Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
procetl jsem radu zdejsich diskusi pro ujasneni si obecnych skutecnosti okolo prihlasovani, odhlasovani, prehlasovani aut, ale nedokazu si stejne udelat definitivni obrazek...
hypoteticka situace - vezmu svoje (na mé jméno - fyzicka osoba - v ceskem registru prihlasene auto), odjedu na dovolenou treba do africke Keni a na konci pobytu budu chtit auto prodat nejakemu Kenanovi... staci mi (tak jak jsem se tu nekde take docetl) nechat si podepsat kupni smlouvu a na jejim zaklade po navratu do CR auto odhlasit z registru ze sve osoby? Plati se z takovehoto prodeje nejake dane, vyvozni cla apod.?
A druha situace - neni lepsi si na takovouto dovolenou koupit auto a jet na registracnich znackach, s docasnym pojistenim apod.? A opet, v takoveto situaci vznikaji nejake povinnosti ohledne povoleni k vyvozu nebo placeni cla?
Predem dekuji za odpovedi a preji vsem prijemny vecer
Většinou se auta vyvážená do EU nebo mimo EU registrují na osobu cizince v místním registru kde jsou zapsaná, české značky se přitom odeberou a vydají se exportní,auto pak definitivně opouští registr vozidel ČR. Toto lze udělat i dodatečně, po návratu z Keni vrátíte české značky, předložite oba registrační doklady a písemnou plnou moc od občana Keni s jeho údaji a adresou, auto na něj přihlásíte a exportní značky s doklady mu pošlete poštou. Podmínkou je platná pojsitka v den registrace a platná technická prohlídka.Tolik v souvislosti s registrací.
Děkuji za rychlou a vycerpavajici odpoved! Predpokladam tedy v tomto pripade, ze zadna cla ci povoleni potreba nejsou. Snad jen, neví někdo jak je to v současné době s placením daní, při prodeji ojetého auta v mnou nastíněném případě?
Tak ohledně daně jsem našel toto
Osvobozen od daně je prodej auta (a motorky, lodě či letadla), pokud doba mezi jeho nabytím a prodejem přesáhne jeden rok.
Jeste me napada jedna vec "mimo tema"... pri procitani mistniho fora jsem zjistil, ze pomerne hodne lidi resi problem, jak odepsat jiz neexistujici auto z registru - a jake jsou s tim slozitosti... co jim (krom toho, ze jde o podvod samosebou) brani, aby si napsali sami vymyslenou smlouvu a plnou moc na nejake vymyslene jmeno obcana treba te Keni a dorazili auto na urad prehlasit? Tezko nekdy nekdo zjisti, zda ten Kenan existuje a ze auto slo treba ve skutecnosti na nahradni dily...? Ale to me napada spis jen tak pro zajimavost ...
předpokladem registrace na keňana je platná technická prohlídka, pojistka může být i krátkodobá, podvodníci bohužel většinou už auto nemají, a i pokud ještě mají doklady, má auto propadlou STK, u úřadů se podle zákona vyžaduje i evidenční kontrola, kterou ale vetšina úřadů promine, protože auto opustí registr vozidel ČR...evidenční kontrolu doporučuje prominout v tomto jediném případu ministertvo dopravy, bohužel se to zatím neobjevilo v navazující vyhlášce a v zákonu je jednozbnačně stanoveno, že podmínkou registrace je předložení protokolu o evidenční kontrole...i registrace na cizince je registrací...keňskou adresu nikdo neprověřuje, a u fyzické osoby nikdo nekontroluej zaplacení nějaké daně, pukud to osoba neuvede v daňovém přiznání. Žádné clo se neplatí, myslím u nás při exportu ojetého auta, a i kdyby, nikdo to nemusí vědet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.