Nejste přihlášen/a.
zdravím, ptám se jako úplný laik - máme v autě (Octavia) baterku cca 7 let starou, jak tady těm baterkám klesá kapacita? a dá se to nějak jednoduše změřit? jakože pokud to někam zavezu, oni mi to zkusí dobít, tak pak můžou změřit jak ta baterka na tom je, ne? díky
existuje zátěžový měřák má ho každej slušnější servis já to řešim jednoduše pokud jednoho dne nenastartuju přes noc nabiju baterii změřím dobíjení a klidový odběr z baterie pokud je měření v normě a baterie do 3 neděl opět klekne-nestartuje nic víc neřeším a du pro novou baterii
dále měřím na baterii při startování napětí a pokud de pod 8V je na výměnu
jestli máš baterii 7 let a máš problém auto natočit počítám že pudeš brzy pro novou baterii
Přeměřit samozřejmě jde,na zátěžovém měřáku...ale předpokládám že takto stará baterka už moc dlouho nevydrží,myslím že pokud ne hned,tak mrazy ji odrovnají...
Ale jsou i vyjímky,mám od novoty škodu felicii 1,3 MPi a tovární baterka tam vydržela přesně 11 roků...pak odešla zcela náhle a bez varování,jednoho rána jsem prostě nenastartoval a byl konec
Jak jinak než ztrátou kapacity umírá autobaterie!Dá se to odměřit tak,že nově nabitou baterii zatížíme 100 W žárovkou a svítíme do znatelného poklesu svitivosti.Doba tohoto svícení hodnotí kapacitu.Kapacita akumulátoru klesá jednak sulfatací článků,což je nevratná chemická změna,a jednak zkratem mezi elektrodami,způsobeným kalem z olova článků,kterýje vodivý a pokud se na dně dotýká článků,vybíjí je samovolně.
JABRAKA
Takhle starý akumulátor pravděpodobně odejde na zkrat článku v důsledku rozpadu olověné mřížky. Problém není ani tak to, že nenastartuje, ale to, že se to může stát za jízdy a dnešní vozy to neustojí a zdechnou.
Záleží na voze a jeho elektronice. Mimochodem, ani felda z první série na 5 článků nejede. Zdechne bez ohledu na otáčky.
Je to cca 14dní, co jsem se vydal na poslední vyjíždku na motorce. Baterku jsem tam měl cca 8let starou typu AGM.
Baterie do poslední doby fungovala zcela bez problémů. Za jízdy motorka najednou zhasla a chcípla. Baterie během vteřiny totiž ztratila skoro všechnu kapacitu a dobíjení nedokázalo bez baterie zapezpečit běh motoru. Je ale pravda, že tady se jedná o neregulovatelné buzení, tedy něco jiného, než u moderních aut.Startovací proud má baterie napsaný 180A, ale nedokázala dát více než 500mA. Bez zatížení měla pořád cca 12,6V .Při pokusu o dobíjení měla skoro nekonečný odpor, takže se nedobíjela. Kdyby se tohle stalo v autě, tak si dokážu představit, že regulace buzení alternátoru může přesáhnout jeho možnosti a napětí naroste do hodnot, který ho zničí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.