Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jízda a zastavení na chodníku

Od: krakex* odpovědí: 17 změna:

Zdravím,

zásobuju několik prodejen po našem městě, momentálně probíhá rekonstrukce náměstí, kde zásobuji taky.

Včera jsem zásoboval 2 prodejny, u obou jsem autem zastavil na chodníku, přičemž při odjezdu mě zastavil strážník MP. Na chodníku běžně stojí zásobování, občas to jinak prostě nejde.

Strážník byl arogantní, zdál se být naštvaný a požadoval po mně zaplatit blokovou pokutu v nejvyšší možné výši. Pokutu jsem nepodepsal, bloček mu vrátil zpátky. Bylo mi řečeno, že "nechá napsat doporučení na přezkoušení řidiče".

Tímto se chci zeptat, dá se nějakým způsobem bránit? MP mě osobně ani neviděli na chodníku, nejspíše sledovali kamery a přijeli kvůli tomu, byl jsem zastaven až na obyč. silnici. Na náměstí taky probíhá stavba, je to označené ze všech směrů, platí jiná pravidla pro stavbu, oproti obyčejnému provoz na poz. komunikacích?

Auto je půjčené, strážníkovi jsem podal všechny potřebné doklady k řízení vozidla, ptal se mě i na kontaktní adresu. Půjde přestupek za provozovatelem, nebo za mnou?

Předem díky.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

5x

"občas to jinak prostě nejde", ale jde. každá prodejna musí mít vyřešeno zásobování v souladu se zákony. Jestli se tam z důvodu rekonstrukce vjet nedá, musíte si vyřídit povolení k vjezdu na chodník, nebo znoží donést pěšky. Případně obchod na dobu rekonstrukce může být uzavřen a provozovatel může požadovat kompenzaci. Každopádně ale nemůžete vjet na chodník jen proto, abyste si usnadnil práci. V krajním případě ten chodník můžete i zničit, protože nemusí mít dostatečnou nosnost.

krakex*
hodnocení

No, vlastne mate pravdu, ale na druhou stranu, nektera mista, ted se teda nebavim o tom, kde me "nacapali", nemaji zadne vjezdy/mista.
Napr. kolega vyklada stanek, ktery stoji hned u hlavni silnice v blizkosti krizovatky. Vsude okolo jsou zakazy zastaveni, jedina moznost je to hodit do jednosmerky, ktera se komplet zablokuje a zakaz zastaveni tam taky je. Nebo potom na chodnik. Uz mel taky nekolik rozmluv s pany z MP. Bohuzel se nemuze ocekavat, ze pul tuny zbozi bude nosit kilometr daleko, nebo pres 4 proudovou silnici.
makk

Pokud si někdo chce otevřít prodejnu, musí mít vyřešeno zásobování. No a jestli je při schvalování na úřadě ukecal, že: "Ten kousek si to odnesu v ruce", tak ať si to teď nosí. Hlavní chyba je asi u vašeno zaměstnavatele, který by měl buď ve smlouvě zakotveno, že zaváží na nejbližší místo, kde je možné zastavit, nebo by vám měl koupit rudl a počítat s tím, že některé závozy budou trvat déle.

Je to stejné jako u dodávek z e-shopů. Koupíte si pračku a dopravce vám ji předá za prvními uzamyatelnými dveřmi. Jestli ji chcete vynést až do bytu, musíte si těžce připlatit a ne každý přepravce vám tuto službu nabídne.

hodnocení

2x

Řidič byl ztotožněn, přestupek půjde do správního řízení, kde sedí odborníci, kteří znají výmýšlení řidičů.

Pokud budou mít dostatek důkazů, budete potrestán. I zde píšete, že jste stál na chodníku.

(Pokutu jsem nepodepsal, bloček mu vrátil zpátky. Bylo mi řečeno, že "nechá napsat doporučení na přezkoušení řidiče".***plácání prázdné slámy.)

mnd®
hodnocení

1x

krakex neregistrovaného uživatele jd neberte vážně.píše skoro do všech vláken a nerozumí ničemu.jsou prázdniny a těchto radílků se tady vždycky objeví několik ale ono to zase vyprchá a bude klid.Jen se podívejte kam a kde všude píše a nikdo ho nebere vážně.

jd

Ano nerozumim nicemu a MP bezne strili na auta. Howgh.

Ps: co jsem popsal samozřejmě je silně individuální postup závislý na odvaze a odhodlání každého. Už o tom nebudu diskutovat. Každopádně pokud on zastavil a přiznám se, a ztotožňuji se, tak měl i zaplatit, na tom trvám.

pps: hodně řidičů rozvážkové služeb má se zaměstnavatel domluveno, že zaměstnavatel platí pokuty, protože se to i tak vyplatí.

krakex*
hodnocení

díky za upozornění, vážím si toho.

Každopadně ať už rada správná nebo ne, hlavu mám svoji a v takovým situacích rozhodnu podle sebe, určitě nebudu ujíždět MP, i kdyby zastavení nebylo oprávněné, to pak posoudí správní orgán.

jd
hodnocení

0x

"požadoval po mně zaplatit blokovou pokutu v nejvyšší možné výši" - kolik?

"byl jsem zastaven až na obyč. silnici." - měl jsi MP ignorovat a nezastavovat :) Tvrdit že nemají oprávnění zastavovat, neztotožnili by tě a dali to k ledu.

jinak obecně, s policajtama se NEMLUVÍ, príště si tu hu.. zavři na zámek

jd, měl jsi MP ignorovat a nezastavovat

to myslíte vážně? nezastavit MP? Co bude pak? Honička?

mnd®

jd: to je teda hloupá rada nezastavit hlídce MP a pokračovat v jízdě.Udělejte si zkoušky a řidičák a potom raďte tyhle hlouposti.A ještě ta hloupá blbost - komu bude tvrdit že nemají oprávnění zastavovat ( už to je hloupost ) atd dále co jste napsal za hlouposti.Nepište všude do všech vláken jako všeho znalého a ve finále víte hov...prd.. jak to chodí..To mi připomíná jabraku.A nezastavit MP? - napřed honička a potom střelba.To je teda rada nezastavovat *bzum* .

jd

MP nemuze normalne zastavovat vozidla :) Jiste, kdyby meli podezreni pro ohrozeni provozu na komunikaci, ale chodnik neni komunikace :)

Strelba? Mestaci budou strilet? Uz se to nekde v CR stalo, aby MP strilela po autech? Rad se poucim.

jd, takže může MP zastavovat vozidla? Nejdříve píšete že ne, pak ano?

krakex*
hodnocení

Blokova pokuta muze byt az 2000, chtel po mne 2000. A ted nevim jaky paragraf to je, ale co jsem se koukal, MP sice neni opravnena zastavovat vozidla, ale je tam par vyjimek vcetne podezreni ridice ze spachani prestupku/trest. cinu. Takze to zastaveni nejspis bylo pravnoplatne.
jd

Jsou tam 2 vyjimky. Kazdopadne se to da okecat a ze by MP strileli a jeste kvuli vjeti na chodnik, no ehm. Pokud uz jsi jim zastavil a jeste jsi se jim priznal, tak to zaplat, s tvymi vedomostmi mas velkou sanci na to, ze ve spravnim se ti to prodrazi.

Straznik byl nastvany asi proto, ze ho tam poslal sef, aby vykazal ten den nejakou cinnost, takze ti 500,- mohl dat ale pokud jsi nebyl mily, on se te nezeptal zda uznavas prestupek?

jd,

měl jsi MP ignorovat a nezastavovat

Jsou tam 2 vyjimky.

se to da okecat

Vaše slova, toto jste napsal. jen se zeptám, jak to chcete okecet, když jim protiprávně nezastavíte a klidně může dojít k honičce, která může skončit i střelbou. Nikoliv z důvodu vjetí na chodnk, ale ze situace, která vznikne při honičce.

Jsem ale přesvědčen, že Vy určitě uhádáte s MP vše a třeba i omluvu, že Vás vůbec obtěžovali.

krakex*
hodnocení

jd,

když jsem byl na odjezdu, kvůli okolnostem jsem musel couvat, strážníci si stoupli za/vedle auta, určitě nebudu riskovat, že je přejedu. Zastavení na chodníku a případná pokuta je jedna věc, ublížení na zdraví věc druhá.

Jinak s tím přiznáním nemáš pravdu, pokud vím, tak jsem nikde nepsal, že jsem se přiznal. Strážník pouze podotknul, že to mám za dva tisíce a šel sepsat bloček. Mojí jedinou komunikací s nimi bylo, že jsem zásobovaní, vykladám zboží, jakou mám kontaktní adresu, předání dokladů k mot. vozdilu a že s pokutou nesouhlasím.

Milý jsem nejspíš nebyl, pouze jsem odpovídal na otázky, které mi kladli.

Co se týká zastavování vozidel, strážníci mě podle všeho viděli na městských kamerách, proto taky přijeli, nebo si to alespoň myslím. Tím pádem, dle mě, měli právo mě zastavit

Zastavovat vozidla je oprávněn

c) strážník obecní policie ve stejnokroji

2) jestliže řidič vozidla nebo přepravovaná osoba je podezřelá ze spáchání přestupku týkajícího se bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích

prik
hodnocení

0x

Tak čtu a rozhodně platí jenom jeden zákon. Těžko říci kdy by měl být strážník tolerantní. V našem městě se běžně parkuje na chodníku. Pokud upozorním městského policistu tak dostanu odpověď "to nemáte dost místa aby jste prošel".

No a starosta mi odpověděl, že na chodníku parkovat budou, neboť nemají kde jinde parkovat. To samé v obousměrné ulici kde rozhodně nezbude 6 metrů. S bídou 3 metry takže cyklista musí utéci na chodník pokud jede proti auto v jeho jízdním pruhu.

Sem tam někdo pokutu dostane, ovšem podnikatelům, kteří se většinou schovávají za ODS těm projde všechno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]