Nejste přihlášen/a.
To je otázka.. Nový auta jsou prakticky všechny plný kokotin který nepotřebuješ a opravujou se za draho, k tomu je to spotřební zboží úmyslně navržený na omezenou životnost, takže drahý opravy se dají čekat za pár let (hned po záruce ). Nedá se čekat běžná životnost 15 let a "normální" opravy jako u aut z let ca 2000 - 2010..
= pokud nový auto nechceš jen na pár let, tak je těžký výběr.. Cenově nejlíp vychází auto zánovní 1-5 let starý, něco udržovanýho v dobrým stavu, ale musíš hledat a vyznat se - odlišit od problémových. A většina už ale je spotřební zboží motor oturbený tříválec, ochrana proti korozi mizerná, slabá kabeláž, mechanický věci taky často na hraně použitelnosti, ve všem elektronika a cokoliv padne do chyby tak padne do nouzáku nejede to/ svítí kontrolka a neprojde to technickou.
Zrovna na ty oturbený motory jsem docela změnil názor, když začínaly tak každý tvrdil že to bude za 100-200tis. km zralý do šrotu ale existují kusy s nájezdem klidně 300 000 km a spokojeně slouží dál... Já stejně těhle kilometrů asi nedosáhnu takže bych měl být v klidu
Existujou, stejně jako první HTP44 kW který to najely taky.
Ale nastuduj si o tom víc.. Rozvody za raketu, často žerou olej, přímovstřiky problém s LSPI - praskaj písty i bloky motoru, má to turbo který odchází, EGR ventil, chytrý dobíjení (hodně silný kurvítko) .. Na jednu stranu to vyrovnává nízká spotřeba, ale to by sis to musel dávat bokem, Typická životnost je 100 kkm to jezdí za 5-6 a pak zacáluješ 50k aby to vůbec jelo. S tikhle musíš počítat, ne že to 100% v pohodě najede těch 300kkm.
Kilometry nenajedeš, ale stárne to i časově a auto který jezdí málo stárne rychleji než to co je denně v provozu.
Nový auta jsou prakticky všechny plný kokotin který nepotřebuješ a opravujou se za draho, k tomu je to spotřební zboží úmyslně navržený na omezenou životnost, takže drahý opravy se dají čekat za pár let (hned po záruce). Nedá se čekat běžná životnost 15 let a "normální" opravy jako u aut z let ca 2000 - 2010..
-
Tak presne tohle same jsem cetl mezi roky 2000-2010 pri s rovnani s auty z devadesatych let. A kupodivu ty auta stale jezdi. Jak ty ojete, tak i ty nove. Pritom podle tohoto (pocitoveho) vyvoje by to prinejmensim znamenalo, ze se dnes uz snad auta delaji z papiru na jedno odpoledno pouziti. Jde o pohadku ze stejneho ranku, jako ze za nasich mladych let byla mladez mene zkazena.
Si zajdi na emise kolik aut má problém hned při první po 4 letech.. Prohlídni si kabeláž, čim se pájí čipy, koukni na protikorozní ochranu. kolik tam je doslova kurvítek, najdi si typický vady moderních oturbených litrů..
A dokonalej příklad je elektromobil - fak chceš tvrdit že bude mít běžnou životnost 15- 20 let bez zásadních oprav? A palubní elektronika je v podstatě "Smartfoun", tam fakt nečekám že to bude chodit 15 let.. A opravit "cokoliv" je problém, to si za levno neuděláš...
Místo vychytání much a dotáhnutí k dokonalosti se dělá furt "změna za každou cenu", zlevnění výroby na hranici použitelnosti a úmyslný omezení životnosti.. Viz třeba ta antikorozní ochrana kde to buď doděláš sám pořádně nebo to za 8 let shnije (přesně jak to je naplánovaný z výroby)
@axus
Přesně tohle jsem chtěl napsat.
O auta se zajímám pomalu celý život, od mala jsem četl časopisy nebo články na netu a jsem vyučený automechanik.
asd1 tu píše o rozvodech za raketu, u TSI motorů jsou již klasické řemeny a co se praskání pístů týče tak jsem ještě neslyšel aby někomu u TSI praskl píst nebo že by měli nějak špatné turba co by odcházely. To se týkalo 1.2 TSI v počátcích výroby kde v turbu odcházel servomotor co byl nedemontovatelnou součástí turba a když odešel tak se měnilo celé turbo za vysokou cenu. Po úpravě která přišla v roce 2011 nebo 2012 již lze servomotor z turba demontovat a používal se také silnější rovodový řetěz.
Tak si to kup. Vytáhneš jeden konkrétní motor z mnoha... Nebavíme se o TSI ale o maloobjemovým oturbeným tříválci obecně.. Mmch. TSI s řetězem a prima napínákem (nejlíp ty první verze) to byla opravdu perla a etalon spolehlivosti, úplně nejvíc ty co jako bonus žraly litr oleje na 1kkm...
Písty a bloky motoru praskaj na ekobuřtech, řemen tam je i v oleji rád se rozpadá a ucpává olejový čerpadlo, palivový čerpadlo vydírá se vačka, olej se hromadí v sání pak si cucne a pápá.. Běžně končí po 50kkm. Chválíš TSI, to litrový je do 2k totálně chcíplý, k tomu dlouhý kvalty a slabá spojka, radost s tim zajíždět někde k chatě pomalu do kopce. Při krátkých jízdách ředí olej benzínem. Úplně marnej motor to neni, v autě bych ho nechtěl hlavně dlouhý kvalty k chcíplosti jsou fakt voser..
Nechceš tu chválit i HTP jak je to povedenej motor? A hned první verze, kterou poctivě otestovali a mouchy vychytali už při vývoji, když to náhodou zákazníkovi kleklo tak to opravovali levně za cenu materiálu (ironie - zásadní chyby musely být jasný už při vývoji a stějně to mezi lidi poustili, když to kleklo tak vyúčtovali plnou palbu - buď cáluješ nebo nejezdíš...)
@axus... dnes je to horší konektory některých jednotek se ani neletují. Jen jsou na sílu zalisované vprokovech v plošném spoji.
Kvalita je opravdu horší a horší. Kovové výztuhy pod palubní deskou už nejsou AlMg, ale ocel která zrezne za 2 roky a montovat něco pod palubkou je na pořezání ruk, jak tam jsou ostré hrany od výpalků dílů.
Plechy tenčí a laky taky.
Nejsou to pohádky. Kvalita stále víc a víc klesá.
Nový auto je bezproblémové, ale drahé. Já mám doma oba extrémy. Manželka má nové, tedy koupené jako nové, dnes mu je 6 let a má 100tis km a u toho jen měním olej. A nedávno jsem vyhodil staré, koupené jako 12. leté za 6000.- . To mi sloužilo 9 let a nastrkal jsem do něj cca 20tis. A to jsem ho opečovával, nesnesl jsem, aby někde něco klepalo a pod. Nojo, ale s autem za 300tis jezdím 6 let bez problémů a s autem za 26tis jsem jezdil 9 let. Údržbu potřebovalo, ale nikdy mě nenechalo ve štychu.
Takže pokudna to máte, kupte si nové, proto se nová auta vyrábějí , ale jestli chcete šetřit, tak to těch 50tis je ještě paráda.
Dobře, nemusím mít funglovku to je pravda.
Koukám se i po 2-3 letých vozech, nájezd okolo 20tis. km. cena nižší.
Konkrétně bych chtěl Fabii 3.generace.
Krátké popojiždky jsou u mě minimální.
3 Fobii znám s 81 kW.. Vadí mi slabá spojka, chcíplost motoru do 2k a k tomu navíc dlouhý kvalty i 1 a Z.. Zajíždě s naloženým autem něde pomalu do kopce je fakt voser, výjezd z kruháče musíš podřazovat za 2 atd. Nad 2k jede hezky, na spotřebu dobrý (kolem 5 se dá v pohodě), nutná aditivace VIF (přímovstřik). Olej si bere litr na 10kkm. Blbej výhled jako všechny Fobie i O. Na 2 Fobiích (ca 2015) mizerná kvalita kabeláže - praskaj dráty v průchodkách, hnije to za motorem apod., trojková může být podobej děs.. Úzkej kufr.. Jako svoje auto bych to nechtěl, je spousta lepších aut..
Projeď si Stilo 1,4 T-jet, to je ještě klasika bez zásadních kurvítek, motor mnohem lepší než TSI, jediná nevýhoda je spotřeba což je daň za nepřímý vstřik, ale jede to o tolik líp a je mnohem příjemnější motor že se to vyplatí, obzvlášť pokud jezdíš málo...
Nebo než Fobie, tak je o dost lepší volba Hjondé s 1,6 atmo.
Vyměň okolí. Kdo radí mladému klukovi koupit nové auto na dluh, je finančně negramotný. To by mělo smysl jen v případě, kdybys byl taxikář nebo sis autem jinak vydělával. Neexistuje zbytečnější věc, která tak rychle ztrácí na ceně, jako je nové auto. Kromě toho budeš platit úroky a drahé havarijní pojištění. Samostatný život tak začneš hned se ztrátou. To musí být depresivní. Nedělal bych to.
Když se nad tím tak zamyslím, kdy jindy bude lepší příležitost? Až budu řešit vlastní bydlení a stavět se na vlastní nohy? Případně živit rodinu? Tak nebo tak kupovat znovu nějakou vylítaninu je prodle mě ještě větší hloupost.
Neni to blbost, dá se reálně čekat že brzy normální auto koupit ani nepůjde, leda elektromobil
Normálně by koupit nový a mít klid 15 let byla dobrá volba, ale i to aktuální už problémový jde, je třeba počíta mít ho pár let a pryč s tim - omezená životnost = přijdou poruchy a tyhle auta už normálně opravovat nejdou, u každé blbosti budou lítat desítky tisíc (elektronika a díly které nejdou opravovat ale jen měnit jako celek a to přes autorizák)
Osobně bych sehnal něco pár let starýho ve výborným stavu... Bohužel jde proti sobě novější auto = "moderní" spotřební zboží a stáří ještě poctivých aut kde to prostě je všechno starý a životnost dalších +15 let už je třicetiletý auto..
Jak se to vezme, možná je lepší koupit nové auto teď, než padne měna a chleba bude stát 10 000 000 Kč...
Pokud na to nemáš příjem, nekupuj nový auto Ekonomický nesmysl se zadlužit kvůli autu (či jinému konzumu), pokud ty náklady/dluhy nepotřebuješ. Já mám auto bude mu 20 let kupováno jako nový, ale tehdy jsme potřebovali naklady (bylo do podnikání). Jezdí super dodnes a je spolehlivý. A jezdím okolo 5/100 km. Neprodám ho asi nikdy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.