Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tolerance rychlost

Od: jarin* odpovědí: 14 změna:

Zdravím,

předevčírem jsem jel z Prahy, zpátky k nám na Brno. A jel jsem směrem na dálnici po nějakém tom pražském nebo městském okruhu. Moc se v tom nevyznám. Dost si rychlost hlídám. Akorát jsem projel kolem jedné z tady těch krásek, asi to není konkrétně tady ta, ale vypadalo to dost podobně akorát to bylo připevněné k lampě a ne k tabuli a na Sygicu jsem měl, že jedu 53km/h. No, když jsem viděl, že se blížím k tomu radaru, jestli je to teda radar, tak jsem ihned sundal nohu z plynu, takže jsem kolem toho mohl projet 50km/h nebo max. 53..rychleji jsem nejel. Ostatní kolem mě frčeli minimálně 60-70 teda.

Zajímalo by mě, jestli tyhle koťátka mají nějakou rychlostí toleranci v podobě nějaké odchylky. Nevím, kolik jsem měl na rychloměru, protože jsem koukal na cestu a pak jsem mrkl na tu na navigačku, takže podle rychloměru jsem jel asi 50, podlě navigačky 53. Mám očekávat pozdrav z Prahy, nebo myslíte, že to bude ok? Už jsem totiž vysolil dost peněz za naftu a roční známku, tak i s pokutou by to byl hodně drahej výlet :D

Tolerance rychlost

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Tyhle koťátka, pokud měřily, tak jsou jako začátek nebo konec úsekového měření a přibrždění těsně před nimi nemá žádný význam, počítá se doba průjezdu úsekem a z toho se počítá průměrná rychlost, ta nesmí být vyšší než povolená (+ tolerance).
Jinak mám pocit že většina městského okruhu je silnice pro motorová vozidla a je tam povolená rychlost 80 km/h, tedy minimálně v úsecích, kterými jezdím.

A před koťátky úsekového měření bývá bílá tenká příčná čára :).

Už mě taky blikla v Litomyšli. Tam jak ven z města nepředjedeš, tak až na Hřebeč nepředjedeš někdy vůbec hromadu kamionů :-D

hut
Ale předjedeš, právě když předjíždíš v protisměru u radaru tak tě nevyfotí, ale psst.

tak na to nemám :-D

Joo, v Litomyšli se musí vystřelit od světel co to jde a pak přibrzdit na 50 na měření, hned za se dá ještě pár aut předjet *smich* jojo, když se tam člověk táhne v koloně už od D35, je to jedno z mála míst, kde se dá aspoň těch pár kamionů bezpečně předjet, pak už sjíždím na Svitavy s pokračuju na jih *smich*

hodnocení

3x

Tyhle kamery jsou většinou pro tak zvané "úsekové měření" rychlosti (jsou dvě za sebou). Neměří okamžitou rychlost, ale průměrnou rychlost na určitém úseku. Takže i když první kamerou projedete rychleji a následně zpomalíte, systém vypočítá průměrnou rychlost a teprve když je i ta vyšší než má být, hlásí přestupek.

doplněno 18.09.22 08:23:

Mikihans byl zase rychlejší :(

hodnocení

2x

Nebojte nic nepřijde

hodnocení

2x

Pokud byla rychlost 53 km/h na čemkoliv, žádná pokuta nepřijde. Jestli chcete pozdrav z Prahy, budete si muset nechat poslat čumkartu ;).

Jinak nelze na otázku přesně odpovědět, nevíme, kde jste vlastně byl:

Co se týká rychlosti na okruhu, je nutné sledovat značky (nebo alespoň údaj na navigaci, pokud to umí a je aktuální). Na valné většině městského okruhu (ten menší, vnitřní) je max. rychlost 80 km/h. Na Pražském okruhu - ten vnější je rychlost, není-li dáno jinak, 130 km/h, jde o dálnici D0.

Mmch. okruh je poněkud nadnesený výraz. Ani po jednom z nich kroužit nemůžete, netvoří uzavřenou smyčku.

hodnocení

0x

Rychloměr ukazuje vždy více, než je skutečná rychlost, pokud není tedy pokažený. Při 50 kmh je to asi kolem 47. Takže Sygic rozhodně nemohl ukazovat 53.

Tolerance u radarů jsou tuším 2%, takže při 50 kmh by to byl kilák kavíc.

Jinak to výpalné by bylo asi 800 Kč. Tedy jinde ve městech, jak v Prahe, to nevím.

hut
S tou toleranci se pletete, viz můj jiný příspěvek.

Nepsal jsem, že to tak je.

hodnocení

0x

Tolerance měřidel je 3km/hod. Tachometr ukazuje ve většíně případů více, nežli jedete. Nevybírají se pokuty při překročení 5km/hodinu, to by úředníci nezvládli.

Buďte klidný, bude to dobré.

hut
hodnocení

0x
Tolerance odjakživa byla 3 kilometry v hodině do 100 kilometrů v hodině rychlosti, a nad 100 kilometrů v hodině pak 3%.
Jestli nějací provozovatele k tomu nastaví vyšší toleranci, pravděpodobně ano, tak to už není zákonem upraveno.
Samozřejmě existují i metody, jak se nechat nachytat a jak se nenechat změřit.
A pokud chcete vědět, zda tam je stacionární nebo úsekový rádar, tak uveďte špendlík do mapy.

glyx
hodnocení

0x

Jestli je to bya přesně tahle kamera, tak to neřeš. Úsekový radar v tohle místě nic nezměří, přotože po instalaci došlo ke změně místní úpravy a padesátka se mění na osmdsát v uvnitř měřeného úseku.

Navíc v tomhle místě už je osmdesátka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]