Nejste přihlášen/a.
Rozlišuj okamžitou váhu a maximální.
Tebe jako Bčkaře zajímá ta maximální a ta se počítá do celkové váhy soupravy (tedy s autem).
Jaká dodávka váží 500kg a uveze na kouli 3t? Žádná.
S BE je to jiné. Tam si klidně tahej 3500kg dodávkou 3500kg a bude tě zajímat převážně okamžitá váha k vůli kouli a případnému vážení hlídkou, ale v této kategorii se to skoro neděje.
Navíc za mě platilo, když jsem si dělal BE, že nesmíš jako Bčkař vozit větší vozík, než s maximální váhou 750kg a souprava nesměla přesahovat 3500kg.
Byl pak problém s karavany a tak se udělala né podskupina, ale zápis harmonizačním kodem B96 tuším a to opravňovalo 1420kg nebo tak nějak a nepřesáhnout 3500kg soupravu a nepřetížit tažnou kouli.
Legálně s B nesmíš a pokud má vozejk maximálku 3t a okamžitou třeba 550kg a je bržděnej, tak to můžeš jako BE tahat klidně za jedničkovou Fábií prázdné. Ale jako Bčkař nikdy!
Tohle normálně můžou tahat dodávky a silná SUV
Ale s BE
nemáš něco v tomhle duchu?
Tazatele asi nezajímá řidičské oprávnění na tuto soupravu, ale tak velký vlek musí mít zvláštní povolení za peníze...
Když jsem dělal papíry, tak krom maximální váhy nikdo o maximálních rozměrech přívěsu nic neříkal a ani jsem se to nikde nedočetl.
Tady se píše jen o nákladním vozidle. ale i s dodávkou se myslím vleze.
gumidku, to si myslím, že jste jen zapomně, ale vždy se to učí.
Dneska nesmí mít vozidlo s nákladem více jak 2,55, (2,60) na šíři, tazatel chce 4 metry šíři. Proto výrobci bazénu vozí bazény na stojato, a větší bazény svařují na místě.
Páč bazén 4x6 metrů neodvezou, nebo jen s povolením.
Asi jo, protože tohle jsou silné extrémy, které většina řidičů v B nepozná a z 90% to vždy řeší soupravy s C.
Dřív se to tuším zapojovalo k vůli úlevám s absencí tachografu pro dodávkáře tuším, ale pak i dodávkáři na takové soupravy potřebují tachografy. Většinou Iveco Daily + vleky. Odtahovky aut,atd...
Opět s Vámi, pane kolego souhlasím, páč znalost předpisů u nás je žalostná, což vidíme i zde na poradně.
Mnohokrát jsem se ptal řidičů "B" s vlekem, proč jedou v levém pruhu, když tam nesmějí (až na vyjímky). Většina to vůbec neví a jedou skoro celou obcí v levém pruhu.
Tak je opravdu délka limitní, jak píše Milan.
Spojitelnost z pohledu délky
Největší povolená délka jízdní soupravy motorového vozidla s jedním přívěsem je 18,75 m včetně nákladu (§7, odst. 1, písm. c, čl. 7)
Největší povolená délka jízdní soupravy motorového vozidla s jedním přívěsem kategorie O, určeným k přepravě vozidel je 20,75 m včetně nákladu (§7, odst. 1, písm. c, čl. 8)
Největší vzdálenost měřená souběžně s podélnou osou přívěsové soupravy od nejpřednějšího vnějšího bodu nákladového prostoru za kabinou k nejzadnějšímu vnějšímu bodu přívěsu soupravy vozidel, snížená o vzdálenost mezi zadním čelem táhnoucího vozidla a předním čelem přívěsu: 15,65 m (§7, odst. 1, písm. e) - toto je ve většině případů v podstatě součet ložných ploch tažného automobilu a přívěsu, měřených z vnější strany bez délky mezery mezi automobilem a přívěsem
Největší vzdálenost měřená souběžně s podélnou osou přívěsové soupravy od nejpřednějšího vnějšího bodu nákladového prostoru za kabinou k nejzadnějšímu vnějšímu bodu přívěsu soupravy vozidel: 16,40 m (§7, odst. 1, písm. f) - toto je ve většině případů součet délek ložných ploch tažného automobilu a přívěsu měřených včetně mezery mezi automobilem a přívěsem
Nějaké výjimky existují, např. vlek na přepravu větroně je dlouhý kolem 10m a normálně legálně může jezdit. Nepíšete, jestli jde o to s tím s FR papíry jet v ČR (to by asi mělo jít, když je to scháleno tam), nebo jestli to chcete přepsat na české papíry (to už bude horší, viz výše).
makku, jaké vyjímky myslíte? kde je to uvedeno?
Páč existuje Vyhláška č. 209/2018 Sb.Vyhláška o hmotnostech, rozměrech a spojitelnosti vozidel
kde se mimo jiné praví, že:
7. jízdní soupravy motorového vozidla s jedním přívěsem - 18,75 m,
Takže auto s přívěsem pro letoadlo asi nepřekročí 18,75m.
Pokud ano, není vyjímka, ale zvláštní povolení pro nadrozměrnou přepravu.
Já to čekal, že se ozvete . Nevím, jen jsem slyšel, že ty vleky nějakou výjimku mají. Takže máte pravdu.
Já bych začal zde: Ministerstvo dopravy České republiky
a zjistit, za jakých podmínek Vám dovolí jízdy po ČR.
Moje zvědavost je malá, ale co s tím budete převážet?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.