Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny a prosím o radu. Mám Fiestu 2007 benzín a začala mi svítit kontrolka motoru. Diagnostika hlásí závadu katalyzátor. Dnes mi jeden známý poradil jet s autem delší trasu a pořádně šlápnout na plyn...katalyzátor se prý vyčistí. Je to pravda? Vím že se to dělá u DPF, ale benzín? Ráda bych si ušetřila tisíce za nový katalyzátor. Děkuji za rady. M.
DPF se právě čistí vysokou teplotou.
Tu nedělá výfukový plyn, ale vložka katalyzátoru před ním. Ta se rozpálí na cca 400C a ohřeje částicový filtr.
Pokud katalyzátor nefunguje, tak nedochází k chemické reakci a ani tedy k narůstající teplotě.
Více si přečti princip katalyzátoru. Tudíž pokud nefunguje, tak ho neopravíš ani hozením do kamen.
Je třeba proměřit lambda sondy nejlíp osciloskopem jestli jsou v pořádku (hlavně zadní lambda) nebo je opravdu vadný katalyzátor. Pak to můžou být i blbinky typu dírka ve vejfuku. Kat se dá navařit univerzální řádově levnější než origo.
Jezdit s tím jde, ale jen do technický kdy to neprojde emisema..
Obecně pokud průběh signálu zadní lambdy kopíruje přední, tak je vadný katalyzátor. Vadná lambda má signál jiný.. Dobrý servis to nejde snadno, drtivá většina jsou ale jen měniči dílů, vymění ti půl auta a do problému se netrefí.. (smutná realita)
asd1 Právě jsem si o tom něco nastudovala na Auto.cz a může to prý být i naposledy natankované špatné palivo. Navíc na vadný katalyzátor prý ukazuje blikající kontrolka motoru, ale mně nebliká...svítí trvale. Chci vědět určitě jaká je to závada abych zbytečně nevyhazovala peníze za kakalyzátor. A nemůžou to být třeba ucpané filtry? Nepamatuju kdy se měnily naposled. Jinak auto opravdu jezdí i startuje normálně. Děkuji vám za odpověď. Milena
Ještě jednou pro natvrdlý: Osciloskopem (příp. diagnostikou) si vyjet průběh signálu z lambda sond a bude jasno jestli jde o vadný kat nebo ne
Svítící kontrolka = v paměti je vypsané číslo chyby, ta nasměruje kterým směrem se zaměřit. Ale chce to i někoho kdo umí vyhodnotit souvislosti, chybu jako následek příčiny jiného dílu než jaký ukazuje chyba - typicky dírka ve vejfuku a lambda mimo hodnoty = lama vmění lambdu a chyba je furt, mechanik opraví děravej vejfuk.
Nic nezkazíš když dáš VIF do paliva + "italskou údržbu" = prohřátej motor prohnat v zátěži a otáčkách (dlouhej prudkej kopec a na trojku točit 6000, stačí půl minuty..
Tohle si Mileno přečti minimálně 3x
Svítící kontrolka = v paměti je vypsané číslo chyby, ta nasměruje kterým směrem se zaměřit. Ale chce to i někoho kdo umí vyhodnotit souvislosti, chybu jako následek příčiny jiného dílu než jaký ukazuje chyba - typicky dírka ve vejfuku a lambda mimo hodnoty = lama vmění lambdu a chyba je furt, mechanik opraví děravej vejfuk.
Díky všem za rady, trochu se mi z toho zatočila hlava. Nejsem mechanik a nikdy nebudu. Z každé rady jsem si něco vzala a čím dál víc nabývám dojmu že nemusí být nutné hned měnit katalyzátor jak chtěl mechanik kterému jeho mobilní diagnostika závadu vyhodnotila jako "katalyzátor". Zkusit můžu i to projetí do kopce ve vyšších otáčkách, to mi ostatně radil i syn. Měla jsem zato že se to dělá jen s auty s DPF filtry. Když to nepomůže, dám auto zkušenějšímu opraváři a věřím tomu že on si s tím poradí. Je tu v CV i firma která katalyzátory čistí tak myslím že možností je víc. Výměna až v případě nutnosti.
Tak to je zajímavé. Já u té diagnostiky byla a opravdu tam měli napsáno "katalyzátor". Tak teď co s tím když pořád svítí ta kontrolka motoru...asi 14 dní?
No ty se ptáš jak nemluvně! No co asi ?
Otestovat lambdasondy a pak jima otestovat katalyzátor.
Takže si to dej do servisu.
...
Myslíš, že když ti diagnostika napíše ušlé kolo, že komunikuje s gumou pneumatiky?
Jsi nepochopil?
Řekne to diagu kus gumy nebo TMPS?
Kdo řekne nefunkční kat diagnostice? Kus plechu katu nebo jeho lambdy postranách?
Aha,že?...
Komunikuje s TPMS, ale ne s gumou = pozná jen nízký tlak. Ale už neví jestli je děravá guma, uchází ventilek nebo prdlej ráfek. Nebo vadný TPMS čidlo Lama vymění gumu, pak ventilek, pak už zbývá trhlinka v ráfku tak vymění i ten, a nakonec se ukáže že to bylo nepřesný čidlo. Asi tak to je myšlený...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.