Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrovozítka na silnici

Od: makk odpovědí: 6 změna:

Jen mě to zajímá, co vlastně oficiálně smí a co nesmí na silnici a za jakých podmínek?

1. Invalidní vozík? Smí po silnici i chodníku. ŘP asi není třeba, musí to být schválené pro provoz na silnici? Smí být invalida pod vlivem alkoholu?

2. Vozík pro seniory (myslím např. toto: aktiv.cz/... ). Opět ŘP? Schválení pro provoz? Alkohol?

3. Elektrokoloběžky všecho typu. Tady se názory liší asi nejvíc, dotazy stejné.

Můj názor, že bez homologace smí na silnici jen invalidní vozík a kolo s pomocným motorem (nikoliv koloběžky). Dál si myslím, že valná většina těch vozítek pro seniory a koloběžek homologaci nemá, zatím jsou na silnci tolerovány, ale v podstatě je to na úrovni doma dělaného trakrůrku. Otázka času, kdy s tím v provozu začnou být problémy a začne se to postihovat.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Starší článek:

garaz.cz/...

Novější článek skrze plánované pojištění.

opojisteni.cz/...

Obecně bych se držel pravidla: koloběžka je kolo. Jestli má být elektrokolo dle EU legislativy pořád kolem, musí být splněno 250W motor a max 25km/h. Česká legislativa umožňuje až 1000W motor, ale je to takový zvláštní výklad.. Myslím, že když bude prúser, tak rozhodne až soud.

Pod vlivem alkoholu na silnici nelezte ani v invalidním vozíku. V invalidním vozíku jste chodec (alkohol chodec neřeší), ale na silnici v podstatě jenom když to nejde jinak (protože jste chodec).

makk
hodnocení

Články zajímavé, hlavně ten první. Podle toho teda:

1. Vozítka pro seniory = elektrokola. Takže vlastně vše na co jsem se ptal, krom invalidních vozíků je elektrokolo.

2. Prakticky vše továrně vyráběné nesplňuje definici kola s pomocným motorem (zásah do nosných konstrukcí), takže by i ta nejmenší elektrokoloběžka měla mí RZ, povinné ručení a řidič řidičák.

Na ten alkohol jsem se ptal proto, že pokud by nesměl ani invalida na vozíku, tak by si vlastně nemohl zajít na pivo.

Zaujalo mě, že na Aixam (mopedauto) musí mít řidič přilbu, ale její funkci plní i střecha auta. proto asi není Aixam kabrio :-D.

A další zajímavost. Moped před rokem 2001 nemusí být registován, ale jak je to s povinným ručením? Musí mít?

re4zon
2. Mas spatne. Elektrokolobezka z tovarny != dodatecna montaz motoru
makk
hodnocení

Pokud pohon nelze odmontovat a provozovat bez něj, bere se to jako zásah do nosných konstrukcí, takže tovární koloběžky jsou motocykly. Výjimka je do 6km/h a kdy nemá sedadlo. Zajímavý, že když to nemá sedadlo, tak pak už to nemá omezení výkonu ani rychlosti. Je to složitější, pokusil jsem se to shrnout viz obr.

Elektrovozítka na silnici

Tovární elektrická koloběžka do 250W a 25 km/h se schová pod definici kola. S tím přerušením šlapání je to tam složitější, ale jinak bych tam problém neviděl.

makk
hodnocení

První podmínku nesplňuje a ta výjimka 250W a 25km/h platí pro kola. Koloběžka = kolo z pohledu zákona 361/2000, ale myslím, že tady už je to něco jiného. Takže myslím, že pokud se nevejde do jiné výjimky (6km/h nebo bez sedadla), tak je to motorka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]