Nejste přihlášen/a.
Zdravím, po třech týdnech jsem startoval Felicia 1.3 GLXi 1995, chytla hned, 5 minut běžela na volnoběh, a pak jsem chtěl vyjet, při rozjíždění mě zklouzla noha ze spojky, auto tedy chcíplo, tak jsem samozřejmě chtěl nastartovat, ale nic, bez reakce, startér točí perfektně, baterka je nová, ale ani náznaky že by chtěla chytnout, s plynem, bez plynu, benzín šel po chvilce startování cítit, venku je teď vlhko, ale to asi nemá vliv, co se mohlo pokazit po tom zhasnutí motoru že už nejde? Děkuji za dopovědi.
Tenhle vůz má sice hezký název, ale je v něm motor z posledního typu Favorita. Ty už byly vychytané, ale může se i unich stát při najetých hodně kilometrech, že při "štosu" - sklouznutí nohy ue spojky, přeskočí rozvodový řetěz o jeden zub. To ale znamená motor ven a sundat prsa. Ale to už by byl řetěz hodně slyšet. Zapalování si přezkoušíš na jedné vyndané svíčce. Ale protože mám ten samý vůz, zaráží mě poznámka "benzín je cítit". Ten při správnám stavu cítit není. Po zapnutí klíčku je chvíli slyšet čerpadlo v nádrže , které se samo vypne když motor neběží. A přebytečný benzin je odváděn zpátky do nádrže. Pokud je ale cítit, pak je závada někde ve vedení benzinu, který musí jít ke vstřikům pod tlakem, aby do válce "stříkal"
díky za odpověď, motor měl zvuk celkem dobrý předtím, budu doufat že nepřeskočil, ale možná by to mohlo být no, ale jako tá rána nebyla velká, bylo to při rozjíždění, auto jelo dost pomalu, sotva se točily kola. Auto má najeto 180 000 Km, to není nějak hodně ne? Možná se mě to zdálo, nějakej benzínový smrad to nebyl extra, jen to trochu zaválo, uvidím jak motor vychladne a zítra to zkusím.
Benzínu je v nádrži dost? Tipuji že to bude teď uchlastané, stačí nějakou hoďku počkat a zkusit krátce zastartovat. Že by přeskočil rozvodový řetěz si nemyslím, pokud tedy už nebyl před smrtí, tedy že už "hodně rachtal".
Ano, nádrž je do půlky plná, motor hlučný nějak nebyl, nic jsem neslyšel. To chcípnutí bylo při zpátečce, ale žádná rána to nebyla. Že to je uchlastané mě taky napadlo, ale myslel jsem že se to u tohoto motoru nestává. Zítra uvidím jestli to chytne. Ale jinak to byla mrtvola, jenom točí startér bez reakce na plyn.
Většina lidí má ty Feldy ve stavu šrotu a pak se diví. Řeší opravy, až něco zdechne a kupujete nekvalitní díly.
Pak není divu.
Monotronic se rozhodně neuchlastá a nepřeskočí řetěz (to už maximálně spíš rupne pravděpodobnosti 1:100000000000000000000).
Snad tedy nepřeskočil, když píšete že se to nestává, uvídím zítra jestli chytne, jinak do té doby to bylo bezproblémové auto, olej pravidelně měněný a nějak nebylo do něho třeba hrabat, když vše fungovalo. Proto je mi divné v čem může být závada, když nechytne, mrknu na ty svíčky a uvidím. Díky
Nedokáži říct co vše bylo měněno, neznám celou jeho minulost, ale můžu to zjistit, vždycky když bylo něco potřeba, tak se to opravilo, dělalo se těsnění pod hlavou nedávno, chladič byl také dělaný. Bylo toho více mnohem, ale už nevím, něco i v elektrice. Buď se to ještě opraví jestli to bude blbost nebo už ne. Jen mě je divné, že to zrovna při tom chcipnutí kvaltem udělalo, jestli to nesouvisí s něčím, nebo to je jenom náhoda. 180 000 Km má najetých.
není tam dodělaný tajný spínač na nenastartování? samodomo?
je tam jablotron nebo metasystem immo?
čerpadlo slyšíš, jak nasaje?
Není tam určitě žádný vypínač, všechno je originál ve voze.
Jak zjistím jestli tam je jablotron nebo metasystem immo? To je něco s centralním zamykáním, nebo alarmem? Zamýkání je tam normálně na klíček, otočením se zamčou všechny dveře nebo odemčou. Čerpadlo bych řekl že nasává při otočením klíčkem do pozice před startem, ale ještě to ověřím zítra. Díky
metasystem bylo na favoritech a těchto prvních feldách, kdy se vedle spínačky vkládala kostička do díry nad kterou blikala červená ledka.
koukni na rozdělovač a palec.
Svíčky dej nové. Mají životnost 60 000km a lepší je měnit co 4 roky s malým nájezdem. Zvláště ty šmejdy brisky a pod...
Jo, tak mám asi ten metasystem, je tam taková červená ledka, a něco se tam vkládá nejspíše. Ale toho si nikdo léta nevšímal, jestli to bylo vypojené nebo něco, to nevím, ale auto jezdilo normálně.
Nevím přesně jaký má zvuk čerpadlo palivové, ale když jsou všechny vetraky vyple atd., tak po dání kličku do polohy před startem se ozve takové krátké " vv", po delším startování mírně provane vůně benzínu.
Vypojil jsem fajfku z poslední svíčky nejblíže k řidiči, a dal jsem tam provizorní druhou svíčku na tu fajfku, která je nová, a přilložil ke šroubu hlavy a držím a jiskra nikde když se točí startérem, ani mě to nekope do prstu, nic. Jestli se to dá ověřit takto. Sundal jsem tu krytku rozdělovače a tam vypadá vše ok, uhlík je taky v pohodě. Konektory zatlačené taky dobře všude. Káblíky vysokonapěťové také. Co to může všechno dělat? Svíčky preventivně vyměním, ale těma to nebude. Lze nějak vyzkoušet cívku zapalovácí než koupím novou? Nebo co to může dělat ještě pravděpodobně, řídící jednotka? Něco co by mohlo souviset s tím chcípnutím přes kvalt. Díky
Zapalovací trafo lze proměřit, ale je potřeba z něj sundat výkonový tranzistor.
Potom proměříš svorky 15 a 1 a sekundár. Většinou odejde ten tranzistor.
Kdyby byl vadnej hall snímač, tak nejde ani benál.
Takže kup to trafo. Origo bylo telefunken, ale to neseženeš, takže Tesla.
...
Vezmi žárovku W5W a ohni jí drátky ven. Udělej si z ní zkoušečku a píchni ji místo trafa na ten 3 pin štekr do krajních pozic.
Při klíčku musí svítit. Pokud ne, tak pojistka u starých feld pod ECU motoru nebo u novějších v pojistkovce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.