Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konec povinné biosložky

Od: jarin* odpovědí: 11 změna:

Zdravíčko,

od 1. července skončila povinnost přimíchávat biosložku do paliv. Nepíše se o tom tolik jako když klesla spotřební daň na PHM. Nedělal jsem si iluze, že by toto opatření mohlo nějak realně snížit cenu paliv, spíš v tom vidím pozitivum, že by konečně mohla být možnost natankovat čistou naftu.

Jenže zrušení povinnosti není zákaz, tím pádem se nabízí otázka, kdo reálně tu čistou naftu nebo benzin začne prodávat.

Četl jsem i zprávu, že biosložka z paliv nezmizí, protože musíme plnit emisní cíle..ale to byl iDnes co patří Andymu a ten se z toho musí do teď vzpamatovávat.

A taky potom co Benzina tvrdila, že Verva diselel biosložku neobsahuje, pak to změnili že standardně neobsahuje a když jsem jim poslal fotku žluté Vervy jak řepkový olej, tak z nich vylezlo, že může obsahovat 6-7% FAME. Takže našim pumpařům taky nevěřím..možná kromě EuroOilu.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Nevím jak to je teď s biosložkou v palivech a s barvou nafty.
Když jsem v osmdesátých letech minulého tisíciletí sloužil v armádě u týlařů, konkrétně u PHM, tak byla cisterna T148 na dva dny. Takže nafty jsem viděl opravdu hodně. Většinou byla taková nazelenalá, ale zdaleka ne vždy. Barva od úplně průhledný jako voda až po černou.
jarin*
hodnocení

Tak já mám normální barvu nafty právě spojenou s čirou modrozelenou barvou.

hodnocení

0x

Biosložka dávala naději, že bude na co jezdit, až zrušíme Putinovu ropu.

Takže ji zrušíme ..

asd1

Zrušila se povinnost, není zakázaná, tak nevim o co ti jde. Že by kovaná propaganda jak USA nařídilo Putinovi bombardovat Ukrajinu?

Pokud bude biosložka pro výrobce levnější tak tam bude furt. Pokud dražší tak tam nebude. Nic složitýho.

riva

Vláda si vybala na zrušení této povinnosti dobu, kdy Putin potřebuje prodávat ropu. A místo biosložky tam bude právě Putinova ropa. Prostě vláda má raději Putina než Babiše.

asd1 - ukažte mi někoho, kdo nainvestuje miliardy do biosložkových technologií bez zajištěného odbytu ..

Mimochodem - murdlanti z Brusele praví, že po roce 2035 se budou prodávat auta jezdící výhradně na bio.

naději? To jako všichni s CR budeme jezdit na fritovací olej z kaufu?

Já myslel, že po 2035 se už budou dělat jen auta na baterky.

dělat a jezdit jsou dvě rozdílná slova

Soudružky komisařky nařídily, že spalovací motory jsou přípustné, pakliže budou provozovány na palivo s nulovou uhlíkovou stopou. Thoriové reaktory a syntézu uhlovodíků do té doby nestihneme ani v laboratoři. Takže líh a řepka ..

Přestanou se dělat mnohem dřív, protože je nikdo nebude kupovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]