, spočítal, odzkoušel, schválil. Vyšel jim nejideálnější poměr výkon/ cena/ valivý odpor/ spotřeba a kdo ví co ještě
Díky za reakci. A ty dokumenty se nějak jmenují? Protože o dokumentu, který prokazuje, že dle výrobce auta jsou pneu OK jsem neslyšel a ani si nedovedu moc představit kdo by ho vystavoval. Diskutovat samozřejmě ve vší slušnosti můžeme, kromě zvýšeného valivého odporu a vyšší ceny pneumatiky mne nenapadá úplně negativní aspekt, který by to přineslo. Možná mi však dokážete ukázat něco, co zatím nevidím.
Typový list k ráfku, v něm je jaký pneu na tom můžou být pro daný auto. Do techničáku se nezapisuje ráfek/ guma samostatně ale vždy kombinace ráfek + pneu.
Kromě odporu a ceny širší guma ještě víc "tahá za volant" ve vyjetých kolejích a snadněji zaplave na hlubší vodě (širší guma má mneší plošné zatížení a húř se "prořízne" na asfalt)
Pokud to neni přímo na okruh, tak to je "tuzing" na machrování před blbečkama
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.