Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava relé ČZ 175

Od: michalll odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, mám Malotraktor z motorem ČZ 175 - skůtr prase, a spalilo se mi na něm toto dobíjecí relé, je nějaká možnost jak ho spravit nebo je na vyhození? Děkuji za info.

Oprava relé ČZ 175
Oprava relé ČZ 175 #2
Oprava relé ČZ 175 #3

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
To bude na vyhazov osobně netušim že by to nekdo opravoval
michalll
hodnocení

Nevadilo by mi že by bylo na vyhazov ale problém je spíše to že nejde nikde sehnat.

hodnocení

0x
Pokud je MINUS na kostře, pak třeba toto eshop.aev.cz/... elektronické, náhrada. Mechanické bude asi problém... případně volejte, pište do aev.cz

makk
hodnocení

0x

Když to nemáte jako veterána, tak je nejlepší elektronická alternativa.

hodnocení

0x

Dej tam ten AEV od nonka a hlavně odstraň příčinu. Relé takto samo o sobě nezhoří. Hledej problém v elektrice a dynamu samotném. Pak až výměna. Jinak shoří i to nové.

hodnocení

0x

Teoreticky by se dalo převinout, prakticky Vám to dneska už asi nikdo neudělá.

michalll
hodnocení

Takže by stačilo pouze sundat starý návin a namotat nový drát o stejném průměru a zaletovat spoje?

V podstatě ano. Ten drát musí být naprosto stejný, jinak by to nemuselo fungovat spávně. Také by bylo dobré lehce napružit a očistit kontakty (nikoliv pilníkem!). Celkově odrezit a vyčistit. Ono to vypadá jednoduše, ale pokud jste to nikdy nedělal...

A taky návin stejným směrem

Nestačilo. I kdyby se vám podařilo cívku převinout, tak se spálí znova. Nejdřív je potřeba zjistit příčinu. Pro kvalitní opravu by to chtělo sehnat servisní manuál s popisem a se seřizovacími hodnotami. Nastavit se to dá, je to ale piplačka, protože se mezery nastavují na setiny milimetru, napětí na desetiny voltu a všechno se vzájemně ovlivňuje. Když nejde o zachování původnosti, tak se také přikláním k elektronickému.

Takto to opravíte fyzicky, elektricky to bez seřízení nebude fungovat...sice "nejakz"bude, ale budete se divit, když vám úplně odejde dynamo nebo zničíte i baterii. Nejdřív je třeba změřit dynamo.. flat4.org/... a před namontovanim regulátoru je nutné jeho seřízení znalým problému
michalll
Dynamo je v pořádku, relé se spálilo jen proto že se vyklepal jeden drátek a jelikož všechny pozice nejsou obsazené tak jsem nevěděl odkud se vyklepal a “znalý” soused mi ho zapojil tak že se z něj zadýmilo jinak jsem žádný problém neměl. Pokud by se to tedy fyzicky namotalo stejně jak se tedy provede to seřízení?

Osobně bych se v tom nevrtal. Na Jawa - nebo veteran forech je pár lidí kteří se tím živí.Sice to nebude zadarmo, ale bude to funkční.

Na seřizování si obstarejte originální dílenskou příručku. Existují sice obecná pravidla, každé relé se ale seřizuje trochu jinak a je nanejvýš vhodné dodržet předepsaný postup. Jako studijní materiál jsem našel příručku pro jiná relé:
jawarmaniak.wz.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]