Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak navařit zadní lem?

Od: ottta odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, mám základy svařování s CO2, chtěl bych se poradit jak lem navařit? Dělal to již někdo, nabodovat ho nebo velikej svár přes celý lem a pak vybrousit?Co potom? Kit? Nějaký postup by byl? Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

6x

Ještě nákres možných postupů napojení. U postupu A a C je potřeba udělat pertl což je asi nejlepší ,né však nutné u C ještě potřeba kleště a nebo vyvrtat. Myslím,že budeš dělat nejspíš B.

Po nabodování sváry přebrousíš flexou ("lešťákem" ,kotouček s brusným papírem). Potom celé přetáhnout tmelem, doporučuji používat polyesterové tmely. Tmel brousit vždy do kříže ,abys dodržel rovinu a neprobrušoval díry. Vždy mít br. papír na pevné podložce. Na broušení tmelu použij hrubost cca 100 a brousí se nasucho. Tmelit budeš několikrát nesnaž se to udělat na jednu vrstvu. Po vybroušení do naprosté roviny přestříkat plničem nejlépe taky polyesterák. Ten pak brousit br papírem cca 800 nedělej to hrubším než 600. Plnič se brousí "pod vodou"

Pokud možno použij polyester. tmel s vláknem

doplněno 19.05.10 14:26:

Když budeš dělat celý svár tak se bude plech bortit, je to příliš slabé a je to zbytečné kvalitní body v pohodě drží. Nakonec bodované je cené auto. Tak díky za ohodnocení. Pokud bude problém tak se ptej.

Jak navařit zadní lem?
ottta
hodnocení

Díky moc za nákres ano budu to dělat nejspíše metodou "B". Chtěl jsem se Vás zeptat co je to ten plnič nebo polyesterák? Základová barva? Je nutné jej dávat? Děkuji

ar*

"polyesterák"je tmel kterým vyrovnáš hrubé nerovnosti po broušení sváru a napojení nových lemů např. dynacoat.cz/... Jak jsem psal brousí se na sucho cca 100 a do kříže ,abys dodržel rovinu. povrch musí být rovný bez znatelného napojení na plech.Povrch bude hladký ,ale budou znatelné rýhy po br. papíru. Proto se na tmel nastíká plnič ,který zakryje rýhy po brusném papíru. Plnič dynacoat.cz/... pak na jemné doladění brousíš "pod vodou". Br. papír cca 800 musí být voděodolný (waterproof) namáčí se v beliku s vodou a tím se vyplachuje aby brousil a bylo to jemné a absolutně hladké. Na plnič se stříká po vyschnutí autolak (barva).

Obojí se nechá koupit v drogerii pokud někde v okolí není prodejna nebo "míchačka"autolaků. Je mnoho výrobců takže záleží co budou prodávat u vás. Tmel nekupuj rapid pokud stím ještě neumíš,tan je rychleschnoucí a nemusel bys stíhat. Polysterák se nanaší plechovýmma stěrkama dají se taky koupi za pár korun. Namíchej si vždy jen málo tmelu abys ho stíhal natahovt na plech, zhruba tak polévkovou lžíci. K polysteráku dostaneš takovou růžovou pastu (tužidlo). Nabereš stěrkou trochu tmelu a na nějakém kousku plechu ho promísíš s tužidlem v poměru který bude uveden u výrobku. Pak ho natáhneš tak aby povrch byl co nejhladší a necháš zatvrdnout pak budeš brousit. Dbej nato aby nebyl znát přechod mezi tmelem a barou nebo plechem , nesmí tam být žádný schod, poznáš to je přes to přejedeš rukou na nesmíš ten přechod poznat po hmatu.

doplněno 19.05.10 21:29:

základovku nepoužívej je to zbytečné.

doplněno 19.05.10 21:31:

teda samozřejmně z vrchu . Zespodu je nejlepší použít nejakou dvousložkovou barvu. Já používám polyuretanovou.

ottta
hodnocení

Myslíte základovku ze spodu lemu že ano? Jinak prosím nemáte zkušenosti i se stříkáním? Jak a čím to nastříkat? Mám starší vůz, nemusí to být perfektní, myslíte že by to šlo stříknou do stracena abych nemusel stříkat celý blatník? Jakou pistoli si pořídit? Děkuji moc

ar*

Jo tu základovku zespodu a ještě raději nějaký nástřik na ochran podvozků. No s tím stříkáním to je trochu horší , stříknout do stracena to jde ,ale chce to už trochu zkušenosti se stříkáním. Nebudu Ti vysvětlovat ,že jsou spešl ředidla kterýma to nakonec stříkneš a ono se to sleje, ale popíšu ti jednodušší způsob a taky ucházející.

Až budeš mít blatník v plniči a vybroušen 800 papírem tak vezmeš papír 2000 a zhruba 20cm nad boušeným místem to břebrousíš tou 2000 ,zase pod vodou a nesmí tam být žádný lesklý flek. Musí to být takové jako matné. Potom to nastříkáš aby spoj nové a staré barvy bal na tom matném. Po vytvrdnutí vezmeš znova tu 2000 a nebo 2500 a ten přechod břebrousíš do hladka a pak to celé rozleštíš a není to v případě dobře odvedené práce znát. Chce to ale cit abys neprobrousil barvu. Leštící pastu používám G3 ( novol.cz/... ) je sice skvělá a jde to sní rychle, ale je dost drahá takže cenově tě možná přijde levněji stříknou celý blatník. Jakou pistoli si koupit hmm no já používám Satu ,ale ta se ti asi nevyplatí stojí kolem osmičky, ale nechají se na Aukru koupit celkem slušné nové stříkací pistole je to nějaká čínská napodobenina Saty a je za 500. Já ji pro zajímavost koupil a používám ji na plnič . Za ty prachy stříká slušně a jako hobby bude stačit. Mrknu na Aukro a hodím sem odkaz.

doplněno 19.05.10 22:36:

Jo co je to za káru a odkud jsi?

doplněno 19.05.10 22:40:

Je to tahle a už je za 400 no nekupto. aukro.cz/...

doplněno 19.05.10 22:44:

Ve větším je tady , jstou se nechají stříkat i větší díly. aukro.cz/...

doplněno 19.05.10 22:48:

Pro jardu3 taková malá rada pokud stříkáš třeba doma v garáži tak nejlepší je když prší , čistý vzduch a mouchy jsou taky doma.:)

jarda3*

Ty pistole me docela zaujaly, je to opravdu lepsi, nez kdyz koupim nejakou v bauxxx za podobny prachy? 2 takovy z nejake sady mam, strika to ale asi to muze byt lepsi...

Kazdopadne s tim destem potvrzuji, akorat se vzdycky nehodi cekat na vhodne pocasi ;)

ottta
hodnocení

Díky za skvělý popisek, já jsem z Valašského Meziříčí a je to kára opel tigra ta starší 95ka Co jsem se chtěl ještě zeptat, někde na fóru jsem četl že je dobré po nabodování lemu a přebroušení svár. bodů dát ihned základ před kytováním a následně po kytování? Co tomu říkáte? Je to lepší nebo spíš nutné? Nikdy jsem to nedělal tak fakt nevím? Ty pistole nevypadají zle popřemýšlím nad nimi...Jinak kdybych si je pořídil jak velkou tryskou stříkat?Nebo kterou na co použít?

Co se ještě týče těch pistolí, nevim presne jaky mam tlak v kmpresoru, bude mi to na něj fungovat? To se ten tlak nějak reguluje na pistoli? Nebo jak to je? Když mi bude unikat vzduch a já nebudu stříkat tak to bude jen talkovat kompresor a když pistoli spustím tak to propustí jen takový tlak jaký si navolím na pistoli?

S tím stříkáním se stříká v jaké vzdálenosti asi? Ještě jak budu stříkat musím mít kompletně celý blatník přesně zakryt těsně komě míst kde jsem je vybrousil i tím papírem 2000? Nebo to nemusí být zakryté a zakrýt jen místa které nechci mít od kapiček barvy třeba jen kolo atd?

Poslední otázka, jak sjte psal větu jak to budu už naposledy přebrusovat: "Po vytvrdnutí vezmeš znova tu 2000 a nebo 2500 a ten přechod břebrousíš do hladka a pak to celé rozleštíš a není to v případě dobře odvedené práce znát"

Tak to potom už ten přechod, nemusím stříkat? stačí opravdu jen rozleštit? Půjde to? A jak se to nejlépe rozlešťuje tou pastou? Hadr a na něj tu pastu a tlačit co nejvíce krouživými pohyby?

Mnohokrát Vám děkuji za Vaše odborné rady a byl bych rád kdyby jste mi zaslal na mail Váš mail či ICQ pokud máte, kdybych něco potřeboval ještě poradit byl bych rád kdybych se mohl ozvat, můj mail je: tigry@centrum.cz

Děkuji moc

ar*

Z Meziříčí tak to je kus z ruky , já jsem myslel kdyby jsi byl někde blíž že bych ti to ukázal jak nato. Nevadí. Před kytováním ani po kytování žádnou základovku nepoužívej je to zbytečné a na kyt už vůbec ne, tam přijde plnič.

U těch pistolí jedna je menší ta má tuším trysku 0,8 a je na drobnější opravy a menší zástřiky a ta druhá je klasická velikost tryska 1.4 což je na stříkání tak akorát. Na ten plnič je lepší ta větší tryska. Obě ty pistole jsou HLVP ,to znamená že to jsou nízkotlaké pistole a nepořebují velký tlak vzduchu a hlavně tolik nepráší a proto je i spotřeba barvy menší. Stříká se ze vzdálenosti zhruba 25-30 cm ,ale taky záleží jak si našteluješ pistoli a jaký zvolíš tlak. To ti pak přesně popíšu v mailu až to trochu nejdřív zkusíš na něčem na nečisto. S tím přebrušováním já bych ti doporučil barvou strříknout to co bude do zástřiku kolem toho lemu a pak celý blatník vzít lakem, bude to pro tebe nejrychlejší a nejjednodušší, pokud to máš v metle tak stejně nejprve stříkáš barvu a pak lak. Ty blatníky má Tigra poměrně malé takže budeš potřebovat na oba blatníky 4dcl laku+tužidlo. na zástřik ti bude stačit 1,5 dcl barvy pokud bys stříkal celé blatníky tak 3dcl. Nevím kolik stojí u vás ,ale já kupuji 1dcl laku za 60Kč. Takže když se podíváš na tu cenu té leštící pasty tak se ti vyplatí to láknout celé, protože tu pastu spotřebuješ asi tak 1/6 a ostatní ti zbude. Pokud s tím neděláš tak co stím. Jedině přeleštit celé auto:). Ještě ti napíšu na mail abys mněl kontakt. V ICQ nejedu já jsem na MNS. Zatím zjisti ve svém okolí jakou barvu a zakolik budeš kupovat , to samé tmel a plnič atd. Chce to mít připravené abys pak nesháněl kde to budeš kupovat.

jarda3*

Ja to uz strikam sprejem, i metalizu, mam auta stara tak 10-14 let a detaily neresim. Pri trose cviku se da i do ztracena a neni to ani na prvni pohled napadne. Cele lemy uz je docela slusna porce, ale s pistoli, zvlast metla, se to musi umet... Kazdopadne, jestli pistoli, tak na vzduch, tzn. + kompresor. Nejvetsi problem je udrzet cistotu prostredi pri strikani (prach, mouchy ... ;) )

ar*
hodnocení

0x

Otto , celý svár se nedělá, vždy jsou to jen body. Dokonce na to jsou kleště kde se procvakaj díry do plechu a pak zavaříšj jen v těch bodech, ale kupovat je to zbytečné. Prostě dělej jen body a ještě si připrav belik s vodou a hadrem na zachlazování bodů ,aby se plech tolik nekroutil a ušetříš si tím další práci. Ať se rdaří.(Body 5mm mezera max. 20

ottta
hodnocení

Ok dobře díky, jen jsem se chtěl zeptat proč se dělají jen body? Co kdybych udělal celý svár?

Jinak potom to stačí jen zakýtovat a stříknout? Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]