Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čestné prohlášení při prodeji auta

Od: jarda53* odpovědí: 42 změna:

Myslíte, že čestné prohlášení má nějakou právní váhu v případě eventuelního soudního sporu?

Prodal jsem 20 let starou dodávku za 10 tisíc. Už předtím jsem ale kupujícímu slevil z původní ceny. Nyní chce další slevu 5 tisíc na skryté vady s tím, že už je to naposledy a že mi na to dá čestné prohlášení. Jeho návrh (jen pro zajímavost) posílám níže.

Tímto dávám čestné prohlášení panu ... na základě telefonické domluvy že když my poskytne slevu a vrátí z částky ... Kč který jsem zapaltil za vůz ... když nám poskytne slevu ve víši... Kč kterou my pošle na bankovní učet na opravu vozuznačky... tak si auto necháme bez dalších nároku na reklamace vozů s tím že už mu nebude nikdo odemně volat nebo naněj něco nárokovat či požadovat na opravu vozu. Vůz si ponecháme a opravíme na svoje náklady pokať pan ... naší dohodu dodrží. Tímto potvrzuji s vím podpisem

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

3x

čestné prohlášení je akorát cár papíru bez jakékoliv právní váhy

*palec* Kolego zde je na předchozích některých radách vidět jak mají lidé nízké právní podvědomí o podmínkách a povinnostech při prodeji MV!

hodnocení

3x
Máte dojem, že to individuum co od Vás koupilo auto za cenu železa ve sběrných surovinách, se s vámi bude soudit?
Nebude..
Ovšem to že auto není přepsané, to je průšvih na vaší straně bohužel.

asd1
hodnocení

3x

Se slevama ho pošli do háje že mu nic nedáš, pak zajdi na dopravku podat žádost o zápis změny vlastníka (důležité!). Pak oznámíš změnu vlastníka pojišťovně a ukončíš POV (pokud jsi to ještě neudělal)

jarda53*
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za radu. Pokud POV znamená povinné ručení, tak to jsem odhlásil hned druhý den po tom, co si auto odvezl, protože jsem se bál abych eventuelně ještě nepřišel o bonus, kdyby někoho nabořil.

Ale už jsem mu dal oba techničáky na základě té kupní smlouvy, kterou jsem našel na internetu. Takže na té dopravce už můžu ukázat jen tu smlouvu. A to je jen kopie, bohužel neověřená.

Jak je kupní smlouva kopie? tedy nevím co víte Vy ,ale KS se dělá ve dvou výtiscích: jeden -kupující , jeden-prodejce, takže žádná kopie-oba jsou ORIGINÁLY ! Tedy alespoň lidé co mají trochu povědomí o prodeji a koupi MV! KOPIE (oskenovaný a vytisklý jeden ze dvou výtisků!) se pak posílá na ckp při případné žádosti o platbu za nepojištěné MV !

jarda53*
hodnocení

Ještě k té kopii kupní smlouvy Sepisovali jsme to na poště a om stále pospíchal, měl tam i manželku, která k tomu měla pořád nějaké připomínky a hlavně hodně pospíchali. T smlouvu jsme napsali jednou s tím, že ji nechám okopírovat a ověřit kopii, jenže jak furt pospíchali, tak jsem to stačil jen okopírovat a on sbalil originály a než jsem se vzpamatoval, byli pryč.

Jasný šejdíř a šmelinář.. Pročpak asi pospíchali? Pročpak jim asi záleželo,abyste neměl v ruce originál nebo ověřenou kopii? *alene* Tyhle ochcáva*e znám, neboť mám celý život auta na dojetí a když se toho chci pak zbavit,tak NIKDO poctivý na inzerát nezavolá.. Samý překupníci a sběrači kovů.. většinou snědé barvy.. Přepis je pro ně něco jako kříž na upíry*smich*Hlavně jim ŽÁDNÉ peníze neposílejte! Jsou to šmejdi!

Jardo jste malý Jarda ze školky? Já jen, že jste sepisovali smlouvu na poště! Nevímm jak kdo ale normálně myslící člověk si sedne doma a připraví si doklady dřív než jsou třeba. Preventivně-chci koupit auto? napíšu si KS jak se má tj ve dvou výtiscích s tím že neznámé data pak jen dopíšu do KS-prodávám-li úpak vše okolo vpozidla napíšu a nechám volné jen co se týká kupce! Jak jednoduché že? Ale zapomínám na maličko-správný Čech je brouk Pytlík- vše zná, vše umí a pak se diví , že s ním někdo vyčůrá!

jarda53*
hodnocení

Odpověď pro diesel

Nedivím se, že mne očůral, prodávám takhle auto poprvé v životě. Vždy jsem prodával přes bazar, ale s tímhle jsem se, jít do bazaru, styděl.

A taky chci poděkovat všem, kteří obětovali svůj čas a radili mi tady.

Dnes mi poslal fotku velkého Tech průkazu kde už je nový majitel a úředně ověřenou kopii toho čestného prohlášení takže jsem mu ty peníze poslal, ono to auto bylo opravdu v hodně mizerném stavu, ale nechtělo se mi dát ho sešrotovat, protože nerad vyhazuji věci, které ještě fungují a jsou opravitelné.

Takže Je to přepsané, sice ne na jeho jméno, ale informoval jsem se na Registru vozidel a tam mi řekli, že je to jedno, že když má kupní smlouvu, tak to je jeho a může to okamžitě prodat komu chce. A ta kupní smlouva prý ani nemusí být úředně ověřená, takže nevadí, že mám jen kopii.

Jardo, máte poučení pro příště. Pamatujte, že nejdůležitější je přepsat majitele v registru, z toho pak plynou velké problémy.

hodnocení

2x

Ne.

doplněno 20.08.22 19:19:

Přepis je udělán?

jarda53*
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Dal jsem mu k tomu plnou moc a odhlásil jsem povinné ručení, ale nevím jestli už udělal přepis A ani nevím jak se dozvím až ho udělá.

Dosud jsem vždy prodával auto přes bazar, takže s tím nebyl problem, nevím co mne to ted napadlo, prodat ho takhle.

kolemjdouci
Tady se to řešilo snad už tisíckrát, nikdy nedávat auto z ruky bez provedeného přepisu!
jarda53*
hodnocení

Aha, to jsem kuba.

Takže myslíte, že teď už ani tak nejde o peníze za auto, ale spíš o to, abych ještě neplatil nějakou pokutu?

Mám smlouvu, na níž je napsáno: Nahlášení změn v evidenci držitelů motorových vozidel zajistí kupující na svůj náklad. Kupující bere na vědomí, že prodávající bezprostředně po podpisu smlouvy zruší pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla a kupující je tedy povinen bezodkladně vozidlo pojistit.

Jardo,

Aha, to jsem kuba

to je slabé slovo, ale já píšu jen slušně.

Vám nezbývá, nežli se s ním domluvil na slevě, za podmínek, že hned v pondělí dojdete přepsat vozidlo.

Jinak máte problémy.

jarda53*
hodnocení

Znovu děkuji.

Ted už se ho nedovolám, tak uvidím co mi zítra řekne a holt si budu muset udělat výlet do východních Čech.

jd

Udělal jsi tu klasickou chybu, že jsi se nedohodnul na lhůtě, do kdy on je povinen udělat přepis.

Takže bych mu zavolal, že přerušuji s ním komunikaci do doby, než prokáže fotkou TP, že on je provozovatelem vozidla (tzn. že provedl přepis). Zdůvodnil bych to tím, že se důvodně domnívám, že už vozidlo ani nemá, že ho dále prodal, tak co že chce opravovat :)

Také zkontrolujte, jestli to auto má pojištěný protože pokud ne, tak si budete dopisovat s ČKP.

Ohledem toho čestného prohlášení jsem psal vyjádření jinde, ale to s tím nesouvisí.

jarda53*
hodnocení

Děkuji oběma ("milancukrar" i "jd") i když se obsah jejich odpovědí značně rozchází.

Dnes mi slíbil že přepis udělá ve středu (což je devátý den)

A to čestné prohlášení jsem upravil takto:

Tímto čestně prohlašuji, že pokud mi pan ... převede na můj účet 5000,- Kč - číslo účtu: , kód banky: , jako slevu za skryté vady vozu Citroen, rok výroby 2004 VIN: ..., které jsem od pana ... převzal dne... včetně všech dokladů od vozidla, kupní smlouvy a plné moci k přepsání na registru vozidel, který jsem provedl dne: ..., se vzdávám jakýchkoliv nároků po dobu 40 let a nebudu uplatňovat žádné další, slevy a reklamace a opravím ho na své náklady.

Jardo. . Až budete prodávat dodávku příště,tak se hlasím..Podepíšu vám cokoliv..Od vás musí být radost nakupovat..a myslím to vážně, nikoliv ironicky.
jd

Já jsem pouze odpovídal na otázku, že vzdání se dalších nároku je platný právní úkon. Když ti ho pošle, s ověřeným podpisem, doporučeně poštou, no tak jsem si jist, že bude platný i u soudu :)

Jardo, začal bych první krok, nejdříve přepis, dokud neuvidím techničák, kde to je přepsané, vůbec bych s ním neřešil nějaké slevy a opravy.

Takže přepis, a pak teprve debata.

jd

@milancukrar Vzdyt presne tohle jsem navrhnul tady uz davno: viz

jd

21.08.22 07:03

jd, nebyl jste sám a někteří ještě dříve, nežli Vy, mu sdělili totéž. Já taky. Ale děkuji za sdělení.

au1
hodnocení

2x

dřív se tu radilo, že máš zajít na registr vozidel, podat žádost o převod vozidla s tím, že ti ho vrátí protože je neúplnej, když chybí kupující. tím by jsi měl být z obliga, a registr by měl vyzvat k součinnosti kupujícího, tohle už tak nefunguje?

jd
hodnocení

2x

Otazka: "Myslíte, že čestné prohlášení má nějakou právní váhu v případě eventuelního soudního sporu?"

Odpoved: Ano, pokud mate dohodu, anebo on da jednostranne prohlaseni, ze zaplacenim castky x se vzdava veskerych dalsich naroku i budoucich, tak to samozrejme ma pravni vahu i do budoucna a platis posledni castku v dane veci (aute).

Neresim, zda to chces nebo nechces platit, jen odpovidam na vzdani se naroku. Je to celkem bezna vec a ty jsi tohle mel navrhnout sam uz pri prodeji vozu, ze prodejem vozu za cenu 10000 po sleve se kupujici dobrovolne vzdava jakychkoliv budoucich naroku a kupuje predmet IS AS, bez jakekoliv zaruky, nebot m7 stav je predem dobre znam :) Urcite to jde tak nejak napsat.

Pro zajímavost, podobné a i vícestránkové smlouvy mi dávají sami například banky, když mi vyplácejí satisfakci. Prostě mi zaplatí desetitisíce, ale sami si udělají smlouvu, že už po nich nic dalšího chtít nebudu a samozřejmě ještě závazek mlčenlivosti - Že se o tom nesmí mluvit :) takže ten kupující má zřejmě dobré informace, a sám vám tady garantuje, že už po vás nic dalšího chtít nebude. Tedy pokud je to věc, kterou jste chtěl vědět, neboť se na to ptáte.

hodnocení

2x
Mě by zajímalo,jestli ten přepis požadavků kupujícího tazatel přepsal doslovně? Včetně té spousty chyb a gramatických nesmyslů.. Každý vykuk s pomocnou školou umí chodit v takovýchto očúrávkách..Je mi z toho špatně.. Vůbec se nedivím, že starší auta končí na likvidaci.Prodávat něco negramotům je zážitek, který bych si rád odpustil.. *alene*
jarda53*
hodnocení

Odpověď pro doutnáka. Ano, to jsem sem záměrně zkopíroval z jeho emailu.

Jardo..To,jestli těm lidem s pomocné školy pošlete nějaké peníze, Vám vůbec nezaručuje, že to přepíšou! Na 99% jsou to šmelináři, kteří to pošolíchají a pošlou dál za trojnásobek a přepis jsou pro ně vyhozené peníze.Nic jim neposílejte! Za co chtějí slevu?
"Z" pomocné školy*smich* Já si vzpomínám,jak jsem prodal auto psané na kamaráda v jeho pověření a hnědočeši, kteří si pro to přijeli mi lhali, že jsou domluvení a že jim mám předat i všechny doklady.Pochopitelně lhali a já si to neověřil..Pak následovala snůška dalších lží, že prý se to "celé podělalo"..to auto a oni nemůžou dojet na evidenčku atd..Slevu nechtěli-kupodivu a podělat se nemohlo nic..bylo to v pořádku...leda by to sami zničili.Jen lži a výmysly a pochopitelně to prodali dál..
jarda53*
hodnocení

Dobrý den,

dík za všechny vaše rady, zatím to vypadá, že to auto ještě má a když jsem řekl, že mu slevím teprve po převodu, tak prý že hned v pondělí pošle manželku na registr. Chci aby mi pak poslal v příloze kopii toho techničáku, tak uvidíme, to se snad zfalšovat nedá.

Super..A až vám to pošle,tak doufám, že utnete komunikaci s těmito lidmi..A peníze radši pošlete na nějaký útulek a né těmto pologramotným opičkám.*nene*

hodnocení

1x
No to by zkusil na mě jenom jednou.Z fleku ho pošli rovnou do pr...e

ahoj*
hodnocení

1x

dodávka za desítku i když 20 let stará? Bych ho poslal rovnou někam. Příště dávat do smlouvy něco ve stylu, že je vůz na nd, ... tak jako to dělají i áčka

jarda53*
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Příště? Čestně prohlašuji, že "příšťě", už takovou blbost neudělám.*alene*

hodnocení

1x
Si prodal auto a ted mu financuješ pomoci slev opravu auta
No zblaznil si se? Nic mu nedavej pošli ho v řit a jak to auto do tejdne nepřepíše tak se nečerti najdi si kde to auto stoji v tichosti sundej jednu spz a pak si ho pořadně vychutnej
A ne že mu ji vratíš nic neviš a ani babičku si nečet *smich*
jarda53*
hodnocení

Dík za zajímavou odpověď.

Bohužel bydlí 100 km daleko a nevím, kde parkuje, doma ho prý nemá.

hodnocení

0x
Nic proboha neposílejte! Za tuhle cenu se prodávají nepojízdné shnilé dodávky co sotva drží pohromadě! Hlavně dohlídnout, ať to ten vykuk přepíše..Pokud to nepřepsal a nedoložil vám to kopií VTP,tak mu vyhrožujte.. čím chcete.. policií, ikdyž je to na nic.. Obtěžujte ho s tím jako on vás se slevami..

danys*
hodnocení

0x
Zase ta ohraná písnička s přepisem. Pokud neprepise, nahlaste ztrátu TP a RZ a poté dočasně vyradte z provozu, tzv. Depozit. Na slevy se mu vy... Pěkný večer
jarda53*
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Nevím ale jestli můžu nahlásit ztrátu TP, když ve smlouvě je napsáno, že jsem TP předal kupujícímu.

jd

samozřejmě že nemůžete, je to nesmysl, když jste něco prodal, tak to není de jure vaše a jste nemohl už nic ztratit.

nesmíte poslechnou každou radu, byť je myšlena jakoliv. Nesmíte lhát a podvádět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]