Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cena řidičského průkazu dřív

Od: mire® odpovědí: 32 změna:

Zdravím, poslední dobou se často v médiích zmiňují stoupající ceny řidičských kurzů. Vzpomenete si, kolik stál váš kurz před dvaceti, třiceti a více lety? Samozřejmě převojenské řidičáky za totáče byly mimo obvyklou cenu:)

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Mě stál v roce 1972..1000kč na B.

hodnocení

2x

Já to měl drahé.V roce 86, v soukromém mém autě (trabant), soukromý učitel, dýlka kurzu sedm dní od podání žádosti po zkušební jízdu. Jízda - našlapat stokilového policajta komisaře na zadní sedadlo traboše, po ujetí asi pětiset metrů pokyn - "zastav, vyndejte mě, zpátky jdu pěšky, udělal jsi"...*smich2*. Cena sedm stovek.

hodnocení

2x

Na kozí dech si už nepamatuji, ale osobák v roce 1985 asi 1300 Kčs. O půl roku později předvojenský na náklaďák za 300 Kčs. K tomu ještě A, ale už nevím za kolik. E na vojně zadarmo.

hodnocení

2x

Na pionýra jsem dělal papíry v r82 - to bylo za pár korun, pak v r85 - to si vzpomínám přesně - platil jsem 700 Kčs, něco přispívala střední škola, pak v 86 předvojenské C to bylo snad za 250 Kčs, po vojně v 89 jsem rozšiřoval AM na A - to taky bylo za pár set.

id
hodnocení

2x
1974 - 900, -

boob
hodnocení

2x
Rok 2003- 5500Kč

hodnocení

2x

ŘP sk AM na ZDŠ v devítce tuším 220 kč , psal se rok 1976, v letech 1983-1997, PV3S-OT 62-MT 55 a PTS 10 bez oprávnění hejno najetých kilometrů včetně nagionovaní a nakládání na podvalník a nebýt obav komisaře tak ŘP na OA a NA za litr rumu, žel nakonec dostal bobky, v roce 1997 pak řp sk B cena cca 5000kč, za měsíc a půl, moje o skoro rok později za desítku -pár připlacených jízd navíc. Jinak předvojenský tzv trojka stála v letech 90-83 300kč,

hodnocení

2x

1969 – motocykl ... 280
– nákladní od Svazarmu
– společně s osobním ... 350
1982 – autobus ... 540

hodnocení

2x
V roce 1972 sk.B 860 Kčs

hodnocení

2x

87 fichtl 300kč

88 motorka rozšíření z fichtla 500 kč

89 auto 1440kč

04 nákladáky autobusy 20000kč

05 přívěsy 5500kč

petrm
hodnocení

0x

V roce 1972 auto 480 Kčs, motorka 60 Kčs. Ale byl to nepovinný předmět řízení motorových vozidel na gymnasiu, myslím, že nějaký pokus ministerstva školství, 50 % sleva z běžné ceny. Mám to i na vysvědčení, v pololetí 2, na konci 1.:)

hodnocení

0x

1990 - osobák - 1200 Kč

prispevatel
hodnocení

0x

Konec r.1991 skupina B 2400,- Kč, krajské město. Vyučovalo se ve Favoritu, 1-2 jízdy byly ve staré Š120/105, tuším ještě s kulatými světly s totálně vymlácenou kulisou řazení. Autoškoly tenkrát kupovaly jedno západní auto jako lákadlo pro zájemce. Nějaký malý Renault/Peugeot nebo tak něco. Myslím, že moje škola to koupila až po mojí poslední jízdě. Nikdy jsem v ničem lepším v autoškole nejel.

Už tenkrát se seřezávaly kurzy na holou kost. Normálně stál kurz v jiných autoškolách ve městě přes 2700, ale tady šel jezdit člověk už po první hodině praxe. Byl to v porovnání s jinými autoškolami rychlokurz, celý trval jen asi 3 měsíce, což byla tenkrát velice krátká doba a nový kurz začínal každých pár týdnů (možná 1,5-2 měsíce, což jiné školy nenabízely).

Chtěl bych podotknout, že ceny kurzů se musí brát vzhledem k tehdejším platům, jinak je porovnání nespravedlivé. Obecně bych si troufl tvrdit, že kurzy na B jsou vzhledem k platům levnější.

doplněno 14.08.22 23:15:

... tady šel jezdit člověk už po první hodině teorie (ne okamžitě, ale 1.jízda byla určitě jen po pár hodinách teorie, místo po celé teorii. V podstatě jsem ještě neznal všechny značky a pravidla, ani křižovatky). Ta neznalost mě děsila. Ani jsem neměl čas se učit. Teorie nebo jízda prakticky obden.

hodnocení

0x
10500,- v roce 1999 stály skupiny B, C, T
4000,- v roce 2001 skupina CE
7000,- v roce 2007 skupina D, DE
Skupinu A nepočítám, nestála mě nic, odpracoval jsem si ji:)

krtek6
hodnocení

0x

2007 - Béčko... 6500,-

hodnocení

0x
Předvojenský řidičák skupina C rok 1976 300 Kčs.

hodnocení

0x

B 2008 stál cca 9000kč i s poplatky na magistrátu.

BE 5500

hodnocení

Děkuji všem za odpovědi, já jsem také prošel kurzy, vždy postupně od fichtla až po náklaďáky, ale ceny si už přesně nepamatuju. Béčko jsem dělal v roce 1971 a jako čerstvý vyučenec jsem za něj dával svůj měsíční výdělek. Akorát vím, že jsem ho fakt "nutně":) potřeboval a tak jsem připlácel na rychlokurz. Z vašich odpovědí mi přijde, že ceny kurzů se v průběhu doby nijak dramaticky nezvyšují, ale pořád si drží svou hodnotu ve výši cca poloviny jednoho měsíčního platu. To si asi jen slabší novináři našli svou "jobovku".

P.S. chtěl jsem ohodnotit všechny odpovědi, ale systém mi dovolil jen 10 hodnocení. Omluva těm, kteří zůstali pod čarou*nevi*

hodnocení

0x

2225 KČ. Rok 1992.

hodnocení

0x

Mohl bych to všem ještě trochu rozvést tu diskuzi?

A v čem jste tu autoškolu dělali?

Já Fabia 1 a Volvo XC90

doplněno 16.08.22 23:29:

Ty jo, Š120 jako autoškola muselo být super.

Když máti dělala autoškolu, tak si pamatuju, že tam byl š120 trenažér. Velkej kotouč s kobercem a projektor :)

Já Š 120 užovka a nesmrtelná vejtřaska.

007cz
Já to stejné + IFA.
prispevatel

Trenažer v r.1991 měl snad volant a možná část palubky z užovkové Š120. Jedno je ale jisté - celá ta hodina a půl jízdy byla úplně nanic! První jízda s autem po silnici se "zvykům" z trenažeru vůbec nepodobala. Měl jsem problém udržet auto v jízdním pruhu. "Řítil" jsem se s bídou čtyřicítkou a v připadalo mi to, jako bych byl ve stíhačce.

Většinu hodin autoškoly jsem odjezdil v asi 1-2 roky starém Favoritu. Bez posilovače řízení. Odtud mám ten zvyk nikdy netočit volantem při stojícím autě.:)

Já měl trenažér Fabie a počítačová animace byla horší než hry na pc v dosu.

hodnocení

V roce 1971 Škoda 1000 MB, žádný trenažer nebo cvičná loučka, hned na státovku:). Provoz byl proti dnešku minimální.

Trenažér s tím kolem nad hlavou neměl chybu. Byly čtyři vedle sebe a tak když nikdo nebyl v dohledu, jezdili se závody. Kdo za určitý čas najede více kol. Občas kolo vypadlo...
prispevatel

Š120 jako autoškola muselo být super

Měl jsem 1 jízdu v užovkové Š120 a jednu v eMkové. Oproti Favoritu mě překvapil dunivý zvuk motoru uvnitř kabiny a lehkost, s jakou šel otáčet volant, protože motor není nad řízenou nápravou.

jd
hodnocení

0x

Presne jak pises, jediny smysl techto jobovek (cena ve skutecnosti neni vuci prijmu nijak vybocujici nez kdysi) je vyplnit cas, strhnout pozornost.

Kolikrat se vam stalo, ze starici vam vypravi o tom, jak pivo stalo 2,50 :)) Jsou uplne zblbnuty televizi... Jaky smysl ma resit co kolik stalo, kdyz je tu kontinualni inflace (prifukovani penez)?

krtek6

smysl to má pro statistiku...ono je potřeba se natohle dívat z pohledu poměrů. Tzn. výška výplaty vůči nákladům na život...jestli to má stejný poměr nebo se to opravdu zdražilo/slevnilo

jd

Já jsem si ale nevšiml, že by se někde vědecky měřil poměr. Tyhle mediální jobovky mají působit na tu podprůměrnější polovinu populace, nicméně je jich 80%. Vypnu, že náklady na autoškolu B čko jsou okolo jedné třetiny výplaty, jedno v jaké době...

Ps:

nejlevnější autoškoly budou možná ty od dopravních podniků...

hodnocení

0x

Také jsem měl specielní cenu- 20 Kč kolek a v rámci výuky "řízení motorových vozidel" A,B,C a T. M jsem měl , ale cenu si nepamatuji. Absolvent mechanizační zemědělské školy.

ludek*
hodnocení

0x

Tak já M rok 1985 -230,- rok 1986 C-zadarmo součást učiva automechanik a na vojně Řidič Tatra 815 AV-15 autojeřáb a k tomu přívěs E zadara. Dodnes jízda bez nehody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]