Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opět ČKP - platba za mrtvého

Od: amir* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

prosím o radu, po zesnulém příbuzném se řešilo dědictví a ČKP požaduje platbu za dobu, kdy bylo řešeno dědické řízení - tedy cca 1 rok.Vozidel je více, největší kuriozita je,že požaduje platbu i za přívěsný vozík, který lze údajně taky provozovat.

setkal se s tímhle už někdo?

Má ČPK právo požadovat platbu za toto období?

Dále co se stane když to nikdo nezaplatí? Mrtvý už vlastně nic nevlastní. Jak ho tedy budou vymáhat?

A kdyby to přešlo na dědice - co na to GDPR? Když dědici nebudou souhlasit s tím,aby někdo předal jejich informace ČKP?VZTAHUJE SE TO VŮBEC NA TO?

Děkuji za rady a pomoc

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

To, že někdo zemře neznamená, že se přestane platit povinné ručení. Smrtí pojistníka nezaniká. O dluh u ČKP se podělí dědicové ať s tím souhlasí nebo ne.

doplněno 15.09.22 13:58:

Co jsem pochopil, tak dědické řízení je ukončené, takže vzdát se dědictví již nemohou a notář s tímto dluhem taky nemá nic společného, protože vzniknul již po smrti pojistníka. Třeba to tazatel upřesní, jak to je.

Není pravda. Pokud dědictví odmítnou, nebudou platit ani žádné dluhy.

hodnocení

3x

Tohle by měl řešit notář. Je samozřejmě možné se zříci dědictví.

racio
hodnocení

3x

Kdyby zesnulý věděl, kdo bude dědit, zcela jistě by majetek raději rozdal lidem s elementárním právním vědomím. Teď už to nestihne. Škoda.

re4zon
Kdyby mel zakonodarce aspon polovinu mozku, mel by notar povinnost kontrolovat, jestli ma vozidlo v dedickem rizeni zakonne pojisteni a pripadne ho uhradit, nebo i sjednat. Takhle aby budouci dedic doplacel za neco, co treba aby nemohl vedet, natoz ovlivnit. A nejaky trouba tomu jeste tleska.

Proč dávat povinnost notáři, když už jednou povinnost je v zákoně uvedena. A dědicové to vědí, že vozidlo musí být pojištěno, jen toho nedbali.

Kterého zákonodárce s polovinou mozku myslíte?

pckop1

Notář by ještě mimo kontroly povinného ručení a jeho placení zkontrolovat placení nájmu, elektřiny, plynu, vody, atd. Určitě jsem na něco zapoměl. Ještě by dědicům mohl utírat ...

re4zon
Dedicove to vedi? Milane, cekal bych, ze clovek jako vy, tedy bezne rozumne uvazujici, vezme v potaz i jine scenare nez ten jediny idealni, kdy dedicove 1. Od okamziku umrti vedi, ze budou dedici 2. Vedi, ze zemrely mel vozidla a jaka 3. Znaji problematiku povinneho pojisteni.
A co ti, kteri se dozvi o dedickem rizeni az mesice po umrti? Nebo vedi, ze budou dedit, ale o zadnem vozidle nemaji tuseni? To je pak prekvapeni kdyz rok nebo vic od umrti zdedite auto a za dalsich pul roku prijde vyzva k uhrade na nekolik (desitek) tisic.
Notar by tohle mohl a mel zjistit a vyresit ihned. Ale proc by to delal, ze, placen je fixne a flastr z jeho penez nepujde. Lepsi kdyz naroste poplatek dedicum, jejich chyba, ze nejsou jasnovidci.
re4zon
@pckop1 U vody, elektriny a dalsich sluzeb neexistuje naprosto zvracena a amoralni povinnost platit poplatek za neco, co jsem v danou dobu nevlastnil a nekdy ani nemohl vedet, natoz ovlivnit. Chtelo by to pouzit tu vec v hlave, nez neco napisu.

re4zone,

právě že jsem "ze clovekjako vy, tedy bezne rozumne uvazujici" stejně jako Vy. Každá domácnost má auto (skoro), každý se s provozem vozidel setkal. Jsem přesvědčen, že někdo z dediců o tom dobře vědl, co obnáší provoz vozidla. Taky jsem i přesvědčen, že se někdo o ty auta staral.

Určitě věděli, že budou dědit, stejně jako to ví 99% občanů. Takl jak to popisujetet to určitě nebylo. Nevíme kdy skončilo pojištění, nevíme více informací. jen si každý představujeme tuto situaci jinak.

Určitě alespoň jeden člověk věděl, co se dědí, že má auta, a co dále. Taky se může zeptat kamarádů, ale nevidím jediný důvod, proč by se o pojištění měl starat notář.

Vy jste přesvědčen, že by to měl dělat notář, já Vám přesvědčení neubírám, ale dědicové se musejí starat. Tak je to v zákonech.

Už vidím, jak notář pojišťuje auto za 5000Kč, přestože jeden z dědiců to umí za 1800Kč. To by bylo hněvu.

re4zon
Nehodnotim tento konkretni pripad, jak to bylo nikdo neuvedl. Ale znam osobne minimalne dva pripady (nastesti slo "jen" o zname), kdy to rozhodne nebylo tak, jak popisujete. V tom horsim trvalo 11 mesicu, nez se dozvedeli, ze budou mozna dedit po vzdalenem pribuznem, ktereho videli jednou pred desitkami let. Dalsich nekolik mesicu nez zjistili, co vlastne zdedi a ze cast dedictvi je auto. Do te doby se prosim meli starat jak? Navic notare ani nenapadlo sdelit, ze bylo auto celou dobu nepojistene. A pul roku po rozhoduti prisel ucet na desitky tisic od ckp..
To, co popisujete, plati pro urcitou socialni skupinu, urcite ne pro 99% lidi. Tech, kteri vubec nemaji predstavu o provozu vozidla je mnohem, mnohem vic nez 1%. A ze jsou povinni platit i v dobe, kdy vozidlo nevlastni, nevi dost mozna polovina lidi.
Dedic je znamy, notar by ho mel minimalne upozornit. Dedic znamy neni, melo by byt pojistne bud uhrazeno podle predchozi smlouvy nebo byt uzavreno nove s jakoukoliv, treba ckp vybranou pojistovnou a placeno z dedictvi.
Co kolik a za kolik kdo "umi" je nepodstatne, zadne povinne ruceni nebude nikdy drazsi nez je vypalne ckp a lze ho uzavrit i na dny.
Ze je neco v zakone neznamena, ze je to spravne. Vymyslet neco podle vetsiny a hranicni scenare zcela ignorovat stylem "on to nekdo zaplati, aspon vydelame vic" neni sluzba verejnosti, ale prasarna.

hodnocení

1x

největší kuriozita je,že požaduje platbu i za přívěsný vozík***To není kuriozita, ale normální situace.

co na to GDPR?***To s tím vůbec nesouvisí.

Má ČPK právo požadovat platbu za toto období?***Ano, má právo na sankce, které jsou dle zákona.
Jako dědicové jste nepostupovali správně a porušili zákon.

setkal se s tímhle už někdo***já nikoliv, páč jsem si to vždy pohlídal, ale podobných případů bylo již více, že dědicové nevěděli a pak platili..

Tohle je špatný přístup a ohání se tím kde kdo, že někdo něco nevěděl, hrozný alibismus. Mě fascinuje to, že všichni kolem očekávají, že lidi budou o dané problematice vědět všechno, ale to nejde a někdy to nejde ani lehce zjistit, když člověk neví, co hledat.
Já například poprvé řešil hypotéku a všechno kolem a všichni se divili, že nevím tohle a tamto atd. Jak bych to měl vědět jako totální laik a první zkušenost? Nejhorší je, že se divila i finanční poradkyně a místo aby dělala svojí práci a řádně vysvětlila a poradila, tak neučinila a my z toho měli zdržení a problémy. Takže notář nebo někdo by měl upozornit na takový "chytáky" a méně známé věci...aby pak lidi nemuseli platit.

hodnocení

0x
Když se teda slavná ČKP řídí tím,kdo je zapsán jako vlastník,tak přece ta povinnost(pro dědice) něco platit platí až ode dne nabytí -zdědění! Anebo mi to zas někdo vyvrátí? Jak to může někdo platit za období,kdy to nevlastnil? A jinak... pokud někdo auto nikdy neměl a nezajímal se tím pádem o auta,tak bude jako sup kroužit kolem příbuzného nad hrobem a řekne si.."Ten už tady dlouho nebude,tak copak asi budu dědit" "A neměl bych to rovnou pojistit? Takhle to myslíte?

Zákon 168/2001, § 26, ods. 1 a další...

(2) V případě smrti vlastníka vozidla vykonává povinnosti vlastníka vozidla podle tohoto zákona až do okamžiku nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví jeho dědic, v případě více dědiců ten, který k tomu byl ostatními dědici pověřen, nebo odkazovník. Nebyl-li nikdo pověřen, pak tyto povinnosti vykonává správce dědictví. Nebyl-li nikdo z více dědiců pověřen ani nebyl určen správce dědictví, vykonávají povinnosti vlastníka vozidla dědici společně a nerozdílně. V případě smrti pojistníka přecházejí práva a povinnosti z pojištění odpovědnosti do doby nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví na dědice společně a nerozdílně.

16.09.22 17:47
Díky..

Není zač, přeji hezký víkend.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]