Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stačí autokamera s FHD rozlišením?

Od: kroust odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, vybírám kameru do auta a narazil jsme na několik modelů. Moje otázka je jestli v dnešní době pořád bude stačit kamera s FHD rozlišením nebo by to chtělo ideálně vyšší? Už se prodává dost kamer, které mají vyšší rozlišení. Samozřejmě chápu, že to asi bude chtít SD kartu s vyšší kapacitou a rychlostí ukládání. Díky za pomoc.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Nemám zkušenost s autokamerami, ale pokud mají stejnou kvalitu jako GoPro, tak si myslím, že 4K z limitem optiky . Tzn že pixely jsou tak malé, že kvalita optické soustavy bod zobrazí do kroužku který je větší než 2 pixely a takové rozlišení je jen do počtu.
Což se s titěrným čipem o velikosti nehtu může stát snadno, když na pixel vychází 700 nanometrů, což je hodou okolností i vlnová délka světla (nebo řádově) . Taky tu máme světelnost objektivu, kdy při vysoké cloně roste difrakce a nad 2.8 na takovémto čipu (nobo velikosti pixelu, když uvažujeme dané rozlišení) už je za difrakčním limitem a na druhé straně jaksi vyrobit objektiv o světelnosti 0.7 je poněkud "nezvyklé" - náklady, cena velikost a kromě toho by asi taky nebyl bez vad. Prostě z praktického důvodu se používají objektivy o světelnosti 1.8-2.8. I na těch 1.7 poznám, že to nekreslí "uplně dobře"
Pokud nejde o kamery za 10000 a víc.
Doplnění k odpovědi k množství detailů v noci a ve dne.
Něco jiného je za slunečného dne(kdy se předpokládá, že lze zanedbat), kdy skutečně je (teoretická šance), že obraz bude mít 4x víc detailů, pokud zrovna optika dokáže vykreslit.

hodnocení

0x

O kvalitě kamery rozhoduje to, jaký záznam udělá za špatného světla. A to není záležitost rozlišení, ale číslo clony. Čím nižší clonové číslo, tím lepší bude noční záznam. ( z předpokladu použití stejné čočky).

Chybí ti ta klíčový faktor a to velikost čipu. Naopak bych řekl, že velikost clony se jaksi ustálila tržně v nějakém rozmezí 1.8 až 3.3
Další faktor je kvantová účinnost senzoru, ale tu nelze zlepšovat donekonečna, víc než 100% to nebude
Taky hraje roli "fill faktor" pixelů (součet aktivních ploch pixelů děleno celková plocha čipu - "mezírky mezi pixely") - tady pomůže stacked čipy, BSI...
POslední dvě jsou záležitosti vývoje a technického pokroku a taky jestli je tam drahý soudobý snímač od sony nebo nějaký 8 let starý lowendový snímač

pepeek
hodnocení

0x
Pokud budou přípádné záznamy použity pouze k soukromým účelům, FullHD musí stačit.

olinl
hodnocení

0x
Ten kdo jezdí denně a dálky tomu bych doporučil "opravdové" 4K a SD kartu 256GB nebo vyšší. Nevím jaké se teď vyrábí autokamery, ale v noci a za snížené viditelnosti se dobrý obraz vždy hodí.
Ale samotné vyšší rozlišení vůbec nemá spojitost s vyšší kvalitou obrazu A už vůbec ne "v noci" v nedostatku světla, kdy hlavní hlavní faktor způsobující šum v obrazu je fotonový-- fyzikální šum, který nemá nic společného s samotným zařízením a jeho kvalitou. Vyšší rozlišení samo o sobě (při stejné ploše čipu) znamená, že pixel bude čtvrtinový a bude trpět 2krát vyšším šumem, takže po "srovnání" na zmenšeném rozlišení jsme na stejné hodnotě šumu... Nebo jinak - množství světla dopadající na jednotku plochy čipu je stejné, rozlišení zde vůbec nehraje roli.
olinl

herd: jasně že záleží na dalších věcech jako počet snímků za vteřinu, na snímači(čipu) i optice atd., ale mám k dispozici Lamax T10 a při použití se zadní kamerou jede v režimu 30 ftp a pokud jede jen přední na 60 ftp, tak je obraz při přehrávání přes PC na monitoru o maličko lepší, ale stejně registrační značku přečtu až při přiblížení auta na pět metrů. Autokamera je určena jen pro záznam nějaké situace a ne kdo měl jakou náušnici v uchu. Pokud bych volil další autokameru, tak s co nejvyšším rozlišením, dobrým čipem a optikou a pokud možno s co nejvyšším snímkováním za vteřinu-ono zase bude potřeba větší úložiště záznamu i s velkou rychlostí záznamu, což v dnešní době není až takový problém. Ohledně jízdy v noci: ve předu vždy svítíš světlomety, scéna je tedy osvětlena, horší je to se zadní kamerou, ale jak píšu-autokameru ať si koupí každý jakou chce, pokud mu stačí záznam s tím co se stalo, budiž, jestli chce mít i obličej a RZ auta, doporučuji kvalitnější.

hodnocení

0x
Za mě bych na tom netrval a nebral to jako "automatickou známku/kritérium" zvýhodňujícího výběr.
Taky záleží na bitrate. Něco jiného je Inra kodek 100-200 Mbps oversampled videa oproti ušmudlanéhu cropu s 60Mbps.

raton*
hodnocení

0x

většina kamer je odpad... pokud to udrži fhd v různých podmínkách, jdi do toho.

kroust
hodnocení

0x

Díky všem za reakce. Já se v tomhle moc nevyzná takže je to trochu španělská vesnice. Dokázal by mi někdo poradit konkrétní kameru? Ideálně z českých eshopů.

Viofo A 129 pro
olinl

kroust: Zašli e-mail s dotazem ohledně výběru kamery na pár prodejen v ČR jako jsou např. Alza, Mironet, Datart, CZC.cz, Mall, Euronics, Okay apod., zadej cenový rozsah, způsob uchycení autokamery, jestli má mít hlavní kamera i možnost připojit zadní kameru, jestli chceš kameru s wi-fi (možnost streamovat jízdu v dosahu operátora telefonní společnosti a za použití chytrého telefonu), jestli má mít detekci pohybu při parkování (v případě kdy do tebe někdo narazí když stojíš na parkovišti, ale některé kamery pokud tě ťuknou z boku, uvidíš jen čas kdy se to stalo), jestli má mít g-senzor(spustí se záznam při náhlé změně rychlosti-čelní srážce), GPS modul(kvůli souřadnicím např.pro policii/ pojišťovnu), detekci vozidel (stojících a rojíždějících se v koloně nebo u žel. přejezdu), detekci radarů (jen ty co jsou uloženy uvnitř kamery po aktualizaci), HDMI výstup pro přehrávání atd. nebo se podívej na Heurece.cz na žebříček TOP kamer (jsou tam i recenze a odkazy na prodejce kamer) a je to seřazeno od nejoblíbenějších, nejdražších i nejlevnějších Kamery do auta &n/... . Vybíral jsem autokameru na internetu asi čtrnáct dní (sledoval i videa na YouTube) -podle toho co umí programově a jaké mají hodnocení od uživatelů. Mrzí mě, že u autokamer v popisu prodejců často chybí popis dost důležitých věcí a v případě SW aktualizací těch kamer není vůbec popis, co se "zlepšilo/změnilo". Vesměs je všechno z číny, mám dvě kamery LAMAX T10 wi-fi a MiVue 792 wi-fi, obě s možností zadní kamery, o maličko lepší (v ovládání) je Lamax, ale oproti MiVue je menší displej a jsou i menší a horší ikony pro zapnuté funkce. Každá má něco do sebe, MiVue má nepatrně lepší obraz při prohlížení na monitoru připojeného k počítači.

hodnocení

0x
Podle mne stačí. Důležité je vidět dobře, co se stalo. Jinak výrobci se rádi předhání rozlišením - ve skutečnosti často jen interpolovaným. Netřeba se hnát za pixely, ale ani extrémními úhly záběru. Já mám obyč kameru od YI za 1600kč a nemám ke kvalitě vzhledem k ceně výhrady, vidím na záznamu i noční jízdu. Doporučuju karty Sandisk ultra kvůli kompatibilitě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]