Nejste přihlášen/a.
Mám FORD S-Max, 2,0 TDCi, 103 kW a nyní začal studený motor při rozjezdu na 1. i 2. převodový stupeň trochu cukat. Čím by to mohlo být?
Nekvalitní palivo, vada nějakého čidla, vada ECU, spálená spojka, přibržďující kola, chyba řidiče
najeto km?
Nalej tam celou pixlu VIF Diesel aditiv a projeď, aby se zamýchala v nádrži (čerpadlo za jízdy nechává palivo kolovat a navíc jízdou se nádrž třese a houpe s autem).
Pak uvidíš.
Diagnostika by řekla v dalším kroku víc.
TDCi jsou tuším Commonraily a ty jsou velmi citlivé na kvalitu nafty. To není komůrkáč na zetoru či multikáře, kterému je kvalita paliva fuk.
Natankuj tam třeba efectu (na benzina/orlen), nalej VIF a jeď po dálnici aspon 150 na 5tku nebo lépe na 4ku (pokud máš manuál). A alespoň 20 minut to toč. Pokud se to ani pak nezlepší, tak odpovědi jsou zde už řečeny. Dej tomu.
Jinak ještě otázka, jak s tím autem jezdíš? Popiš měsíc. A kdy se měnil palivový filtr?
Jezdím kolem 2000 otáček a jak to jen jde, tak plachtím na neutrál. Spotřebu mám 5,1 litru na 100 km a průměrnou rychlost 45 km/h.
Pokud tak to trvale šolícháš tak to pěkně kurvíš, jak motor tak dvouhmotu, hlavně nízký otáčky v zátěži (bez zátěže to nevadí).. Aspoň jednou za tisíc km je potřeba ohřátý motor prohnat velkou zátěží i otáčkama (ideálně dlouhej kopec na dálnici v dojčlandu)
Pokud ti jde o spotřebu, tak se neboj s prohřátým motorem (min. 10 km) akcelerovat s vytočením do 4k a pak držet rychlost nebo plachtit.
Začni tou pikslou VIFka do nádrže a proveď "italskou údržbu"
A modli se aby to nebylo čerpadlo hráblo špony + vstřiky...
Já ale nijak motor nepřetěžuji, do kopce řadím na nižší stupeň a po rovině plynový pedál jen lechtám. Ten motor má dostatečný kroutící moment už při těch 2000 otáčkách, kdy už také působí turbo. Palivový filtr jsem čistil před 2 lety, takže to by také mohlo být příčinou. Motor se mi zdá ve výborném stavu, protože do kopce akceleruje i na 5 a vůbec nežere olej.
Motor timhle nepřetěžuješ ale zasíráš karbonem
Všechno od válců po výfuk, včetně turba EGR ventilu a tim i sání..
Přetěžuješ dvouhmotu ta trpí v nízkých otáčkách a dost se zkracuje životnost. Motor to utáhne ten ti to najevo nedá, zjistíš to až když dvouhmota začna mlátit.
Zasviněný palivák je taky jedna z možností, spíš míň pravděpodobná, výměnou nic nezkazíš (ačkoliv!) Dej kvalitní a použij správný postup výměny..
Dost zásadní je ta celá piksla VIF do nádrže + italská úsržba, dovede to dost zachránit..
@aloisb Pises, ze jsi pred 2 lety cistil palivovy filtr? To se sakra dela jak? Tu soucastku jednou za rok vezmu, vyhodim do prcic a dam palivak novy. Pouzivam Delphi, jakozto vyrobce vstriku a tak moc oblibeneho fordiho cerpadla. Taky mam TDCi. Pripojim naftu, mnou vyrobenym balonkem s hadickama a rychlospojkama napumpuji naftu, tim filtr cely zaleju a odvzdusnim. Pak pripojim. Motor nemlati naprazdno, nepridira se cerpadlo a chyta na drc.
A proč plachtíš na neutrál? Většinou diesely na neutrál mají spotřebu 0.5l/100km a při zařazené rychlosti a nesešlápnutém plynu mají spotřebu takřka 0. Neutral je na stání. A palivový filtr se mění za nový, nečistí, protože tam můžeš kdo ví co ještě dostat při "čištění" a moc nevím, jak to chceš fektivně vyčistit. Tomu autu dej (při zahřátém motoru) trošku pohulit, zvlášť common raily potřebují mít jizdní podmínky skoro jako benzínové auta. Radši mít spotřebu 5,5 a dát mu, co potřebuje, nebo 5,1..
petrovic: cerpadlo si to v pohode bez ujmy nasaje pri otoceni klice do polohy z 0 na 1 (rozsviceni kontrolek), parkrat za sebou
infantilni... vysvětli staré gardě, že i všechna MPi, TSi,atd... vypínají vstřikovače a spotřeba je 0,0l/100
Sám vím, že je to zbytečná námaha.
@infantilni moje auto nema podavaci cerpadlo z nadrze. Vysokotlake cerpadlo si naftu cuca samo. Takze kdyz bych filtr nezalil, cucalo by si naprazdno a nemazalo by naftou. Klicek z 0 na 1, bych mohl kroutit veky a nic by se nedelo.
Ale prd. Při plachtění má sice motor volnoběžnou spotřebu ca 0,5 L/h, ale motor nebrzdí, takže to doplachtí mnohem dál než s kvaltem a zavřenýma vstřikama, = na celkovou spotřebu to vyjde to mnohem líp. Brzdit motorem má kvůli spotřebě smysl jen v prudkých kopcích kdy je třeba brzdit, v mírným táhlým máš sice spotřebu 0 ale daleko s tim nedojedeš a musíš brzy dát napapat. Kdo nevěří ať si to vyzkouší, s plachtěním na neutrál je spotřeba klidně o litr nižší než "furt zakvaltováno"
Trvale šolíchat je mor, je třeba i italská údržba.. A není problém jezditsvižně s nízkou spotřebou, recept je akcelerovat v oblasti nejvyšší účinnosti motoru (oblast max Mk až do max. výkonu) a pak držet rychlost šolícháním, z táhlých klesání a při dojezdu ke zpomalení plachtit, z prudkých klesání s kvaltem a zavřenýma vstřikama.
pochopitelně z kopců a plachtit na neutrál po rovině je opravdu nesmysl. Stáčí lechtat plyn a jet kontinuálně a né rozjet a pak plachtit...
Nejezdíš, chybí ti tam akcelerace do max. výkonu = kolem 4k
Samozřejmě jen prohřátým motorem = minimálně 10 km po vyjetí, dát pohulit studenýmu motoru je špatně.
Motor potřebuje občasnou velkou zátěž a otáčky, aby se vypálily karbony a pořádně profouklo všechno ve vejfuku, nezatuhly lopatky turba pokud jsou naklápěcí, EGR apod.
Já na neutrál prostě neplachtím, a někdo jo. Přijde mi to zbytečné a nelogické. Při jízdě má být zařazená rychlost, neutrál je jak říkám na stání :D Je to každého věc. Já to dělám pro brzdy a tak trochu pro motor. A spotřeba mě vůbec nezjímá, jelikož při mém nájezdu do 6000 km měsíčně to je zanedbatelný cenový rozdíl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.