Ahojky, mám na vás takovou otázku. Mám Kia Rio 15 CRDi - 81kw. Klepají mi brzdy. Kdykoliv nastartuju, tak mám kontrolku ABS vypnutou, ale jakmile vyjedu a začnu brzdit, začne mi klepat brzdový pedál. Po nějaké chvíli se ABS kontrolka rozsvítí a začne to lépe brzdit, ale vždy, když dobržďuji, zas se rozklepe. Pokud jedu vyšší rychlostí (nad 80km/h) a začnu brzdit, rozklepe se mi volant. Pokud chci brzdit prudčeji, tak se mi zas rozklepe brzdový penál. Může to být ABS? Zrovna mám vyměněné nové kotouče, destičky a ramena. Díky za případné rady
Před výmenou bylo vše vpořadku? ABS se projevuje při dobrždování, to co popisujete vypadá spíše na vadu kotoučů kupřikladu zvlněné apod. Menší pravděpodobnost jsou destičky. Jinak ideálně reklamovat kde vám dělali výměnu.
Ano, klepání bylo i před výměnou, proto jsem vlastně koupila úplně nový kotouče a brzdový destičky a ramena, jelikož jak píšete sám, tohle mechanik očekával. Možná jsem rovnou měla koupit i čepy. Nicméně problém přetrvává.
meta
Potřebujete někoho zkušeného kdo se stím projede a diagnostikuje závadu, online rady budou pouze spekulace.
To je zase materiál jo kupte i čepy a když to nepomůže tak se neobtěžujte hledáním toho co to dělá, ale kupte rovnou nové auto. Když už se o toho rejpalo tak těžko říct jestli byla závada odstraněna a vznikla nová nebo ne. Když tomu nerozumíte což chápu tak si najděte mechanika, který ano ten váš mezi ně nepatří.
Rozklepání volantu ukazuje na mechanickou závadu na točivých věcech = kotouč, náboj (jako první změřit házivost kotouče příp. i dosedací plochy na náboji)
Měnit díly naslepo je loterie kdy se konečně trefíš Pokud to dělal servis tak reklamuj "závada neodstraněna" a měli by vrátit prachy za mizernou práci i za zbytečně měněné díly (bohužel s tim tě vyfakuou a to že už k nim nepůjdeš nefunguje - kšeftů maj víc než stíhaj a v reálu ty zdrhneš a přijde jim jinej co zdrhnul od jinýho lempla
Pedál nevrní. Je to jako když šlápnete na brzdu, ona se sekne, povolí, sekne a potom zas povolí. Jako kdyby mě vracel pedál nazpátek.
007cz
Snímač ABS v kole vidí prasklej kroužek jako stojící a aktivuje ABS, to ti kope do pedálu. Žádné brzdy ani snímače, prohlídni pořádně kroužky ABS.
asd1
Seplá ABS s pedálem "vrní", nekope resp. kpe vysokou frekvencí. Ale netřepe s volantem. Tam to nebude jen kroužek. Chyba na ABS ale bude, jinak by nesvítila kontrolka.. Ovšem takhle přesnej popis jaku tu máme je dobrej pro věštce...
Prasklej kroužek nevidí jako stojící ale je tam kvůli prasklině větší mezera mezi segmentama, tu vyhodnotí jako bloklý kolo a sepne..
asd1
PS je možný že ABS sepne jen v tom místě poškození a pak hned zase vypne, pak by to brkalo v rytmu otáčení kol a u 4 kanálu asi i kopalo volantem (spustí ABS jen pro jedno kolo = nesymetricky a řízením to cuknout může..)
Na starším autě to s prasklým kroužkem vrnělo trvale při každým brzdění, tady to může být jinak..
Souhlas určitě začít kontrolou kroužku ABS - prasklý nebo zasviněný..
nelakoubova
Oka, už jsem objednaná do servisu i s dobrými recenzemi. Ale podle toho, co říkáte, tak to i sedí. Chlapi, musím vám říct, jste fakt třída
asd1 ABS neví o poškození. jen to poškození způsobí rozdíl rychlosti otáčení kol celého kroužku. Je tam nějaké mez tolerance rozdílů v rychlsotech otáčení a pokud poškozením je na hraně, tak to blbne.
Tedy dle mého.
007cz
Nedávno jsem tu měl to stejné kopání, na diagnostice krásně ukazovala všechna 4 kola. Po vizuální kontrole prasklej kroužek a ten se protáčel na poloose, ani kontrolka nesvítila, systém si myslel že funguje správně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.