Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava škrábanců

Od: mirazb2® odpovědí: 19 změna:

Zdravím, úspěšně jsem opřel auto o sloupek plotu (viz foto). Rýhy jsou poměrně hluboké po přejetí prstem jsou znát, jsou zblízka vidět. Šířka zhruba 5 cm. Poradíte jak se těchto rýh laicky zbavit, a hlavně jakým laicky dostupným postupem? Koukal jsem že na trhu jsou nějaké tužky či rozlešťovací sady. Nikdy jsem s tím ale nepracoval. Ale auto není žádné BMW tak bych to zkusil svépomocí. Předem děkuji za zkušenosti, odkaz na osvědčený produkt či praktické rady.

Oprava škrábanců

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

break
hodnocení

3x
Z fotek těžko poznat. Než něco kupovat a štvát se s tím s nejistým výsledkem, tak lepší zajet do lakovny nebo karosářem. Možná bude stačit přeleštit. Teoreticky je poškrábaná jen barva a v rýhách zůstala barva že sloupku.
Stačí málo a z drobné opravy bude velká škoda. Vzhledem k ceně plniču, kýtu, antisilu, barvy , laku atd je na tak malý místo cokoliv kupovat zcela nerentabilní, protože za kvalitní materiál dá člověk skoro tisícovku a na tohle spotřebuje úplný minimum.
hodnocení

Ok. To není barva ze sloupku, sloupek je betonový :) Je to opravdu rýpnuté na plech.

break
Myslel jsem nechat si poradit od odborníků a ne z internetu. Karosář nebo lakýrník může poradit či rovnou udělat cenovej nástřel. Taková retuš může být pak v řádu stokorun a na počkání. Zdejší odhady a rady na této poradně jsou často rady úplně z p**ele od lidí, co to nikdy nedělali.
hodnocení

Ok, zřejmě to tak udělám a vyprdnu se na to. Děkuji za postrčení :)

break
Když jsem ještě dělal auta, tak retuš takovýho škrábance byla do hodiny. Materiálově do dvou stovek, pokud se musela namíchat barva.
Break..Nechci se dotknout,ale za pár stokorun to udělá leda veelký kamarád.. žádná lakovna.. Před rokem jsem kamarádovi opravoval kolem dokola ohnilého Logana 1 a už to někdo matlal předemnou.. Takže vše obrousit,kytnout, základ, plnič a bla bla..Ta kraksna omládla o 10 let..Ale jemu se to nezdálo..Hledal prstíčkem nedokonalosti a vůbec se mu to nelíbilo.. Materiálem jsem se vešel do 1000kč a strávil na tom dvě dopoledne.. Už NIKDY víc..ani známému.Ať se to každý naučí nebo jede do lakovny..PS:Za práci jsem chtěl jen pozvat na pivo..
break
Oprava nebo retuš. Retuš vyjde na nula nula nic...
Ať si teda pán podle kódu barvy ze štítku, který byl už i na Feldách nechá namíchat opravou tužku.. což vypadá jako lak na nehty a bude to mít aspoň stejný odstín jako zbytek auta a nebude to vypadat,jako by to dělal Lojza od vedle po 10 pivech*smich*Tu tužku -lak může používat do konce vlastnictví vozu..Pokud jí uloží rozumně;)

hodnocení

2x
Jestli někde existuje lakovna,kde to někdo udělá za pár stovek,tak mi prosím dejte adresu.. Neznám nikoho,kdo má lakovnu a pracuje za pár stovek... Možná svému známému zaťupká jednu malou rýhu..A to ještě z materiálu, který jim tam náhodou zbude z jiné větší opravy..

hodnocení

0x

Pokud je to až na plech, tak ten blatník za rok shnije, ať to zapatláš jakkoliv.

Trochu lepší postup bude: šmirgl, odrezovač, šmirgl, odmasťovač, tmel, šmirgl, odmasťovač, plnič, šmirgl, odmasťovač, barva. A případně ještě odmasťovač a bezbarvý lak, ale žádnou perleť asi nemáš, tak je lak zbytečný. A brousit vždy pod vodou. Takhle to vykvete asi za 3 roky.

A nejlepší postup bude lakovna - těch 3-5 tisíc snad není taková hrůza. Ale časem to vykvete taky. :)

break
K čemu odrezovač?
Pod vodou se brousí pouze plnič, pokud nemáš excentrickou vibrační brusku s odsáváním. Kyt se brousí na sucho, protože je nasákavej...
Proč by to mělo hnít do třech let? Nikde nevidím korozi.
Ano, pokud nesmyslně zbrousiš vše až na plech a pokřtíš to úplně zbytečně odrezovače, tak hnilobu nastartuješ.
hodnocení

Laicky jsem myslel že se tyto drobnější škrábance nechají něčím zakrýt. Existují různé sady na opravu škrábanců či tužky atd. V podstatě mi teď jde o to, abych to zakryl, než to opravdu bude třeba reznout. Čímž předpokládám, i když to nebude 100%, tak zpomalím destrukci. Tedy tyto "internetové postupy" či "domácí metody" nefungují? Lakovna je až poslední řešení s ohledem na ekonomiku.

break
Neexistují domácí nebo internetové metody. Lakování a opravy laku mají svoje technologické postupy a je potřeba je znát a dodržovat. Vše ostatní se právě na autě podepíše dost zásadně. Tohle třeba roky nemusí reznout, ale po nesmyslným použití nesmyslů jako je odrezovač, to začne stoprocentně hnít.

olinl
hodnocení

0x

Ta návštěva lakovny a poptat se na cenu a "výdrž" té opravy je poměrně dobré řešení, ať případně nabídnou dvě možnosti.. Řeší to tam denně, cenu si myslím odhadnou přesně. Někdy stačí jen nějaká retuš, v případě že je to na kov, tak to je větší rozsah prací, aby to nějakou dobu vydrželo.. V domácích podmínkách, pokud to nemáš až "na plech/kov" by klidně stačil i lak na nehty ve vhodné barvě a pohrát si s tím-dát několik vrstev, obrousit výstupky do roviny a na to celé potom vosk. Je potřeba brousit jen nejnutnější, jak šáhneš vedle, celé se to zkazí.. Vidět to určitě bude až z blízka, ale lepší/profi by byla ta lakovna.

break
Lepší než lak na nehty, tak v domácích podmínkách stačí vzít sprej s barvou, striknout barvu do víčka. Na papírovým ubrousku udělat jakýsi uzlík, špičku namočit do barvy a vytečkovat rýhu. Je to přesnější než jemný štětec, ale opatrně aby to nepoteklo.

Ubrousek? Nee..V papírnictví mají malé školní štětečky..i v drogerii a všude,kde prodávají barvy..
break
Osvědčilo se mi to víc než štěteček. Je pevnější než štětinky
Hádat se nebudu,ale bál bych se, že tam zůstanou nalepené kousky papíru .
break
Používám ten stejnej, kterej mám i při odmašťování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]