Nejste přihlášen/a.
Pokud ti jde o spotřebu, tak nejlíp vychází jet plynule, akcelerovat v oblasti max. účinnosti motoru tj. nebát se (ohřátý) motor vytočit k max. otáčkám, a pak šolícháním držet rychlost, z mírných kopců plachtit na neutrál a z prudkých kopců mít zakvaltováno.
Brzdící motor má sice zavřený vstřiky, ale brzdí tak daleko nedojedeš. Na neutrál má spotřabu ca 0,5l/h a protože nebrzdí tak dojedeš mnohem dál = na spotřebu to vychází líp.
Z prudkých kopců brzdění motorem nevadí naopak šetříš brzdy, tak mít zakvaltováno a spotřebu 0 je výhodnější.
Ano i ne-dle okolnosti. jede se z kopce-a pod ním vesnice, prudká zatáčka-nevyřazuji, jedu-li z kopce a dál je jen dlouhá rovina-klidně vykvaltuji. jinak auta se vstřikování paliva mají při zařazeném rychl.° nulovou spotřebu, při vyřazení pak spotřebu 0,1-0,5l/mh.karburátorová auta pak mají menší spotřebu při vyřazení.
Motor, převodovka atd se ani jedním způsobem nepoškodí!Je to jen o prioritách řidiče
Pani ale pise o 20 let starem aute, tam to tak nefunguje, ze pojede za 0.
Tam bezi motor porad, ale problemem jsou jine veci. Tedy pri vyjeti do prudkeho kopce, kdy nasledne je hned padak dolu a motor se vyradi, nastavaji tyto veci, nechladi se turbo, bude se v nem pripekat olej a casem muze odejit drive.
Dalsi vec je hlava motoru, muze byt taky hodne zahrata, tim vyrazenim odstavime z otacek vodni pumpu, muze nam nekdy az vyletet tesneni pod hlavou. Vse zavisi na stylu jizdy, teplote motoru a venkovni teplote.
U novejsich motoru obsas z kopce pridavam lehce plyn, abych pak mel rychlost a nizsi spotrebu do protejsiho kopce, pred vrcholem ubiram, prestoze mam ve vetsine aut tempomat, jezdi casto na nohu a na spotrebu.
20 let neni žádnej pravěk, spousta motorů z tý doby zavírat vstřiky už umí.. Dost motoů taky zavírá vstřiky jen ve vyšších otáčkách, pod ca 2000 už je otvírá.
Pokud jedeš z kopce dolů, tak ušetříš s kvaltem.
I na 5ku, kdy moc nebude motor vstřiky zavírat požere daleko méně nežli na volnoběh s neutrálem.
Š120 měla karburátor a tam se nic nedalo ušetřit. Leda chcípnout motor.
Ano, napsal jsem to trosku vseobecne, jak pise spravne Gumidek, nektere motory te doby to jiz muzou delat.
Bral jsem typy aut tak od 2004, to uz jsou EURO III. a tam to tak funguje asi vzdy. Jeste ma ale napada jedna vec,
pri takto delsi ceste z kopce a vyrazenym motorem, muze nekdy motor i zhasnout a nebude pak na hluku poznat, pokud bude dole zatacka nebo bude potreba poradne pribrzdit a nepujde servo ani posilovac, tak bude ridic znacne vydesen nebo to v te zatacce posle na boudu, no.
Když vyřadím dojedu dále i když motor vezme 0,7litrů na hodinu...
Když tam nechám rychlost, motor brzdí a nedojedu tak daleko...
Kdo spočítá rozdíl množství paliva na cestě z kopečka o délce 800 metrů?
Tak panove, ja to popsal slecne sice zjednodusene, ale presne.
Rad si prectu vase presne komentare, ne jen napadani..
Pro break: informaci o vyrazovani a moznosti vyleteni tesneni nebo az prasknuti hlavy, tu mam od cloveka, ktery 40 let servisuje vozidla, od roku 1990 ve sve soukrome dilne jako samouk dela opravy automatickych prevodovek, veskere opravy motoru a jeho synove a synovci vice nez 10 jezdili cross motorky, kdy on osobne vse financoval a servisoval.
Maji nekolik titulu v republice. Vazne jste lepsi v servisu motoru ve vlastni dilne? Rad k Vam tedy prijedu.
Ad re4zon: no nevim, kde berete informaci, ze cerpam nejake info v novinovych clancich. Ehm.
Myslim, ze jsem to tazatelce docela jasne vysvetlil, ale ono to jeji, ze z kopce slysi motor, je sice takove miloucke,
ale uz asi nam nerekne, ze si u toho zapne radio a v lete otevre zajiste okna, protoze ji bude teplo, potom uz vazne neni daleko k problemu mnou popsanem, ze se bude velmi divit, az bude potrebovat nahle reagovat.
Jako majitel dopravni firmy, kterou mam pres 30 let, budu rad za kazdou novou dobrou informaci. Kolik jste toho tedy s temi nakladaky jako najezdil? Nas ridic jezdi na Hamburg s nalozenym navesem i pod 20 litru na 100 km. (Udaj z vozidla pocitace EURO VI.)
Radi se nechame poucit, at od servisu, od Vas osobne nebo jinych.
Proste ten pan to dela 40 let velice dobre, dekuji za optani. Jen me jednou informal, kdyz jel vedle jako spolujezdec, at to vyrazovani proste nedelam, duvody jsem uvedl. Ze nechapete teplotni roztaznosti, drive se ochladi motor a ta hlava bude zbytecne tepla, proto to tesneni muze casem vyletet.
A vase jakoby odbornost nebo zkusenosti s motory?
Dochlazovani na volnobeh, respektive lepe pri nizsich otackach zjiste funguje velmi dobre, ale zde mluvime o nahlych zmenach teplot a to uz jaksi krapet skodlive je.
Von myslí pokles otáček vodní pumpy/ olejovýho čerpadla a že to nestihne uchladit rozžhavenej motor a hlava ruzne. Možná tak u soutěžáka s 200kW při závodní jízdě, v normálním provozu nesmysl. Podobně turbo. Na popsaný problémy by musel motor chcípat a ne jen nechat vrnět na volnoběh.
Pan mechanik je možná dobrej mechanik, ale rád vypráví pohádky aby vypadal zajímavě. Podobně ten kamioňák s 20L spotřebou - ostatně pokud neni debil tak s naloženým kamionem neplachtí, takže nemá jak porovnat co na spotřebu vychází líp.
Break - je třeba rozlišit plachtění z mírnýho kopce kde brzdit není třeba a sjezd prudkýho kopce kde se brzdí (tam s kvaltem). Sváteční řidič moc nejsem a plachtit se dá slušně i v provozu.. Jen spousta nevybouřenejch se při postupným lehkým zpomalování hned nalepí na zadek a je nervózní, asi chcou jet kilo až před kruháč a tam hamovat... Přitom brzda provozu fakt nejsem, spíš jedu na limitech abych nepřišel o papíry :D
Spedice a dopravce je krapet rozdil. Hehe
Nejak jste opomnel odpovedet.. No jo, to jsi ti, co jim zamrzne usmev, kdyz pak musi nekdo resit prehraty motor po se rvisu v zaruce, proste to zname.
Asd, tu fotku z boardu na tahaci muzu poslat, bo nas ridic si to casto foti a posila kolegum.
Psal jsem trasa na Hamburg, kde to jezdi 30 roku.
A ten servisman urcite nebude takovy Lojza, kdyz ze sveho "garazoveho" servisu pod barakem, zvladne financovani mororek na urovni mistrovstvi republiky, ze panove?
Názor na servisy mám z toho co jsem potkal - minimálně 90% chce snadný prachy a ojebávaj jak to jde, nemaj základní znalosti nebo na ně kašlou. Dobrý mechanik který práci neojebe je zbylých 10% takže spíš vzácnost.. Když z deseti návštěv servisu potkáš 9x ojeb a musíš to po nich předělávat... Tak jsem to začal dělat sám a mám klid. Na prachy to vyjde na třetinu a časově i líp, nemusim to tam vozit ani vyzvedávat.
Si zkus udělat "kontrolní závady", poslat s tim do různých servisů "blondýnu" a pak si zkontroluj kolik z nich to udělalo dobře a kolik ojebalo...
Max - na co fotku palubáku - spotřeby? Jestli z kopce plachtí a jede 5m za jinou kysnou tak je logický že spotřebu malou má. Tady se ale nebavíme o kamionech.
ASD, zase spatne, na Hamburg po Nemecku opravdu nejsou kopce, cast je Bundeska, tam za nekym asi tezko bude jezdit. Nazory na servis mam taky tak nejaky podobny, v tom se shodneme, jako perlicka, pri jednom ukonu, po zaruce velka oprava motoru, kdy to vyrobce vzal cele na sebe, tak v republice nemeli specialni naradi, ani v centrale ve Stodulkach, tyden se na to cekalo, plus vratili vstrikovace zpet do Nemecka. No stalo je to veskerou opravu a 14 dni zapujceni nahradniho tahace zdarma. Nebudu psat, ktery znackovy servis predtim to 2x zvrtal. Proto si tez opravujeme vetsinu veci sami.
Palivo pri deceleraci obecne netece, kdyz je vstrikovani elektronicke, takze obecne od nekdy 1999 vetsina aut.
Setrite jak palivo, tak brzdy.
EV pri deceleraci dobijeji baterky, tramvaji vyrabeji elektriku a posilaji do troleje dalsim vozidlum, to same elektrolokomotivy.
Tedy vyrazovat melo smysl k uspore paliva u prastarych karburatorovycj vozidel.
Zapomínáš že s kvaltem bez plynu motor brzdí, takže daleko nedojedeš a musíš brzy dát motoru nažrat. To samý Gumidek s pětkou a trochu plynem, taky to žere víc než plachtit na neutrál. Ostatně stačí si to vyzkoušet, ideálně s palubákem kterej umí okamžitou spotřebu. Mmch. podstatná neni nulová spřeba kterou máš jen kousek z kopce, ale kolik paliva potřebuješ na celou cestu.
PS s atmo benzínem 1,6 74 kW umim jet i za 5,0 a vůbec nejsem brzda provozu, takže vim o čem mluvim.. Bez plachtění se pod 5,5 nedostanu.
Nezapominam, vim to dobre a jezdim s 1,9 150 kW take za 5 prumer. a klidne i za 4,6. Nohaje v extremu citlivejsi nez tempomat. Ale to je uz makacka, dlouhodobou mam okolo 5,5 protoze take chci vyuzivat vykonu.*
Jo a dalsi trik, kdyz jedes, auta pred tebou brzdi, blik blik blik, tak ja jen sundam nohu z plynu a nebrzdim. V pripade tempomatu jen proslapnu spojku (stejny efekt). Ja v tu chvili mam spotrebu 0 a auto mirne brzdi motorem, timprede mnou daleko vetsimspotrebu a ubytek brzd..
To podobne dela i Tesla, kdyz sundas nohu z plynu, tak Tesle hned sviti brzdovy svetla ...
---
* edit Dulezite je poznamenat, ze mam prevodovy pomer na 6 stupen 100:6 (tedy pri 1000 otackach auto jede 60 km/h) - takze ono to ani nijak moc nebrzdi. Tedy na 120 kmh motor toci pouhych 2000 rpm... I proto ta uspora paliva.
a kdyz chci jeste vice decelerovat, zapnu klimatizaci )
Já tempomat vypnu, lehkým klepnutím na pedál brzdy. Bez brždění...
Ale to co popisujete je jiná situace, nežli se tazatelka ptala.
Milá Ivo, toto se řeší desítky let a vždy se najdou opačné názory, vždy podle názoru řidiče.
Důležité je, co budete dělat po kopcem.
Teorie, že ušetříte tím, že tam necháte rychlost, je mylná. Páč vozidlo zbytečně zpomaluje. Brzdí motorem. Sice na těch 150metrů píše spotřebu 0 litrů, ale to nepoznáte v nádrži. Ujedete určitě méně.
Když vyřadíte a nemusí to být jen z kopce, ale třeba dojezd k semaforu, jede auto setrvačností a má spotřebu 0,7 litrů za hodinu. To taky asi moc nepoznáte v nádrži.
Já zastávám názor, když již dám vozidlo pokyn, aby jelo, tak chci využít jeho setrvačnosti. Hlavně na místech, které znám a vím, že zde při rychlosti 80, vyřadím a dojedu až sem, kde potřebuji rychlost třeba 30...
Vše je o cviku a zkušenostech.
Nejsem sváteční řidič, mám Octávii z roku 2019.
Když seusedovi sdělím, že vyřadím u pevnosti a dojedu 55 na konec Josefova, nevěří... Nemusí, ale já to opravdu dojedu bez rychlosti...
Jinak jezdím na silnicích, kde to neznám a nevím, co bude pod kopcem, tam to je jinak...
Tady se poměrně jednoduše bavíme o brzdění motorem, ale není to jen o sundání nohy z plynu. ***to já si myslel, že odpovídáne na dotaz tazatelky...
Ještě nepadla řeč o podřazování při deceleraci.*** o tom již vůbec není dotaz
Předpokládám, že ta Octavie už bude šestikvalt. Na vyšší převod to auto taky svojí setrvačností dojede . ***ano, souhlas, ale ne dále jak bez rychlosti..
V dnešní době je ten provoz docela zahuštěn a na plachtění už není tolik prostoru jako dřív...***jak kde a v jakém čase...
Sjíždím z dálnice a vím, že jedu +/- 135 a u cedule vyřadím a dojedu do zatáčky odbočky, kde bych musel brzdit
Já tvrdím, že je to o citu s plynem...
gg,
1) proč by to nešlo, když můžete brzdit bez rychlosti, spíše jde jen o pocit..
2) ano, píše 0, ale taky brzdí a nedojede tak daleku. Tazatelka ale nepotřebuje brzdit..
Respektuji Váš názor, ale mne zkušenost říká něco jiného...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.