Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přednost před protijedoucími vozidly - kdo je viník nehody?

Od: prednosta odpovědí: 30 změna:

Dobrý večer. Dnes jsem projížděl pod mostem, kde je značka upravující přednost protijedoucích vozidel, měl jsem přednost a tak jsem pod most který je v obci vjel přiměřenou rychlostí do 50 km/h . Najednou se proti mě vyřítilo auto řidiče, který měl stát. Na poslední chvíli jsem strhl řízení ke kraji aby jsme se tam vešli oba, bohužel jsem si odřel zrcátko. Chci se tedy zeptat - ( pod ten most se dvě auta vedle sebe vejdou, ale na těsno ) když bych podle značky upravující přednost jel suveréně pod mostem prostředkem silnice a neuhnul řidiči, který měl počkat ( neodřel bych si auto ) , jak by se na to koukala policie a pojišťovna? Já teď situaci zachránil, ale s újmou na vozidle ( jsem prostě dobrák ) , kdybych se nesnažil uhnout, tak se trefíme

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Rychlost do 50km/h může být klidně i 49km/h. A to je opravdu rychle. Podle zákona musíte rychlost přizpůsobit povaze a stavu vozovky. Což může být 10km/h popř zastavení. Před zúžením tedy nemusí být nutně omezena rychlost, protože tu přizpůsobí řidiči. Ta značka přednosti pouze řeší přednost pro případ, že se dva bezohlední tupouni objeví v úzkém místě naráz. Lidi si to ale pletou s klasickou předností a stejně jako vy letí padesátkou, páč přece oni mají přednost. Vidím to ukázkově v Brně na Kšírové, kde je podjezd - je tam zrcadlo ve kterém je vidět situace za mostem na poslední chvíli. Jedu kloubovým autobusem. Projetí mi s 18m kolosem pochopitelně chvilku trvá. Dávám přednost, nasoukám se tam ve chvíli, když vidím volno a v té chvíli se z poza rohu přiřítí osobák vašeho ražení padesátkou a div si neukroutí hlavu, že jsem mu jako nedal přednost. Přitom stačí před mostkem zpomalit, nechat mne projet protože já už tam jsem stejně najetý a bezpečně se tak vyhnout. Zpoždění max pět vteřin v případě, že se tam objeví později případně menší pokud je včas vidět a dostane přednost. Jinak k vaší situaci - byla by to nejspíš spoluvina. Pokud se tam s opatrností vyhnou dva osobáky, nemáte proč zabírat celou vozovku. Přednost by vám dal např až náklaďák, ale ne ve chvíli kdy už tam je najetý.

hodnocení

4x
Konkrétní situaci neznám, tak nelze soudit..ale to, že jste měl přednost neznamená, že tam proti nemůže nic vjet. A rychlost 50km/h tam, kde je nějaké zúžení, mi přijde vysoká..dle mě byste byli viníky oba. Máte předvídat a ne říše řítit někam kam nevidíte, nebo je nějaké zúžení atd.y jen proto, že dle značky byste měl mít přednost. Také to může být tak, že protijedoucí řidič se přesvědčil, že nikdo proti němu nejede a vy jste přijel vysokou rychlostí.

hodnocení

4x

Bez ohledu na rozmístění značek musí každý řidič umět myslet... resp. měl by. A pokud se budeme chovat způsobem, jaký tu prezentujete- tj. mám právo, vy povinnost... bude nehod přibývat. Naštěstí pud sebezáchovy u vás zafungoval silněji. Nejedná se tedy o fakt, že byste byl dobrák.

A PČR by se nedívala jen na značky, ale posuzuje komplet situaci. Nelze vždy věřit dopravnímu značení, navigačkám, radám svých otců..

Moc bych si přál, aby řidiči na cestách mysleli mozkem v každé situaci a dokázali být ohleduplní vůči okolí. Je to ale přání nesplnitelné :(

hodnocení

3x
Pro příště, když už se s někým někam nevejdu a mám pocit že mám právo, tak si nechte zrcátko urazit od něj, pak je to nehoda se vším všudy a když budete mít štěstí a uznaji mu vinu, zaplatí vám zrcátko pojišťovna. Jinak podle popisu těžko soudit, znám spoustu míst kde se vyhnou dva kamiony když chtějí, ale dva osobaky tam mají problém.
Vy si hlídejte, abyste nepřišel o řidičák na více jak 6 měsíců. Protože podmínka pro opětovné získání jsou psychotesty.
Tak to vezme jinak, modelová situace vyletí auto z protisměru, já to duchapritomne strhnu a nabouram do stromu, bez kamery bez svedku po tom co ten který byl v protisměru ujede, myslíte že dokáži že za to mohl někdo jiný? Nedokážu pokud se neprizna. Pokud mu ovšem při uhybacim manévru vezmu alespoň zrcátko...už se přeci jen situace mění dost v můj prospěch. Je to pouze teoretická situace a nevím proč bych za něco co je pravdou a může někomu pomoci měl jít na psychotesty...

jngf
hodnocení

2x
Padesátka mi v této situaci přijde jako velká rychlost. Protijedouci auto vůbec nemuselo vidět, že se tam tak ritite. No nicméně záleží na konkrétním místě.
prednosta
hodnocení

Do 50 Km/h. Žádná značka upravující rychlost před mostem, jezdím předpisově

Předpisově znamená být schopen bezpečně zastavit vozidlo. Na přednosti absolutně nespoléhejte, i v ČR jsou oblasti kde se jezdí přesně naopak

Máme u nás podobný úsek, projíždím tam 2x denně. pak se najednou během víkendu změnily značky, jenže z jedné strany ji během téhož víkendu stihl nějaký šprýmař sprejer znečitelnit, takže byla přednost z obou stran. A co teď?

hodnocení

2x
Neznám konkrétní situaci. Ale vím, že značka "přednost před protijedoucími vozidly" vás neopravňuje do úseku bezohledně vjet. Musíte sledovat, zda v tom úseku již není nějaké vozidlo a brát na vědomí, že i protijedoucí má omezené možnosti výhledu.
Přednost před protijedoucími vozidly - kdo je viník nehody?

hodnocení

2x

Záleží na tom, v kterém místě úseku mezi příslušnými dopravními značkami došlo ke střetu vozidel. Pokud není pod mostem naprosto rovná vozovka, takže vozidlo s předností v jízdě není vidět na dostatečnou vzdálenost, tak naopak vy, když vidíte, že už tam někdo jede, musíte umožnit protijedoucímu bezpečné projetí pod mostem.

hodnocení

2x
Kdybyste neřekl, že máte Audi, tipoval bych vás na řidiče BMW..ikdyz, už je to dnes asi jedno. Přeji vám, abyste se s protijedoucím autem ťukli (jen plechy)...oni vám to pak vysvětlí, když vám to nestačí od několika lidí zde :)

Co máš proti řidičům bavoráků,jendo?

hodnocení

1x

""Už se těším, až tam zítra pojedu z opačného směru, hned tam někomu najedu a ještě ho vyřvu " Vole uhni na kraj, máš předvídat, že ti tam vjedu.""

A zde to začíná ... a končí na jiném místě a v jiné situaci: řidič nedal přednost protijedoucímu vozidlu a zavinil dopravní nehodu s následkem smrti.

Za roky co jezdím se mi hodněkrát stalo, že jsem nedostal přednost tam kde jsem ji měl. Dokonce se jeden řidič na mě podíval a stejně mi tam vjel.

A nebo při "dobré" synchronizace pohybu se vám "schová" kolař na kruhovém objezdu za sloupek kapoty.

Je dobré vždy a všude předvídat na silnici tu horší variantu.

Nás v autoškole učili: Je hezké, že jste měli přednost, 0ale horší je říkat to na vozíčku před soudem.

asd1
hodnocení

1x

Na tohle je dotaz "mohl jste nehodě zabránit", když vyjde najevo že jsi mohl zastavit nebo uhnout ke kraji a vyhnout se, ale místo toho jsi schválně jel furt prostředkem a nakouřil to do něj, tak jsi viník nehody ty.

Jsou arogantní nadlidi který mají dát přednost protijedoucím, vidí že proti auto jede k zůžení ale na prasáka se tam nacpou - na ty platí nechat je to vycouvat, začne držkovat tak se navrhnou policajti. Z druhý strany jsou taky aroganti, přijede k zůžení a vidí že auto proti už v zůžení dávno je, ale "má přednost" tak mu tam schválně najede a chce ho nechat vycouvat.

Chce to na místě policajta s obuškem a oba typy progumovat.

Strhnul do pangejtu auto proti ujelo - na tyhle případy to chce kameru, pak je důkaz co to bylo za auto a že ji pro zabránění nehodě musel do škarpy. Takhle řekne že byste se vešli a to zrcátko sis odřel vlastní blbostí a ahoj...

makk

Přesně tak. Zajet ke kraji a zastavit. Jestli on projede, je to jeho věc, jestli vám utrhne zrcátko, je viník on.

hodnocení

0x

" jsem prostě dobrák "

Ne, nejste prostě dobrák. Jen jste splnil svou povinost. Každý řidič je povinnen zabránit nehodě podle svých okamžitých možností, i když je viník ten druhý. Policie by sice obvinila toho protijedoucího z nedání přednosti, ale Vy byste byl spoluviník, protože byste neuhnul, i když jste tu možnost měl.

doplněno 24.06.22 21:15:

"...když bych podle značky upravující přednost jel suveréně pod mostem prostředkem silnice a neuhnul řidiči..."

Ne, já bych si auto určitě nabourat nenechal, kdybych nehodě mohl zabránit jakýmkoliv způsobem. Jenže podle téhle Vaší věty to na nějakou snahu o zabránění nehodě zrovna nevypadá.

Netuším, jaké máte auto, ale věřte tomu, že kdybyste se potkal pod mostem semnou, hůř byste dopadl Vy (bez ohledu na to, kdo by to zavinil).

prednosta
hodnocení

Jsem dobrák, bohužel. Já kdybych omylem někomu vjel do cesty, kdo má přednost a viděl bych, že si kvůli mě škrtl auto, já bych na konci zastavil a šel záležitost vyrovnat. Bohužel tady jsem byl já ten dobrý, kdo uhnul a poškodil si auto jen pro to, aby si ho nepoškodil, ten, kdo mi nedal přednost

prednosta
hodnocení

Vy by jste si roztřískal auto? Jen aby ten druhý chudák, který přehlédl značku přednosti, nebo jí nerespektoval projel bez újmy?

prednosta
hodnocení

Mám Audi, ale ne SUV, ale rodinnou, kombi. To je možná ono, že si lidé myslí, že kdo má SUV, tak může jet i když mu to zákon zakazuje. Já jsem dobrák za všech okolností, nemám mindráky, nic si nepotřebuji dokazovat. Já uhnu i když nemusím :) Hold mě bude stát nějakou tisícovku nové zrcátko.. Pro dobrotu... no co už, alespoň mám dobrý pocit, že jsem jako hrdina zabránil srážce. Jak se říká na nehodu musí být blbci dva :)

Nemám rád řidiče AUDI. Neumí používat blinkry, neumí používat volant, jediné co umí je šlapat na plyn a pak se diví že je lidi nemají rádi ...A taky nemám rád řidiče velkých SUV kteří spoléhají na to že jim každý uhne.

hodnocení

0x

Na podobné dotazy odpovídám stejně. Policie by vyšetřila průběh nehodováho děje a podle toho rozhodla. Z jednostraného popisu nelze předjímat spráně řešení. pojišťovna by řešila situaci, dle výsledku polocie, nebo by udělala jiný závěr, po svém šetření.

Vy tvrdíte že: "vjel přiměřenou rychlostí do 50 km/h", ale to nikdo nevíme, zdali to byla přiměřená rychlost, to jen Vy se domníváte. Klidně jste mohl jet 10km rychlostí, klidně i 50 tkou.

Takže vše bude jen o názoru na Vás a Váš popis situace, nikoliv o spravedlnosti.

"pod ten most se dvě auta vedle sebe vejdou" *** a Vy si odřete zrcátko? Proč, když se tam auta vejdou?

hodnocení

0x
Zajímalo by mě konkrétní místo...dáte GPS?

hodnocení

0x

No, řekl bych, že jste nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem. Vletěl jste tam jak švec, leknul se, strhnul řízení a odrbal si zrcátko.

prednosta
hodnocení

Já už byl skoro u výjezdu, protijedoucí řidič mě moc dobře viděl. Safra, no co už, příště až pojedu z opačného směru, tak tam taky vjedu, když se protijedoucí vozidlo hezky uskromní ke kraji vozovky, tak se tam bezpečně vejdeme oba :) Slušní šoféři vždy čekají a tu přednost opravdu dávají, ale když je to takhle, že si má dávat pozor hlavně ten, kdo má přednost a přizpůsobit jízdu tomu, kdo tam vjede, tak to je jiná :) Už se těším, až tam zítra pojedu z opačného směru, hned tam někomu najedu a ještě ho vyřvu " Vole uhni na kraj, máš předvídat, že ti tam vjedu :-D "

Další, který se chce hádat a dělat naschvály.

jaj*
Na tohle se zeptejte jinde, tady vám budou radit že si za to můžete sám, a že to byl naschvál a ať ještě zaplatíte řidiči co jel špatně škodu kdyby se po půl roce ozval. Podle mě je hlavní problém v tom, že jemu se nic nestalo tak to nemá potřebu řešit, a vy jste si rozbil auto o překážku ne o jedoucí vozidlo, to se pak taky řeší jinak. Kdyby to bylo o jedoucí vozidlo, tak by pojišťovna něco dala.

jaj*
hodnocení

0x
Z opačné strany to muselo být nějak takhle. Je tam zúžení a mám značku p7, měl bych se podívat na začátek zúžení a podle toho jet nebo počkat, ale kašlu na to, vletím tam a nějak to dopadne. Jo debilek se vyhnul,me se nic nestalo a ještě si odřel auto, měl počkat na vedlejší taky nedávám přednost, spěchám a auto za mě nikdo nevyčistí když to nestihnu. Nevím kdo je tady dobrák a kdo hňup co dělá naschvály.

makk
hodnocení

0x

Dát přednost znamená neohrozit. Ohrozit znamená donutit rychle změnit směr nebo rychlost jízdy, to se stalo, takže viník je on. Ovšem on může předpokládat, že vy dodržujete předpisy, jestli tam byla třicítka a vy jste jel padesát, už by to bylo složitější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]