Nejste přihlášen/a.
Dobrý den před dvěma měsíci jsem zakoupil starší Ford Focus. 15leté auto v jednom větším autobazaru. Bohužel po ujetí cca 200km auto začíná špatně řadit. Po hledání na internetu jsem zjistil, že to mohou být lanovody, kulisa řazení, Řadící páka najde při řazení na 4 převodový stupeň rovně, ale ze šikma blíž k 2 převodovému stupni a ztuha a podobně se zhoršílo řazení 5 stupně a zpátečky, která po zařazení často zustává buď v neutrálu, nebo mezi zubama, jak se říká.
Mohu to reklamovat jako skrytou vadu? Autobazar mi říkal, že to auto někde vykoupil a ve smlouvě je napsáno, že až do zaplacení auto zustává majetkem toho bazaru, kde jsem to zakoupil. Ještě mám od bazaru někaké připojištění, kdyby se něco pokazilo, ale tam o převodovce, lanovodech, řazení nic není napsáno.
Byo dražší na to jak je staré. Auto má udajně na to jak je staré najeto jen 100tis km a je po prvním majiteli, původem z čr a podle zápisu z technických to sedí. Moc se mi, ale ten nájez nezdá. Po prvním výletu do kopců se mi zdá, že se začali ozývat i brzdy při prudším brždění a než se auto rošku rozhýbe po tom co stojí, při nižší rychlosti se ozývá buď ložiso, nebo něco mezi pískotem a drhnutím. Samozdřejmě při zkušební jízdě auto působylo normálně. Měl jsem ho i na zvedáku a až na korozy blatníku a povrchové korozi spodních dílů náprav atp. bylo vše v pořádku. Po koupi jsem to nechal prohlédnou mechanikem i ten říkal, že ten stav auto odpovídá stáří. Když jsem porovnával auta, tak za tu cenu něco přes sto tisíc měla všechna auta najeta 2x tolik, zdálo se mi to jako dobrý kup.
Teď si sypu popel na hlavu, co jsem to koupil, jestli tohe neodejde ještě víc.
Děkuji za odpovědi.
Ty kráso, sto kolíků za 15 let starou ohnilou pislu s mouchama, to našli dobrýho hejla
Stav odpovídá stáří - jo, stará piksla. Kilometry podle technický asi sedí, předtim to je otázka, pokkud to měl jeden vlastník tak nájezd může být podobnej po celou dobu jako poslední roky.. Techničák je původní nebo další novej? Dalším se maskuje počet vlastníků
Opravy jsou všechny na tebe. Brzdy asi nerovnoměrně orezlý kotouče jak to stálo, můžeš zkusit obrzdit jinak nový kotouče i desky. Lanovody i kulisu promáznout příp. seřídit, pokud nepomůže tak nový. Korozi ošetřit za sucha a tepla, jinak to bude po zimě do šrotu. Rozvody, můžou být původní 15 let je moc, termín je 8 let, musí je dělat někdo kdo je umí, často jsou nastavený blbě (řemenice nemaj pero drží jen třením = nastavit správně polohu a správně utáhnout) Pak nový zimní gumy, náplně a bdeeš v tom tak za 30k, minimum je 20 kolíků když to budeš dělat sám. Reálná hodnota je max. 50 kKč, sis moh koupit "hnusnej" za 50, dalších 50 do toho nasypat a měl bys mnohem lepší káru než tohle..
Bohužel, na bazoši toho moc lepšího k sehnání není, za 50 tisíc možná 20 let starý golf se 300tkm na budíku. Za oktávky a 5golfy chtějí možná ještě víc a na budíku mají 250tkm i více. Obcházel jsem bazary několikrát a všude jen malé auta za 80tis, a nebo potom o dost dražší. Rozvodový řemen je měněn před 20tkm, zbytek rozvodů asi ne. Nástřik dutin asi budu řešit, ale auto rezavé není.
Gumidku, celkem pekny kousek. Nasypes do rozvodu, brzd, filtru, oleje, chladici kapaliny, jinych drobnosti 25K. A s prepisem, evidenckou pekna kara za 75 fíků. Proc ne.
Chlapy, vy říkáte 15let auto staré a vytájnete ma mě 22leté za 50tis? Jestli to moje prodám za 5 let za 50, budu spokojenej. Kdysi jsem koupil 17let starou fedu za 10k. Neříkám, že jsem s tím co mám spokojený,určitě se dalo koupit lépe, možná o 3 roky mladší kia nebo hyundai za to mohl být. Chtěl jsem něvo víc ojetého kolem 180 aby to bylo po servise, ale to hledá každý to je hned pryč..
Brečet k vůli řazení je fakt nesmysl. Tak ho vyměním a zbytek auta cajk. Co je na tom?
V tom je kouzlo ojetin. Koupím za supr cenu základ, kde si vyměním sám náplně, brzdy, tlumiče a pak vím, že jedu ve svém a bezpečném autě a mohu se na vše spolehnout, protože jsem na to šáhl já.
Kupovat ojetinu není pro lidi s myšlením, že koupím nejlevnější plečku a pak se budu všude modlit, aby vůbec dojela tam a tam a bude to otázka 50:50.
Normální člověk u ojetin řeší motor, převodovku, kastli a zbytek je spotřební a opravitelná věc za hubičku.
Když máte ve smlouvě že stav vozu odpovídá stáří vozu tak máte asi Smolíka co by jste chtěl že by 15 leté auto jezdilo ještě 10 let aniž by stě do něho nedal ani korunu? Holt 15 leté auto
1/ Pokud by car vertical ci jini odhalili vyssi stav km, tak bys uspel s pozadavkem na slevu, slo by o pravni vadu, pokud skutecne mas stav km v kupni smlouve - opravdu?
2/ Jinak se pokusit vyhandlovat nejakou slevu na opravu treba ja takhle jednou dostal 3000,-
Ujeti jen 200 km? tak to muzes uplatnit za jednotky dnu u bazaru, tento navrh vhodnou formou pisemne, aby co nejkratsi lhuta byla zachovana. V emailu zminis datum nakupu, datum kdy se vada zacala projevovat a dnesni den. Je mozny ze byla prevodovka naraficena a bude to neco vetsiho a bazar ti rad ty 3 tisice, za tvych 5 minut s mailem, zaplati aby mel pokoj, kdyz mu napises, ze si prevodovku opravis sam.
tady pozor - je rozdíl "stav na tachometru" a "nájezd vozidla" ... takže pokud má jen ten stav na tachometru, nikdo nelže - to tam prostě je... a není možné řešit přetočený tachometr
Myslím, že nemáš pravdu:
Viz judikát Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 33 Cdo 5153/2016, ze dne 15. 9. 2017
Smlouvou z 10. 8. 2012 žalovaná (prodávající) převedla na žalobce (kupujícího) za sjednanou cenu ve výši 169.900 Kč vlastnické právo k osobnímu automobilu značky "Škoda Octavia, VIN:TMBHS21Z282167739" (dále jen "vozidlo"). Kromě jiných znaků (např. barva, registrační značka) bylo vozidlo identifikováno stavem tachometru 82 415 kilometrů s tím, že skutečný počet ujetých kilometrů nebyl zjištěn (v závorce k tomu poznámka "negarantujeme"). Podle článku 4.1 smlouvy vozidlo "... kupující kupuje ve stavu, jak si jej osobně či prostřednictvím jím určené osoby prohlédl, s vědomím, že se jedná o automobil použitý, opotřebený úměrně stáří a ujetým kilometrům."
...
Dovolací soud se ztotožňuje se závěrem odvolacího soudu, že žalobce byl oprávněn od kupní smlouvy odstoupit, protože vozidlo při převzetí nebylo v souladu s kupní smlouvou (§ 616 odst. 3 obč. zák.). Jak již konstatoval Nejvyšší soud v usnesení ze dne 2. 7. 2014, sp. zn. 8 Tdo 728/2014, na které také odkázal odvolací soud, "počet ujetých kilometrů je při prodeji motorového vozidla jednou z podstatných skutečností určujících výši jeho prodejní ceny. Cenu a atraktivnost ojetého vozu určuje především technický stav, rok výroby a intenzita s jakou byl používán předchozím majitelem. O těchto skutečnostech dobře odpovídá stav počítadla kilometrů." Pokud je v kupní smlouvě vozidlo identifikováno (i) tachometrovým náběhem kilometrů, tak jeho technický stav musí odpovídat – kromě jiných znaků – také ujetým kilometrům; to je ostatně obsahem ujednání článku 4.1 posuzované kupní smlouvy. Prodávající se nemůže zprostit odpovědnosti, že tomu tak není, tj. nepoměřovat celkový technický stav vozidla tachometrovému náběhu uvedenému ve smlouvě, i když má pochybnosti o skutečném počtu ujetých kilometrů. To samozřejmě platí za předpokladu – v souzené věci splněného, neboť skutečný náběh kilometrů byl minimálně 3,5 krát vyšší než stav tachometrového náběhu podle smlouvy –, že rozdíl mezi deklarovaným stavem v kupní smlouvě a následně zjištěným skutečným stavem ujetých kilometrů je zásadní.
Ahoj. No a díval jsi se poslední dobou na nějaké inzeráty co se prodává?
V bazarech měli fokuse 3 a stály od 90 do 140tis. 10 leté auto stojí v průmětu od 160 do 190tis. kč
Taky se mi to zdá hodně, ale dnes není moc z čeho vybírat.
spíš potřebují auto na cestu do práce a prostě musí něco koupit - bohužel, ty šroty za ty prachy jsou děsný...
Je to pár dnů, co jsem snad po měsíci hledání koupil jedné známé auto - vybral, ověřil, ona si koupila - pak mi ho přivezla k servisu u známého. Dnes to auto bylo hotové ... za auto 25000,- a servis 8500,-(clio II - 1,2 - rozvody, kladky,řemeny, kapaliny, kompletní kontrola)! aby to bylo bezpečné. Nicméně i tak jsem spokojen (a ona také), protože auta za 30 - 40 tis byly prostě totální šroty, které se nevyplatilo ani zdaleka servisovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.