Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je možný tuning jízdního kola?

Od: kuboslav odpovědí: 18 změna:
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli je v Česku povolena úprava kola. Přidělal jsem si na kolo místo řidítek volant a tahle otázka by mě opravdu zajímala- Může se to? A jestli ano můžu s tím na pozemní komunikaci?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

break
hodnocení

7x
Rozbiješ si hubu...

hodnocení

3x

Žádný předpis nestanoví povinnost mít na kole řidítka a zároveň nezakazuje mít volant. Otázka je co s brzdami?

Technické požadavky na jízdní kola viz příloha č. 13 vyhlášky č. 341/2002 Sb.

Nejdůležitější věta přílohy:

Pokud vozidlo splňuje všechny výše uvedené požadavky, považuje se pro potřeby této vyhlášky nadále za jízdní kolo.

praha.eu/...

kuboslav
hodnocení

Takže v případě, že moje kolo splňuje v odkazu uvedené parametry, považuje se stále za normální a nic neporušuje?
Hned v odstavci "b" se mluví o řidítkách..sice v jiném smyslu, ale o volantu tam zmínka není vůbec..
Zato je tam zmínka o dvou nezávislých brzdách..a jejích upevnění na volantu bych rád viděl..
kuboslav
hodnocení

Přední brzda je umístěna na tyči, na které je volant umístěn a zadní funguje při zatlačení pedálu dozadu. Je to z takzvané "skládačky", takže z kola, které už má své roky a na kterém byl použit jiný systém zadní brzdy.

Kubo, zkuste to, jak se na tom jezdí. Taky jsme zkoušeli převod, kdy zatočením doleva, zatočilo kolo doprava..

Na volantu se dobře vozil další kámoš, ale nikdy ne na dálku, páč se s tím dalo jet jen pár metrů...

Nikdy to nejelo rovně, jako s řidítky.

Ale zkuste to...

kuboslav
hodnocení

Děkuji moc za vaše odpovědi

Ač asi úplně nesdílím názor Martina, v jednom se shodneme na 100%. Bezpečné to není a hlavní problém jsou brzdy. Torpédo OK, ale brzda umístěná na volantové tyči je brzda do počtu. Brzda není funkční, protože na ni nedosáhnete, až to budete potřebovat. Takže za takové kolo Vás můžou zkasírovat.

hodnocení

2x
Tak určitě..nejen že to jistě vypadá moc krásně, ale ta vaše úprava zvyšuje i bezpečnost jízdy.
Já si do auta naopak namontoval řidítka z kola a nemohu si to vynachválit.
jm
Bezpečnost jen v případě airbagu
tyler
11.08.22 22:14

*smich2*

11.08.22 23:38
hodnocení

2x

kolemjdouci
hodnocení

1x
Ještě doporučuji doplnit hliníková kola, xenonový světlomet a sportovní výfuk.

hodnocení

0x

Na rozdíl od pana Martina se nedomnívám, že to zvyšuje bezpečnost, páč si pamatuji, že jsme to jako kluci dávali taky na kolo. Avšak zatáčení bylo moc velké a bylo to i nebezpečné.

Každé kolo musí být schváleno pro provoz a bylo schváleno s řidítky. Takže není povoleno dávat volant...

nicméně se domnívám, že Vás nikdo nebude pokutovat...

:)
Pokutovat ho nikdo asi nestihne, protože si dřív rozbije...hub*.
Letos mám na kole zatím 5000km, ale vše s řídítky..volant mne ještě nenapadl osadit.
Nápad na tuzing pro příští sezónu..

Každé kolo musí být schváleno pro provoz
Opravdu?

Narozdíl od motorových vozidel si stále ještě mohu poskládat jízdní kolo doma sám ze zakoupených, teoreticky i vlastnoručně vyrobených dílů. Krom shora uvedeného odkazu jsem nenašel žádné technické požadavky na takové kolo. To, že si můžu rozbít ústa, je věc druhá.

Kola na kšeft staví taky kdekdo, pravda, z dílů hromadně vyráběných.

kuboslav
hodnocení

Máte pravdu, že kdyby byly požadavky přísné, jako u automobilů, muselo by se dělat STK a emise

hodnocení

0x

Nevím, ale je to hovadina. Řídítka svým tvarem umožňují pevný úchop. Představ si, že najedeš na šutr a přední kolo se po něm sveze do strany. Řídítka cuknou, ale udržíš je. S volantem poletíš do prrr...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]