Nejste přihlášen/a.
Budou od roku 2035 budou zakázané motorky i čtyřkolky?
Abych měl pak na čem jezdit, zatím se mluví jen o osobních autech
Možná to pletu já nebo články na internetu, ale mám za to, že zákaz 2035 je pouze výroby.
Stále se dá jezdit v ojetinách dalších 20let, pokud nám nechutně nezdraží palivo nebo nenapaří daně z provozu vozidla o kterých se taky mluvilo.
V naprosté pohodě.
Nakonec to skončí jako se vším, co se úředně zakáže. Pokvete černý trh, jen se budou hory zelenat.
Co jednou bylo schváleno pro provoz, tomu nemůžou zakázat jezdit. Můžou (a asi se budou snažit) to dostat ze silnic pomocí ekodaní, zdražení benzínu a pod. Neodpustím si poznámku, že ekologie je jen záminka. Tu slavnou uhlíkovou stopu má elektromobil horší než diesel.
I kdyby ano, jistě existují a budou existovat i motorky a čtyřkolky s elektrickým pohonem, a na těch se dá taky jezdit.
A hlavně, kdo ví, co tady bude za 13 let?
A už se začalo s rozkopáváním měst a taháním kabelů? A co elektrárny? Kolik jich za 13 let postavíme? Nebo zavřeme ..
Kolo potřebuje z ropy olej na mazání řetězu.
Vrátíme se k draisině. Ta je ze dřeva!
Ložiska uděláme z koňských zubů, jak se dříve používalo ve mlýnech.
Ano, jezdit na kole je možné. Není ale možné s kola slézt a pracovat, nakupovat nebo něco jiného zařizovat. Zákoník práce zrušil povinnost zaměstnavatele umožnit zaměstnancům parkovat jízdní kola, před obchodem či úřadem kolo vydrží pár minut a pokračovat budete pěšky.
O výpadku daně z paliv zatím nikdo ani muk.Přitom to jsou velký miliardy.Dál budeme chtít nový dálnice a čistý v zimě vozovky.
Myslím si, že ten zákaz se týká prodeje nových vozidel. Takže pokud by zákaz zůstal v platnosti a někdo si koupil vozidlo vyrobené třeba v roce 2034, tak bude moci v klidu jezdit dalších x let, protože lze předpokládat, že náhradní díly vyráběny budou. Navíc, do roku 2035 budou minimálně troje volby do EP, takže není vyloučeno ani to, že datum toho zákazu bude posunuto nebo zrušeno - v tom smyslu, že bude povolené vyrábět vizidla s hybridním motorem nebo s motorem o objemu válců do určité velikosti.
Problém je, že fabriky, aby jim neujel vlak už dneska pomalu přijímají ten diktát že, co není a baterky je fuj. Tím pádem je jasný, že když se v roce 30 ukáže, že je to pitomost, už nebudou evropské automobilky schopné reagovat.
Poslouchejte, co říkají a plánují lidé, kteří toto prosazují. Nová auta se spalovacím motorem vyrobit nepůjde (a nebuďme naivní, ta stará zaříznou taky a možná k tomu ani nebude potřeba befel, stačit bude to, že se naše vlády vědomě vzdaly cenově dostupné ropy a budou tak moci předstírat, že ony za budoucí ceny např. 200 Kč za litr nemohou), přitom energetická politika s výstavbou odpovídajících zdrojů energie zjevně nepočítá. Co to znamená? Jestliže nyní jezdí v ČR cca 6 milionů aut, tak nikdo nepočítá s tím, že by je nahradilo 6 milionů elektromobilů dnešního typu. Prostě stejně jako za socíku, většina lidí na auto mít nebude. Celkově je snaha nás zpět do socíku vrátit, a to se vším všudy: Ztráta svobod, cenzura, vláda nevolených, žádný konzum, ale jen základní potřeby, konec atraktivních a komfortních obalů (opět budeme chodit se síťovkou pro kofolu a mlíko ve skle), většina lidí narvaná hlava na hlavě v dobytčácích MHD.. Rozdíl oproti minulému socíku tak bude v tom, že vše kolem nás nebude patřit "lidu", ale nadnárodním korporacím a nebudete mít socíkové jistoty, jako byla třeba jistota zaměstnání a jistota důchodu. Také nebudete nic jako dům a vozidlo vlastnit, vše budete užívat nějakou formou formou pronájmu, či vysokých daní, které mají stejnou funkci, tedy makám a vydělávám = bydlím, nevydělávám, o bydlení přijdu. Jistoty totiž vedou k tomu, že ovečky nám pohodlní a nepodávají výkony, ovečka se musí bát, zda zátra ještě bude mít práci a výplatu a zda bude mít na nájem.
Těšit vás může ekologický dopad. Ono totiž platí, že nejekologičtější auto je takové auto, které se nevyrobí. Žádná ekologická stopa z výroby, žádná ekologická stopa z provozu. Prostě věrchnuška usoudila, že jsme si žili nad poměry a že každá sranda jednou končí.
To je dost pesimistické až paranoidní.
Ale těm 200kč/litr, aby nám znevýhodnili provoz aut, tak tomu bych i věřil,... možná.
Rozhodně nevěřím v dnešní době ztrátu nemovitosti i když minulí režim tohle přesně dělal.
Naprosto vyborna a vynikajici odpoved !
To jsem fakt necekal, ze by se tady nasel takovyhle vzdelany myslitel. Vazeny, s temito (pravdivymi) poznatky a informacemi se zdejsi publikum neni schopno zabyvat. K tem 100 000,- Kc dane z (male) nemovitosti jeste prijde podil na vystavbe komunikace u nemovitosti, a to uz bude min. petkrat drazsi nez ta dan. A na to na Zapade dost nadavaji. Ale prijde na to, co si lide pri volbach zvoli, to pak taky dostanou.
Kdo by se nechal? To už by bylo na demonstrace a defenestrace. A i to v minulosti bylo.
To jako jsme tak blbí, že si necháme napařit daň z nemovitosti 100 000kč?
Třeba se najde na trhu firma, která bude prodávat přestavbové sady elektromotorů do starých benzínových aut na doježdění.
ra252: Valné většině Evropských automobilek se čím dál více zmenšuje trh. Již jim začal běh o přežití. Je jen otázkou času, než začnou natahovat ruce po dotacích a vyhrožovat propouštěním.
Stačí začít zase normální jednoduchý auta z let 2000 - 2010, jen na nich vychytat mouchy a odbyt by byl... Ekosluníčka to ale potápí.. A myslim si že víc eko vyjde jedno tunový auto euro 4 bez kokotin než dva dvoutunový elektromobily.. Jen na materiálu to je trojnásobek, z toho půl tuny baterka, takže jen výroba je ekozátěž jak sviň... Ušetření spálení pár tisíc litrů benzínu to nepřeváží (a hlavně elektrika taky neroste na stromě..)
ra252 škodovka je potopená zž dávno. Nebo si myslíš, že 3. a 4. generace je nějaká sláva?
Jsou to zmetky a z kvalitou nemají nic společného. Tenoučký plechy, lak taky nic moc a třeba namátko můžu vzpomenout výztuhu kabiny schovanou pod palubní deskou, kdy Fabia 1. generace jí má z hliníkomagnezia a 3. generace z neošetřeného ocelového výpalku, který ihned rezne a za 2 roky je to rezavej krám.
Kdo sundával někdy palubní desky, tak ví. Ptákoviny typu simply clever nebo infotaiment to fakt nevytrhne.
asd1: ropa ale také neroste na stromě. Na rozdíl od ropy, ale může téci elektřina ze střechy domu. To znamená, že mnoho lidí si tak elektřinu může vyrábět samo a snížit tak náklady na dopravu. V mém případě třeba krom asi 4 zimních měsíců jezím z 80% na sluneční energii kterou si vyrábím + pokrývám i téměř všechnu elektrickou potřebu domu po stejné období. A néé.. nedělám to kvůli ekologii. Na tu tady každý s*r* a vymlouvá se. Dělám to proto, abych ušetřil a přitom nebyl odkázán jen na ČEZ s jejich zdražováním.
Staré časy a vozidla se už nevrátí. Smiřte se s tím. Nebudu tedy nad tím plakat a raději se přizpůsobuji novým věcem.
bobika: A kolik Vás prosím stálo to, že "z 80% jezdíte na sluneční energii" 8 měsíců v roce (včetně pořizovací ceny auta)? Čím topíte a jaké máte roční účty za elektřinu? A ty 4 měsíce v roce a 20% co nemáte ze solární energie překlenete jak?
martincakl: Nevím jak tohle spadá do tématu, ale budiž. Pořízení FVE 190 tis. (bez dotací a stavba svépomocí), BEV mne stálo 350 tis. Topím plynem a občas dřevem. Za elektřinu jsem minulý rok dával okolo 4500Kč. Příští rok mi ale bude končit fixace a očekávám navýšení platby za elektřinu na něco málo přes 12 tis. V zimě vyrábím elektřinu také, jen je to řádově méně a tak co mi chybí dobírám od ČEZu. Návratnost toho všeho se mi tak vrátí o dost dříve, když energie zdražují jak šílené. Odhadem tak do 10let, přičemž životnost elektrárny je 25 a více let (baterie jen něco přes 15let). O životnost elektromobilu se nebojím. Ten je úplně zlatý a do šrotu půjde až jednou prorezne, nebo pokud bych ho nedejbože roztřískal.
bobika: Vždy je třeba mít všechny informace. Takto je to alespoň trošku (byť zdaleka ne zcela) jasnější. Děkuji.
martincakl: Pro představu.. můj elektromobil s ročním nájezdem 12 000 km odebere asi 2MWh. To je při dnešních cenách elektřiny asi 20 tisíc Kč. Vznětový motor se stejným nájezdem si vezme za palivo od 32 tisíc Kč a více. Zážehový motor pak klidně od 36 tisíc Kč nahoru. Takže to je jedna úspora... Pokud si ale tu elektřinu vyrobím sám (pro elektromobil třeba 1,5MWh) Tak v řeči peněz ušetřím 15 tisíc Kč ročně, kterými splácím pořízení elektrárny. Elektrárna ale vyrábí i pro jiné spotřebiče a tak celkem vyrobím až 3MWh. Takže 30 tisíc Kč kterými splácím pořízení FVE . Takže i bez dalšího zdražování elektrárna bude zaplacena za necelých 7 let! Než mi tedy umřou baterie v FVE, tak čistý zisk je pro mne 190 tis. Kč.
martincakl: v pohodě. Kdo se zeptá, tak se dozví. Jen ale ještě dodám.. každý nemá ty možnosti a u každého bude návratnost jiná. Najezdí jiný počet km,má jinak žravé auto, má jinak velkou nebo orientovanou střechu. Nebo má úplně jiný typ FVE. Každopádně pokud nebydlíte v paneláku, tak to jde.. ti v panelácích mají bohužel smůlu. Mají ale zase jiné možnosti.
edit: o tepelném čerpadle zatím ani neuvažuji. To si vezme za sezónu klidně 6MWh a více. Jeho pořizovačka jako náhrada za plyn se mi moc nevyplatí.
bobika: OK. 12000km najedu (+-) i já, je to cca 636l nafty a při dnešních cenách tedy 29900Kč z toho jsou ale cca 40% daně státu..a to je při tom porovnávání problém...(u této položky).
3,5MWh mi spotřebuje tepelné čerpadlo (Vy XY energie spálíte v plynu, pokud v zimě bude a ve dřevě), a to samozřejmě právě nejvíc v těch 4 měsících, kdy FV nijak extra nevyrábí elektřinu (pokud vůbec). A auto předpokládám nebylo nové (při této ceně), ale ojeté.
Vážně se nehádám (nechci aby to tak vypadalo), ale počítám a uvažuji "nahlas"..
martincakl: Ok. Neřešme ale vytápění a ani poměřování kdo kolik platí a za co. Tohle vlákno je o konci spalováků a jejich náhradě. Za mne ty elektromobily prostě mohou dávat smysl již teď a návratnost rozdílu pořízení zde existuje. Samozřejmě s novými auty je to horší, ale i tam to není tak zlé. Jen se nesmí porovnávat nový elektromobil verzus bazarový spalovák. Prostě by to mělo být porovnáváno rovnoceně.. nový vs nový, starý vs starý. U bazarovek pak ani neplatí to, že by byl elektromobil cenově nedosažitelný. Co se týče dojezdu, to si musí každý ozkoušet sám, protože každý má jiné požadavky. Co se týče životnosti baterie, tak to taky není tak úplně černé jak to většina lidí líčí. Stále mám původní baterii a vozidlu táhne na deset let. Vždy je ale možnost vyměnit baterii za jinou, ať novou (jsou předražené z důvodu nedostatku ve výrobě), nebo relativně levnou zánovní z nějaké havárky (vždy se najdou tací co auto zruší a baterie přežije).
Zatím tedy cesta elektromobily není pro všechny (hlavně né pro lidi z králikáren). Za těch 13 let to ale bude vše jinak. Ceny pořízení i ceny provozu. To platí pro všechny pohony. Jaké ty ceny budou to neví nikdo. Pokud se ale za tu dobu budou elektromobily vyvíjet stejně rychle jako v posledních 10 letech, pak věřím že za těch dalších 13 let bez problému převezmou trh spalovákům i bez zákazů ve výrobě.
Porovnávat to musíš, protože bazarový spalovák za 100k ti vydrží 10 let, stejně jako novej elekromobil kde se dá po 10 letech čekat konec barerky = totálka. Novej elektromobil srovnatelný s bazarovkou za 100k stoji milion, takže s tim jsi v míusu 900k hned na začátku.. Je fakt že nový spalováky jsou taky spotřební zboží a za 10 let to zdechne an drahý opravy elektroniky, takže taky totálky.. Takže v mínusu do začátku jen o tak 500k
Nic se nejí tak horké,jak se uvaří.Výmysl ekoteroristů bude blokovat Německo a jistě se přidajíjiné státy.Takže bych to zatím neřešil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.