Dobry den,potreboval bych poradit proc mi stale pribrzduji trmeny na peugeotu 207sw 1,6vti rok 2008 ikdyz jsem je renovoval. Renovace probehla nasledovne- doma jsem demontoval trmeny,zaskrtil hadicky na voze proti zavzdusneni.Trmeny jsem uplne rozebral,opiskoval,vycistil,natrel barvou.Osadil jsem je novyma gumickama a tesnenim,voditka drzaku trmenu jsem namazal grafitovou vazelinou a vse sesadil.Namontoval jsem na vuz,odvzdusnil,projel,znovu odvzdusnil a vporadku,auto brzdi a netahne k zadne strane.Presto ale kola pribrzduji jelikoz jsou trmeny docela ohrate.Je to tou grafitovou vazelinou na voditkach trmenu?
To, že se brzdy zahřívají, je normální. Otáčí se na zvedáku kola volně? jestli ano, tak je to OK.
Pokud ne a přibržďují, tak se mohl dostat písek pod tlakem do pístku a tím pádem drhne a nevrací se. Jestli jsi vyndal i pístek, tak se mohl zdrsnit prostor jeho vválce.
luko89
Zkusim tedy jeste kazde kolo zvednout jestli se bude volne tocit,jinak mel jsem to kompletne rozebrane a pred vlozenim pistku zpet jsem vse čistil
V minulosti mi po výměně desek a kotoučů přibržďovalo jedno kolo. Udělal jsem tedy repas třmenů a stejný problém. Nakonec to bylo brzdovou hadicí. Koncovky měla zevnitř tak orezlé, že to škrtilo průtok. Po výměně to bylo OK. Zkusil bych tuto cestu.
Taky bych pro začátek vyměnil hadičky. Jinak zkontrolovat, jestli se kolo točí volně při zvednutí. Že je kotouč po jízdě teplý jste zkoušel, aniž byste se za celou jízdu dotkl brzdového pedálu?
luko89
Hadicky jsou menene,teda pouze ty kratke gumove co vedou primo ke trmenum Zkusim kazde zvednout.. Jinak kontroloval jsem to po normalni jizde,tedy takove kdy pouzivam brzdy
Tak to je přece logické a naprosto normální, že jsou po jízdě brzdy zahřáté. Brzdíte tunu a půl váhy, to vygeneruje tepla až až, a ty kotouče hned tak na teplotu okolí nevychladnou.
Odbrzdění dělá házení kotouče a deformace kroužku na pístu. Ten musí proto jít do válce poměrně ztuha. Nedostalo se do něj nějaké mazivo? Průchodnost hadičky se dá vyzkoušet zatlačením pístu.
luko89
To hazeni kotouce mi je jasne,asi je blbost aby se treba za nejaky cas srovnal a nemel tudiz hazivost ze? Krouzek na pistu? To slysim poprve a vubec to nechapu.. Jinak ten pistek tam sel ztuha a to hodne ztuha,az jsem myslel ze znicim gumicku,proto jsem dalsi pistky lehce maznul hadrem od oleje..
petrovic
Kotouce se samy nesrovnaji. Jak jsi to piskoval? Bezne se to dela tak, ze se stary pistek zatlaci nadoraz a necha se tam. Pistek s gumickou tesni vyvrt- tu diru kde pistek je. Po opiskovani se treba kompresorem vystreli ven. Pistek i gumicka je posmrti. Dava se nova gumicka tesnici, novy pistek. Kdyz repas tak komplet. Pak se vse vyfouka, vykoupe treba v lihu. Znovu vyfouka. Osadis gumicku. Lehce maznes brzdovkou. Ne olejem! To muze gumicka nabobtnat. Pak pistek namazes brzdovkou, osadis manzetu a zasunes do trmenu. Pistek jde z tuha ale hladce! Nesmis ho tam rvat brutalni silou. Ja to zamacknu palcema, kdyz drzim brzdic v ruce. Nekde se ti neco nepovedlo. Amaterska renovace. Mozna tam budes mit pisek. Vydre to tesneni, poskrabe pistek, poblije se to brzdovkou a Tva cervena barva udela puchyre a papa.
@luko89 Kromě nepatrné deformace těsnicího kroužku není na odbrzdění nkde jinde žádná jiná zpětná síla, která by vytvořila mezeru. Pro kontrolu na místě po montáži to stačí. Při jízdě se ještě přidá házení kotouče a vůle v ložiscích, takže se nic významně nehřeje. Jestli jsi válec namazal olejem, tak se může kroužek posouvat a předpětí se nevytvoří. Správně se to maže jen brzdovou kapalinou. Jak už bylo napsáno, je ještě potřeba zkontrolovat průchodnost hadic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.