Nejste přihlášen/a.
Přijel jsem v Praze po vedlejší silnici - ulice Cukrovarnická (zelené vozidlo) na křižovatku s hlavní silnicí - ulice Patočkova. Zastavil za přechodem před křižovatkou, viděl jsem že zleva jede vozidlo (červené) ve vedlejším pruhu rovně, bez nějaké směrovky. Zleva po cyklopruhu nejel žádný cyklista, tak jsem pomalu vjel do svého pravého pruhu který v křižovatce začíná s cílem pokračovat po Patočkové v pravém pruhu. Najednou cca 5 metrů za křižovatkou náraz z boku, řidič červeného vozidlo to do nás z levého pruhu napálil bez směrovky, přes plnou čáru. Prý chtěl odbočit do pravého pruhu, plnou čáru si nevšiml, naše auto neviděl.
Policista: řidič červeného vozidla udělal přestupek, že do vás vrazil přes plnou čáru z levého pruhu. Nicméně vy (zelené vozidlo) jste viník nehody, protože jste mu nedal na křižovatce přednost.
Tak nevím, já jsem blbej, nebo si policajt dělá srandu a řidič červeného vozidla byl nějaký jeho známý?!
Mám zato, že jsme na křižovatce neporušil povinnost dát přednost v jízdě. Druhé vozidlo nemuselo náhle změnit směr nebo rychlost jízdy. Prostě vjelo do mého pruhu z vedlejšího pruhu přes plnou čáru a napálilo do mne. Já vjel do jízního pruhu který křižovatkou začíná a který byl volný. Poraďte prosím, co si o tom myslíte? Díky.
Co se týká této křižovatky, tak jsou tam "podivně" nakreslené čáry. Tam když by přijel nějaký "sváteční" řidič z venkova, tak by z toho byl asi dost vyjevenej
Co se týká použití blinkru na některých T-křižovatkách, tak kdyby byl každý řidič tak opatrný, že by čekal, až po hlavní silnici žádné vozidlo nepojede, tak by v zácpě mnozí čekali možná až do půlnoci, na vyjetí z takové křižovatky . Znám např. jednu T křižovatku, kde by bylo potřebné instalovat semafor. A přesto tam semafor celé roky není. Někteří řidiči na té křižovatce "netrčí" jen proto, že jsou "milostivě" puštěni řidiči, kteří jedou po hlavní silnici.
zelené vozidlo
Viníkem je jasně zelené vozidlo.
Zelené vozidlo červené navíc po celou dobu vidělo a má výhled, že krásně vidí.
Vždy rozhoduje těžší přestupek a ten je nedání přednosti v jízdě ten Váš!
Ta anketa je vtipná, že zelené vozidlo má červenej sloupec a červené vozidlo má zelenej sloupec
zelené vozidlo
Zelený je viník,ale záleží na šetřen policie.Ale dle malůvky je to ten zelenej kdo to porušil.
Sice vaše vysvětlení a argumenty, ve kterých se všichni shodujete, chápu, ale přesto to považuji za nesmysl.
To by potom muselo platit i v případě připojovacího pruhu. Když vjíždím na hlavní silnici (případně i dálnici) připojovacím pruhem, tak před tím je značka "dej přednost v jízdě". Já budu v připojovacím pruhu a nějaký magor, který má možná mikrospánek, do toho pruhu vjede a nabourá mě, tak já jsem hlavní viník, protože jsem měl na vjezdu na hlavní silnici značku "dej přednost v jízdě"?
chápu, ale přesto to považuji za nesmysl.
co Vás přesvědčí, že to není nesmysl? Zasněžená vozovky, kdy nejsou vidět čáry? Nebo tak opotřebené značení, že není téměř vidět?
Vidím to dost podobně. A pochopil jsem to tak, že tedy kdokoli bude mít dostatek odvahy a bude umět chodit v poj. událostech, vlastně stačí jet kdykoli po hlavní a napálit to do jednoho z aut, co jsou na vedlejší? Mám na mysli stejně řešenou vozovku (a že jich je na tisíce, i kruháče na dálnicích jsou takto řešeny).
Doposud jsem žil v domnění, že "co neubrzdíš, to neukecáš" a taky ještě s "multifunkční" poučkou, že má řidič vždy předvídat.
Tady však vyšel jako "oběť" člověk, který nejen, že nepoužívá blinkry, on se i přizná, že neviděl ani plnou čáru, ani auto. Kdo je adept na přezkoušení k oprávnění řídit?
Ano, může se stát cokoliv, lidé chybují, ale tady bych si dokázal představit, že šlo klidně i o úmysl (který se dokáže jen velmi těžko).
Opět se tedy ptám, opravdu stačí přejet z hlavní na vedlejší, klidně (nebo hlavně) bez blinkrů a zastavit se o jakékoli auto ve vedlejším pruhu, aby na mě bylo pohlíženo jako na "oběť", zatímco ta pravá, reálná oběť z toho vyjde vždy jako viník?
Já si jen nedokážu představit tzv. špičku, kdy se po cestě pohybuje nespočet aut. Vždyť to by nikdo z toho vedlejšího pruhu nikam neodjel, když by se mohl oprávněné bát, že kdokoli na hlavní jen tak změní směr, nebo třeba jen přidá na rychlosti (opět třeba i záměrně, ale dokažte to) a nabourá do něj.
Také mi přijde absurdní představa, že v době špičky kdy v Patočkové v podstatě stojí ucpaný levý pruh (rovně do tunelu) by vozidla z vedlejší ulice v podstatě nesměla vjet do prázdného pravého pruhu v obavě že někdo z levého pruhu najednou přes plnou čáru ustřelí doprava. Stejně tak když si čtu definici pravidla Dát přednost v jízdě: "Povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost". Dle této definice se zelené vozidlo porušení pravidla "Dát přednost v jízdě" nedopustilo. Zelené vozidlo žádným způsobem neohrozilo ani neomezilo červené vozidlo jedoucí po hlavní vo vzdáleném pruhu. Červené vozidlo prostě tím že přejelo plnou čáru vpálilo do auta ve vedlejším jízdním pruhu a způsobilo nehodu.
Upozorním, že je třeba znát přesně průběh nehodového děje po celou dobu. Po předložení názoru jedné strany, nelze stanovit viníka.
Každopádně, každý má právo nesouhlasit s přestupkem, ten bude poté projednán ve správním řízení, kde strany můžou předkládat svoje argumenty a klidně až k soudu.
Tyler,
napálit to do jednoho z aut, co jsou na vedlejší****nesmysl, to si jen něco vymýšlíte...
Mám na mysli stejně řešenou vozovku****asi si pletete situace
Doposud jsem žil v domnění, že "co neubrzdíš, to neukecáš"****chybné domnění..
že má řidič vždy předvídat. ****je třeba doplnit znalost, ze zákona 361/18, část...a jiným okolnostem, které je možno předvídat;
Domnívám se, dle Vašeho textu, že předpis moc neznáte, když ho takto prezertujete.
Jak je to s tím připojovacím pruhem?
Platí také, že když mě tam někdo, kdo jede po hlavní silnici, nabourá, tak jsem hlavní viník já?
Všichni se rozhodně neshodujeme. Můj názor je, že hodně záleží na tom, jestli zapnul řidič druhého auta blinkr a v jaké "fázi" míjení se. Ale prakticky to bývá tak, že lidé popřou vše, co jim nemůže být prokázáno. Takže lze předpokládat, že řidič daného vozidla není čestňák, který by případně přiznal, že blinkr prostě nezapnul.
... až teď mi došlo, že vlastně řidič jedoucí po hlavní "skřípnul" auto, které mělo dávat přednost. Já měl pořád za to, že to do něj "poslal" zezadu, nevím proč. Tady lze krásně vidět ten lidský chybující faktor. Pro mě je tedy jasný viník (oficiální, na papíře, podle zákona) ten, kdo přednost nedal, protože navíc on je ten, kdo někoho naboural zezadu. Ať už se to stalo více či méně nečestně. Tak či tak, pořád "viníka" lituji, protože se spoléhal na "lidskost", že ostatní řidiči používají blinkry k zajištění bezpečnosti a větší plynulosti provozu.
To slavomir - bohužel se mi nedaří najít krásný článek (na asi 3 A4 listy) o přednostech právě na těch obrovských kruháčích dálnic.. tam je to občas pěkná "džungle", co se týče předností a přijde mi to podobné se situací zde, možná by vás to mohlo také zajímat. Nemluvím teď o tom, co je psané a dané zákony (pro p. Cukráře), ale o tom, jak to reálně doopravdy vypadá a funguje.
dle definice zákona ano, nijak červené vozidlo neomezilo, nezpůsobilo situaci kdy by červené vozidlo muselo náhle změnit směr nebo rychlost
Slavomíre, podle vás došlo k nehodě, vozidlo po hlavní narazilo do vozidla z vedlejší a to vozidlo z vedlejší dodrželo zákon?
Přestupek by byl pouze, kdyby vozidlo po hlavní muselo prudce brzdit, nebo uhýbat? A ke střetu (ne)došlo?
...nijak červené vozidlo neomezilo...to že červené vozidlo bouralo, byla tedy jeho vina?
zelené vozidlo
Jel jste z vedlejší - měl jste mu dát přednost..Kdo dokáže že nedával směrovku? Máte aspoň PR? Tak se to zaplatí z něho a jezdíte dál.Jestli teda nemáte už vyčerpané body.
a já se na to dívám z jiného úhlu a říkám následující poznatky:
1) zelené vozidlo za přechodem v místě kde je zakresleno, již není na vedlejší komunikaci, ale je už na hlavní takže svou jízdu musí uzpůsobit i červené
2) pokud červené vozidlo vrazilo do zeleného z levé strany a ještě k tomu z přední části (ne do zadku) tak nemůže být vůbec řeč o tom, že zelené nedalo přednost červenému, protože červený vědomě chtěl zelené předjet. Pokud by červený trkl zeleného ze zadu, tak v tom případě se můžeme podle dalších okolností dohadovat jestli dal nebo nedal přednost atd..
Myslím si, že dost záleží na tom, v jaké části té vozovky se ten náraz stal. Pokud už jste byl najetý na tu hlavní silnici, tak je možné, že už tu nehodu nelze řešit jako nedání přednosti. Pokud vás to druhé vozidlo "sestřelilo" ještě u plné čáry, tak nemůžete být vinen Vy.Z té jedné fotky, která je ještě k tomu zhora, nelze nic moc "vyčíst". Kdyby jste měl záznam z autokamery, tak by to possuzování bylo výrazně jednodušší. Každopádně, viník takových nehod se prokazuje těžko.
Skutečnost, že nějaký policista tu nehodu nějak uzavřel, ještě neznamená, že to musí být konečný "rezultát". Josu známy různé případy, kdy dopravní policisté pochybyli. Záleží dost na tom, jaká vznikla škoda. Případně se můžete i soudit, ale bylo by to na delší dobu.
Dám Vám jeden příklad, který mně někdo říkal. Stalo se to před lety, když nastala hromadná nehoda tuším na D1. Byla to řetězová nehoda x aut. Něčí známý stihl zabrzdit, ale řidiči aut, kteří jeli za ním, už zabrzdit nestihli. On stihl svoje auto ještě rychle vyfotit, než začali narážet další řidiči,takže měl vyfoceno, že má nepoškozený předek, a jen poškozený zadek auta (v okamžiku před dalšími nárazy). Policisté si chtěli vyšetřování zjednodušit, tak konkrétně např. z toho znémého "udělali" viníka. Jenže on měl důkaz, že stihl dobrzdit.
Ve Vašem případě je to horší, protože pravděpodobně nemůžete mát žádný záznam té nehody. Pokud by teoreticky záznam existoval a bylo by patrné, že řidič toho druhého vozidla neměl zapnutý blinkr nebo že blinkr zapnul pozdě, tak by to pro něj byl dost problém. Je jasné, že většina řidičů by zapřela, že nezapla při přejíždění do druhého pruhu blinkr. Takže nastává situace - tvrzení proti tvrzení.
I z té Vaší fotky zhora je ale jasně vidět, že na té křižovatce je ten základní problém, že ta plná čára je příliš krátká a měla by být výrazně delší. Ale v ČR se není čemu divit
Dívám se teď na fotku z mapy cz, na kterou dal odkaz pan Cukrář. Zhora to vypadá, že za tou křižovatkou následuje delší rovný úsek. Ale teď vidím, že tam následuje další křížovatka. Tato křižovatka je typická problémová kžižovatka. Asi by bylo lepší, kdyby ta plná čára byla o několik metrů delší.
Tady můžeme všelijak spekulovat o míře viny,ale reálně ve větší nevýhodě jste Vy , oproti tomu druhému řidiči.
Nemůžete pravděpodobně prokázat, zda zapnul nebo nezapnul bliknr a v jaké "fázi" míjení. A navíc nemůžete argumentovat ani tím, že by ten druhý jel případně rychleji. Takže další postup by asi dost závisel na míře vzniklé škody.
Z takové křižovatky bych na tu hlavní silnici najížděl klidně třeba i rychlostí 20km/hod. a neřešil bych, jestli mně někdo zezadu vytroubí.
Máte smůlu v tom, že jste se míjel s hulvátským řidičem, který to bezohledně stočil doprava.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.