Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potvrzení zdravotní způsobilosti řidičů seniorů

Od: id odpovědí: 28 změna:
Zdravím, pro potvrzení se chodí v 65 letech, pak v 68, 70 a dále každý sudý rok.
V 68 letech jsem nebyla neboť v covidu se u nás prohlídky nedělaly. Šla jsem o rok později v 69. Platnost je na 2 roky.Teď nevím, kdy jít na další. Jak byste to řešlili vy? Poradíte, prosím.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Budu trochu odporovat zastáncům sudých let, uvádějících přesně 70, 72 atd.
Zákon v par.87 uvádí:
(3) Držitel řidičského oprávnění, který není osobou uvedenou v odstavci 1, je povinen se podrobit pravidelné lékařské prohlídce nejdříve šest měsíců před dovršením 65 a 68 let věku a nejpozději v den dovršení stanoveného věku, po dovršení 68 let věku pak každé dva roky.
OVŠEM pozor!
(4) Posuzující lékař může na základě výsledku pravidelné lékařské prohlídky v odůvodněných případech, zejména s přihlédnutím k aktuálnímu zdravotnímu stavu, URČIT osobě uvedené v odstavci 1 nebo 3 (dále jen "povinná osoba") termín další pravidelné lékařské prohlídky KRATŠÍ, než jsou lhůty uvedené v odstavci 2 nebo 3.
Teda může určit v 70 letech, že další bude nutná už za rok!
A když při prohlídce v 71. letech zjistí zlepšení zdrav. stavu, může určit další opět v zmyslu zákona o dva roky. Teda v 73 letech...

Mně v 67 letech udělali zároveň s preventivní prohlídkou vyšetření na řidičák. Za rok jsem ale musela jít znovu, paní doktorka říkala, že by mohl být problém s policajtama, kteří se striktně drží toho, jak je to podle roků v zákoně, tedy 68,70, 72.

boba: ano, to je ale jiná situace. Pokud je v zákoně dán věk 65, pak 68 a poté každé dva roky, pak je logické, že posudek vystavený v 67 letech může platit max. rok. Pozor na to, za neplatný posudek se uděluje zákaz řízení.

zmizík, už to mám v pořádku, tak jak to má být:)

hodnocení

4x

Zdravotní prohlídku musíte absolvovat nejpozději při dosažení věku 65, 68 atd let, ale nejdříve 6 měsíců před dosažením příslušného věku. Lékař může platnost potvrzení zkrátit. Takže pokud jste byla na prohlídce v 69, tak vám potvrzení neplatí 2 roky, ale jen do 70 narozenin. Viz Zákon č. 361/2000 Sb., § 87

id
hodnocení

Na potvrzení mám přímo napsané Platnost 2 roky.
mnd®

a v které kolonce,když je tam datum vydání a kolonka datum ukončení platnosti? Tam určitě nemáte napsáno platnost dva roky.

Potvrzení zdravotní způsobilosti řidičů seniorů

mnd, já mám jiný formulář, kde je udeno datum lékařské prohlídky.

Přesně te, jaký je ve Vašem odkazu z ministerstva vnitra.

id
hodnocení

Já mám jen papír od Mudr. z PC na A4 s platností 2 roky.
mnd®

Aha,manželka měla tento.Tak to si potom můžu napsat a natisknout formulář jaký chci a orazítkovat doma ( razítko mám ) když to není jednotný pro všechny.Že to nemám evidovaný v kartě u lékaře? - tak si to nezapsal.

id: Zkuste sem dát foto bez osobních údajů jak to vaše vypadá.To je asi jak si to kdo napíše a natiskne.

mdcr.cz/...

až dole je odkaz

mnd®

Jo to je on.Ale rozhodně tam není kolonka platnost dva roky.

Ne, to tam není a taky nemůže být uvedeno.

mnd®

id: dnes 10:48 [nahlásit]

Na potvrzení mám přímo napsané Platnost 2 roky.

Takže to potvzení je snad neplatné už od začátku? To je mi právě divné,že by tam nějaký lékař napsal platnost dva roky a nenapsal by datum prohlídky a konec platnosti v datumech.Jsem zvědavej jestli sem dá tazatelka ten scen.

hodnocení

4x

Pokud jste dělala prohlídku v 69 letech a posudek vám platí dva roky, jdete znovu až za dva roky. Pokud neřídíte, nejste povinna na žádné prohlídky chodit. Pokud by vám bylo 70 a rozhodla jste se, že řidít nebudete, v 75 letech si to rozmyslíte, půjdete k doktorovi a ten vám vydá posudek opět na max. 2 roky. V průběhu let 70 až 75 neřídíte, žádný posudek nepotřebujete.

hodnocení

2x
Za dva roky ...v 71...a normálně se se chodí poprvé až v 68...podle posledních předpisů. I když já začínal taky v 65, tenkrát to zaplatilo...
id
hodnocení

Tak všichni budou chodit v sudé roky a já v liché. Já musím mít vše naopak, děkuji.

@nonek nemá pravdu, v zákoně je jasně uvedený věk 68 a 70.

V zákonu píší 68 a pak každé 2 roky. Žádná 70!
Koukni na můj příspěvek výše...

A dnes těch 65 neplatí?

hodnocení

2x

Zbytečně to řešíš. Na potvrzení od doktora máš, do kdy je platné. Bez platného potvrzení nelze. Problém, o kterém mluvíš, nějak vyřeší doktor a ten za to odpovídá.

id
hodnocení

Kéž bych to zbytečně řešila. K obvodní se nedostanu, jen na objednávku přes sestru, která mě nepustí k Mudr., že prý mám papír platný, tak co furt chci.

hodnocení

1x
Takže první prohlídka 65 pak 68 pak každé dva roky.lekař může rozhodnout podle stavu posuzovaného i dřívější prohlídku.

hodnocení

0x

Jsou na to rozdílné názory, na to kdy jít, ale všichni shodně tvrdí, nejpozději po dvou letech. Musel by soud, na žádost někoho určit přesný výklad. jelikjož mi není znám případ, kdy se podobné řešilo soudně, není žádný judikáty, podle kteého lze dávat příklad.

Jsem přesvědčen, že stačí vytáhnout doklad a žádný policista nebude počítat, ve kterém roce byl dán, spíše, zdali je platný.

mnd®
hodnocení

0x

V hlavní roli datum... auto.cz/...

hodnocení

0x

Je mi 76 a ještě nikdy po mně policajti takové potvrzení nechtěli.

Až ho budou chtít a vy ho mít nebudete, je to za zákaz řízení na 6 až 12 měsíců.

Zmizíku,nepsal jsem,že takové potvrzení ssebou nevozím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]