Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se říkalo tomuto motocyklu

Od: slavo® odpovědí: 8 změna:

Vyráběl se po tzv. "pérákovi" který měl spínací skříňku v nádrži a po něm už byla tzv. "panelka".

Byl mezi těmito dvěma motocykly.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Kývačka? Kejvárna.. Tak nějak?
hodnocení

Jestli kývačka, tak my jsme měli doma 125.

hodnocení

0x

Děda měl péráka, po něm něco, čemu říkal "kývačka". Rozdíl byl v odpružení zadního kola? Klíček na nádrži sedí.

hodnocení

0x
Kývačka, kejvačka. V mládí jsem na ní jezdil, ještě ji mám ve stodole. Když se dožiju klidného stáří, tak ji zrenovuji. Model 353 (250ccm).

hodnocení

0x

Kývačka. 250 i 350, mezi nimi byl rozdíl jen v motoru. Od péráku se lišila v odpružení vpředu i vzadu. Pérák měl vpředu i vzadu jen péra, bez olejových tlumičů, kávačka už měla kyvnou vidlici, tedy péra a teleskopické olejové tlumiče pérování. Vzadu také, péra plus olejové tlumiče. V komfortu jízdy tedy podstatný rozdíl. Měly modernější dezign, jiný, elegantnější reflektor a spínací skříňku v panelu reflektoru. Později ten panel byl ještě více zmodernizován. Naše stroje a jezdci tehdy vládly Šestidenní. Podobně to v té době už měly i "Zetky", tedy motocykly ČZ vyráběné ve Strakonicích. Měly kubaturu 125, 150 a 175 a na rozdíl od červených JAWA černou barvu.

Jawa 250 typ 353 je motocykl, vyvinutý firmou Jawa, vyráběný v letech 1954–1962. Předchůdcem byl model Jawa 250 pérák, nástupcem se stal od roku 1962 typ Jawa 250/559 zvaný panelka. Wikipedie

Typ 353 jsem měl z roku 1953.

makk
hodnocení

0x

Tak to byla Kejvačka, podle zadní kyvné vidlice (panelka zas byla podle panelu s tachometrem).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]