Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přednost sanitce

Od: tazatel odpovědí: 12 změna:
Dobrý den, mám dotaz ohledně sanitky. Jel jsem ve svém aut po hlavní silnici najednou jsem slyšel prohouknuti sanitky jenže jsem nevěděl kde je, zničeho nic jsem si ji všiml v zpětném zrcátku (měla pouze puštěné modré majáky ale nehoukala), jak jsem si ji všiml v zrcátku tak mě krátce prohoukla výstražným zvukem hned jsem ji uhnul na zastávku. Myslíte že jsem zareagoval špatně? Pozdě? Jsem řidič začátečník tak se raději ptám děkuji za odpovědi.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

16x

Buďte v klidu.

Sanitka je vozidlo s právem přednosti v jízdě, nicméně to neznamená, že to řidič jiného vozidla musí do vteřiny "poslat" do příkopu...jen aby se uhnul.

tazatel
hodnocení

Jde mi o to zda jsem ji moc nezdržel( mohla za mnou jet asi 15 sekund),zda tak reaguje více řidičů
zzzz

Co chceš slyšet, že za těch 15 s nikdo nemohl umřít? Prostě existují určité pravidla o tom, kam a jak se máš uhnout v případě modrého Majáku. Tak si to nastuduj!

tazatel
hodnocení

Takže někdo mohl umřít? Nemůžu zato že mám jako začátečník pomalejší reakce

Řidič musí vyhodnotit spoustu okolností než něco udělá. Kolikrát jsem zvuk sirény sanitky slyšel, ale nevěděl jsem odkud jede a tudíž jsem nemohl hned reagovat, musel jsem počkat až ji uvidím a dle toho jednat.

I Vy musíte uhnout až tehdym když je to pro Vás bezpečné a možné, nikolv hned a bez rozmyslu.

Pokud byste uhybal hned, mohl jste sanitce ušetřit těch 15s a sebe poslat čelně na další auto, nebo srazit někoho na chodníku.

Opravdu to nelze říct jednoznačně a "paušálně".

zzzz

Mrkni třeba tady: Uhni, zachráníš tím život. Pravidla pro uvolnění cesty sanitce se změní

8. července 2018 15:10

Přesně dvanáct let platí, že řidiči musí v kolonách vytvářet tzv. záchranářskou uličku. Na podzim by se však pravidla měla změnit. Česko se chce totiž přizpůsobit okolním zemím, kde platí pro tvoření "uličky"odlišná pravidla.

Zdroj: idnes.cz/...

asd1

zzz jsi trošku zaspal dobu, to už je dávno sladěný *smich*

Mmch. ulička na západě funguje protože tam funguje i policie, provinilce chytá a účinně trestá. Tady na to s. pes. a jen měří rychlost v místech kde nejvíc vyberou... Podobně odstupy, ty se taky řeší jen při nehodě. Převzít D silniční zákon i s policajtama. Jejich "halb tacho" i sazebník fungujou dobře, nevim proč to nepřevzít. Místo toho se vymejšlí další paskvil.

zzzz

@asd1 Promiň, schválně jsem tam nechal i datum, aby bylo jasné, jenže je podle mě 80% lidí stejně neví...

A taky 80% lidí neví, že nemá jezdit v levém pruhu když nepředjíždí. Není na škodu to stále opakovat.

Zzzz předevšém si nastuduj, když chceš někomu radit, Zákon 361/2000sb o provozu na pozemních komunikacích.Respektive číást o jízdě v pruzích a budeš asi překvapen, že se smí jet jen v levém ,ovšem za splnění některých podmínek!

To tazatel -nedělej s s tím hlavu-lepší je ji trochu zdržet než zazmatkovat a srazit se sní ...

asd1
hodnocení

3x

Pro sanitku není až tak důležité aby jela rychle, ale aby jela furt. Nejvíc vadí když musí skoro zastavit a proplétat se, např. když "aktivně" zastaví oba směry a nemá kudy projet = někdy je lepší jet a udělat místo až bude možnost, ne zastavit např. před zatáčkou za kterou není vidět.

Uhnout na zastávku je správná reakce. U začátečníka jde pochopit že ještě nezvládá sledovat všechno, soustředí se na situaci před sebou, ovládání auta a trvale sledovat zrcátka už nestíhá, takže v pohodě.

Pokud za tebou jela 15 sekund, tak jsi jí zpomalil možná tak o dvě vteřiny což je prakticky bezvýznamné.

mathew
hodnocení

1x

Ne každá sanitka se zapnutými majáky musí být v cíli za 2 minuty. Řidič většinou ví jestli je nutné přes tu obec letět 150 a riskovat, že 5 lidí skončí v rakvi, protože ho někdo přehlédne a nebo stačí jet 60, aby se nikomu nic nestalo a všichni měli čas reagovat.

Pokud jel za váma a houknul až když jste si ho evidentně nevšímal tak asi nikam "nespěchal", kdyby jo tak by vám to dal najevo už dřív.

hodnocení

0x
Základem je se jako řidič na silnici nestresovat
Někeří zkušeni registrujou blikajicí sanitku v zrcatku dlouho za sebou a v poklidu uhnou jini si ji holt všimnou až ji maj za sebou tak to prostě v životě chodí
Ber to tak že příště zareaguješ líp

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]