Nejste přihlášen/a.
Buďte v klidu.
Sanitka je vozidlo s právem přednosti v jízdě, nicméně to neznamená, že to řidič jiného vozidla musí do vteřiny "poslat" do příkopu...jen aby se uhnul.
Co chceš slyšet, že za těch 15 s nikdo nemohl umřít? Prostě existují určité pravidla o tom, kam a jak se máš uhnout v případě modrého Majáku. Tak si to nastuduj!
Řidič musí vyhodnotit spoustu okolností než něco udělá. Kolikrát jsem zvuk sirény sanitky slyšel, ale nevěděl jsem odkud jede a tudíž jsem nemohl hned reagovat, musel jsem počkat až ji uvidím a dle toho jednat.
I Vy musíte uhnout až tehdym když je to pro Vás bezpečné a možné, nikolv hned a bez rozmyslu.
Pokud byste uhybal hned, mohl jste sanitce ušetřit těch 15s a sebe poslat čelně na další auto, nebo srazit někoho na chodníku.
Opravdu to nelze říct jednoznačně a "paušálně".
Mrkni třeba tady: Uhni, zachráníš tím život. Pravidla pro uvolnění cesty sanitce se změní
8. července 2018 15:10
Přesně dvanáct let platí, že řidiči musí v kolonách vytvářet tzv. záchranářskou uličku. Na podzim by se však pravidla měla změnit. Česko se chce totiž přizpůsobit okolním zemím, kde platí pro tvoření "uličky"odlišná pravidla.
Zdroj: idnes.cz/...
zzz jsi trošku zaspal dobu, to už je dávno sladěný
Mmch. ulička na západě funguje protože tam funguje i policie, provinilce chytá a účinně trestá. Tady na to s. pes. a jen měří rychlost v místech kde nejvíc vyberou... Podobně odstupy, ty se taky řeší jen při nehodě. Převzít D silniční zákon i s policajtama. Jejich "halb tacho" i sazebník fungujou dobře, nevim proč to nepřevzít. Místo toho se vymejšlí další paskvil.
@asd1 Promiň, schválně jsem tam nechal i datum, aby bylo jasné, jenže je podle mě 80% lidí stejně neví...
A taky 80% lidí neví, že nemá jezdit v levém pruhu když nepředjíždí. Není na škodu to stále opakovat.
Zzzz předevšém si nastuduj, když chceš někomu radit, Zákon 361/2000sb o provozu na pozemních komunikacích.Respektive číást o jízdě v pruzích a budeš asi překvapen, že se smí jet jen v levém ,ovšem za splnění některých podmínek!
To tazatel -nedělej s s tím hlavu-lepší je ji trochu zdržet než zazmatkovat a srazit se sní ...
Pro sanitku není až tak důležité aby jela rychle, ale aby jela furt. Nejvíc vadí když musí skoro zastavit a proplétat se, např. když "aktivně" zastaví oba směry a nemá kudy projet = někdy je lepší jet a udělat místo až bude možnost, ne zastavit např. před zatáčkou za kterou není vidět.
Uhnout na zastávku je správná reakce. U začátečníka jde pochopit že ještě nezvládá sledovat všechno, soustředí se na situaci před sebou, ovládání auta a trvale sledovat zrcátka už nestíhá, takže v pohodě.
Pokud za tebou jela 15 sekund, tak jsi jí zpomalil možná tak o dvě vteřiny což je prakticky bezvýznamné.
Ne každá sanitka se zapnutými majáky musí být v cíli za 2 minuty. Řidič většinou ví jestli je nutné přes tu obec letět 150 a riskovat, že 5 lidí skončí v rakvi, protože ho někdo přehlédne a nebo stačí jet 60, aby se nikomu nic nestalo a všichni měli čas reagovat.
Pokud jel za váma a houknul až když jste si ho evidentně nevšímal tak asi nikam "nespěchal", kdyby jo tak by vám to dal najevo už dřív.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.