Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu, po zesnulém příbuzném se řešilo dědictví a ČKP požaduje platbu za dobu, kdy bylo řešeno dědické řízení - tedy cca 1 rok.Vozidel je více, největší kuriozita je,že požaduje platbu i za přívěsný vozík, který lze údajně taky provozovat.
setkal se s tímhle už někdo?
Má ČPK právo požadovat platbu za toto období?
Dále co se stane když to nikdo nezaplatí? Mrtvý už vlastně nic nevlastní. Jak ho tedy budou vymáhat?
A kdyby to přešlo na dědice - co na to GDPR? Když dědici nebudou souhlasit s tím,aby někdo předal jejich informace ČKP?VZTAHUJE SE TO VŮBEC NA TO?
Děkuji za rady a pomoc
To, že někdo zemře neznamená, že se přestane platit povinné ručení. Smrtí pojistníka nezaniká. O dluh u ČKP se podělí dědicové ať s tím souhlasí nebo ne.
Co jsem pochopil, tak dědické řízení je ukončené, takže vzdát se dědictví již nemohou a notář s tímto dluhem taky nemá nic společného, protože vzniknul již po smrti pojistníka. Třeba to tazatel upřesní, jak to je.
Kdyby zesnulý věděl, kdo bude dědit, zcela jistě by majetek raději rozdal lidem s elementárním právním vědomím. Teď už to nestihne. Škoda.
Proč dávat povinnost notáři, když už jednou povinnost je v zákoně uvedena. A dědicové to vědí, že vozidlo musí být pojištěno, jen toho nedbali.
Kterého zákonodárce s polovinou mozku myslíte?
Notář by ještě mimo kontroly povinného ručení a jeho placení zkontrolovat placení nájmu, elektřiny, plynu, vody, atd. Určitě jsem na něco zapoměl. Ještě by dědicům mohl utírat ...
re4zone,
právě že jsem "ze clovekjako vy, tedy bezne rozumne uvazujici" stejně jako Vy. Každá domácnost má auto (skoro), každý se s provozem vozidel setkal. Jsem přesvědčen, že někdo z dediců o tom dobře vědl, co obnáší provoz vozidla. Taky jsem i přesvědčen, že se někdo o ty auta staral.
Určitě věděli, že budou dědit, stejně jako to ví 99% občanů. Takl jak to popisujetet to určitě nebylo. Nevíme kdy skončilo pojištění, nevíme více informací. jen si každý představujeme tuto situaci jinak.
Určitě alespoň jeden člověk věděl, co se dědí, že má auta, a co dále. Taky se může zeptat kamarádů, ale nevidím jediný důvod, proč by se o pojištění měl starat notář.
Vy jste přesvědčen, že by to měl dělat notář, já Vám přesvědčení neubírám, ale dědicové se musejí starat. Tak je to v zákonech.
Už vidím, jak notář pojišťuje auto za 5000Kč, přestože jeden z dědiců to umí za 1800Kč. To by bylo hněvu.
největší kuriozita je,že požaduje platbu i za přívěsný vozík***To není kuriozita, ale normální situace.
co na to GDPR?***To s tím vůbec nesouvisí.
Má ČPK právo požadovat platbu za toto období?***Ano, má právo na sankce, které jsou dle zákona.
Jako dědicové jste nepostupovali správně a porušili zákon.
setkal se s tímhle už někdo***já nikoliv, páč jsem si to vždy pohlídal, ale podobných případů bylo již více, že dědicové nevěděli a pak platili..
Zákon 168/2001, § 26, ods. 1 a další...
(2) V případě smrti vlastníka vozidla vykonává povinnosti vlastníka vozidla podle tohoto zákona až do okamžiku nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví jeho dědic, v případě více dědiců ten, který k tomu byl ostatními dědici pověřen, nebo odkazovník. Nebyl-li nikdo pověřen, pak tyto povinnosti vykonává správce dědictví. Nebyl-li nikdo z více dědiců pověřen ani nebyl určen správce dědictví, vykonávají povinnosti vlastníka vozidla dědici společně a nerozdílně. V případě smrti pojistníka přecházejí práva a povinnosti z pojištění odpovědnosti do doby nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví na dědice společně a nerozdílně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.